Ipoteză: Proiectul Roşia Montană – doar o inginerie financiară

Ipoteză: Proiectul Roşia Montană – doar o inginerie financiară

Analizele efectuate în ultimele zile m-au condus la această ipoteză.
Din punctul meu de vedere RMGC, cu complicitatea unor înalţi funcţionari români, a creat un mecanism care să asigure următoarele:
• Inducerea în opinia publică a iluziei că RMGC are dreptul de a exploata minereurile auro-argentifere de la Roşia Montană, cu scopul ca RMGC să atragă prin mecanisme bursiere capitaluri importante
• Asigurarea condiţiilor pentru ca acest proiect să NU poată demara

Crearea iluziei
Nu o să menţionez toţi paşii, ci doar pe cei esenţiali:
• Modificarea Legii minelor din 1924 prin Art. 15 al Legii minelor nr. 61/1998: „În limitele unui perimetru de exploatare autoritatea competentă poate acorda, în condiţiile legii, unor persoane juridice, altele decât titularul licenţei, dreptul de explorare şi/sau exploatare pentru unele resurse minerale, cu acordul titularului.”
• Acordarea prin HG 458/10.06.1999 a unei licenţe de exploatare (nr.47) societăţii Minvest în perimetrul exploatării Roşia Montană pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere. În anexa secretă a acestei HG i s-a dat ilegal drept de explorare RMGC în acelaşi perimetru. Ilegalitatea constă în faptul că licenţele de exploatare şi explorare sunt exclusive, deci în cadrul unei singure licenţe nu pot exista doi titulari, iar acordarea unei licenţe de explorare se face numai în urma unui concurs de oferte, concurs care nu a avut loc niciodată. Conform legii nr. 61/1998 RMGC ar fi putut să obţină şi dreptul de exploatare a minereurilor auro-argentifere. Pentru scepticii care nu cred că în cadrul HG i s-a dat drept de explorare le spun urmatoarele: este de notorietate că RMGC a efectuat explorări la Roşia Montană; nu există nici-un document public care să ateste că RMGC a obţinut vre-o licenţă de explorare.
• Transferul prin ordinul ANRM nr. 310/09.10.2000 a licenţei de exploatare nr. 47/1999 de la Minvest la RMGC, deci RMGC devine titularul licenţei. Prin acest transfer opinia publică este indusă în eroare prin faptul că aceasta crede că RMGC are drept de exploatare la Roşia Montană. Desigur că Art. 2 al ordinului precizează că „Minvest rămâne companie afiliată în condiţiile stabilite în licenţă”, nu are nici-o semnificaţie pentru investitorii străini, plasând Minvest în poziţia de afiliată, deşi semnificaţia articolului este că Minvest are drept de exploatare, nu RMGC.

Asigurarea condiţiilor pentru ca acest proiect să NU poată demara
Prin Legea minelor nr. 85/2003, la Art 25 se stipulează că: „ În limitele unui perimetru de explorare/exploatare, autoritatea competentă poate acorda, în condiţiile legii, unor persoane juridice, altele decât titularul licenţei, dreptul de explorare şi/sau exploatare pentru alte resurse minerale, cu acordul titularului.”
Deci RMGC poate exploata în perimetrul Roşia Montană doar alte resurse decât minereuri auro-argentifere, dat fiind că prin licenţa 47/1999 Minvest are dreptul să le exploateze.

ROG AUTORITĂŢILE COMPETENTE SĂ ANALIZEZE ARGUMENTELE DE MAI SUS ŞI ÎN CAZUL ÎN CARE LE CONSIDERĂ PERTINENTE SĂ DEMAREYE O ANCHETĂ.
DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE, ÎN CAZUL ÎN CARE CELE DE MAI SUS SE DOVEDESC A FI ADEVĂRATE, STATUL ROMÂN VA FI CONSIDERAT COMPLICE LA O URIAŞĂ INGINERIE FINANCIARĂ.

Evoluţia acţiunilor Gold Corporation. N-a mai făcut nimeni vreo declaraţie…
actiuni-gabriel-resources1
user Cucuveaua

Lasă un comentariu