Ciorbă ardelenească cu afumătură

Ingrediente Ciorbă de afumătură ca în Ardeal, cu tarhon și smântână

 • 1 kilogram – 800 de grame de afumătură de porc (ciolan sau scăriță afumată)
 • 2 morcovi mărișori (250 de grame), curățați, spălați și tăiați în cubulețe potrivite
 • 250 de grame ceapă (2 bucăți), curățată și tocată mărunt
 • 75 de grame rădăcină de țelină, curățată și tăiată cubulețe
 • 1 ardei gras mare (150 de grame) curățat de cotor și semințe și tăiat mărunt
 • 1 fir de pătrunjel (aproximativ 45 de grame) curățat, tocat cubulețe
 • 4 gălbenușuri proaspete
 • 300 de grame de smântână cu 25% grăsime
 • 2 foi de dafin
 • 1 legătură mare de tarhon proaspăt (dacă nu îl agreați, îl puteți înlocui cu pătrunjel verde)
 • sare și piper după gust
 • aproximativ 3 linguri de oțet pentur înăcrit (folosiți un oțet de bună calitate, de mere sau de vin alb)
PUBLICITATE

Ciorbă de afumătură ca în Ardeal, cu tarhon și smântână, rețeta video

1. Punem pe foc o oală mărișoară, cu 5 litri de apă rece. Adăugăm de la început afumătura și foile de dafin. Aducem la fierbere și cu o lingură îndepărtăm spuma formată, în 2-3 rânduri. După ce nu se mai formează spuma, se reduce focul la minimum și se acoperă oala cu capacul, lăsând afumătura să fiarbă la foc mic.

2. În funcție de cât de uscată e afumătura, fierberea poate dura mai mult sau mai puțin, dar este gata în momentul în care putem străpunge carnea cu ușurința cu o furculiță. Scoatem în acest moment afumătura din oală (cu o spumieră), o scurgem bine de lichid și o lăsăm deoparte, să se răcorească.

3. În zeama din oală se adaugă legumele: morcovii, ceapa, ardeiul gras, țelina și pătrunjelul rădăcină. Legumele se vor fierbe 10-15 minute, până încep să se înmoaie (probați morcovii, care se gătesc ceva mai greu).

4. Afumătura se dezosează, se degresează și carnea se taie cubulețe potrivite să fie luate în lingură. Se adaugă toată carnea tăiată cubulețe în oală și se mai fierbe cu legumele timp de 5-6 minute. În această fază, supa se poate degresa dacă e prea grasă, îndepărtând cu o lingură grăsimea care plutește la suprafață.

5. Oprim focul, acum ciorba se va săra și se va pipera potrivit gustului nostru, nu am adăugat sare până acum pentru că și afumătura e sărată și abia după ce aceasta e complet gătită vom regla gustul zemei ca să fie bine echilibrat.

cum se drege

1. Într-un castron încăpător se pun cele 4 gălbenușuri și se bat cu telul cu smântâna. Se adaugă câte un polonic din zeama fierbinte, în timp ce omogenizăm permanent cu telul. Vom adăuga treptat atâta zeamă, până când conținutul castronului se va înfierbânta.

2. Turnăm compoziția cu smântână și gălbenușuri peste ciorba rămasă în oală și amestecăm bine.

Asezonare finală și servire ciorbă de afumătură cu tarhon

Se adaugă în ciorbă 2-3 linguri de oțet bun, eu folosesc un oțet de vin alb în care pun tot timpul tarhon, ca să capete aromă. Pentru cei care doresc ciorba mai acră, se poate pune pe masă oțet, ca să-și mai înăcrească zeama suplimentar în farfurie. Se presară ciorba cu frunzulițele de tarhon desprinse de pe tulpini și tocate mărunt și se servește caldă, cu o pâine bună de casă.

ciorba-ardeleneasca-de-afumatura-cu-smantana-si-tarhon-reteta-video

%d blogeri au apreciat: