Ecler la tavă

Reteta de Laura Laurențiu 

Adaugata la 04.04.2016

Prăjitura ”Ecler” la tavă, în afara faptului că e cam prea delicioasă, mai are o mare calitate, aceea de a oferi posibilitatea să te bucuri de gustul de ecler  fără să mai migălești atât, fără riscul de a nu-ți reuși (că am întâmpinat și astfel de situații), fără niciun stres, de fapt.

La baza acestei prăjituri e un aluat clasic de choux (click pe link pentru rețeta în format video) și una din cremele derivate din crema de vanilie de patiserie și anume crema diplomat despre care am vorbit în detaliu la rețeta de cremă de vanilie deja publicată.

Eu am descoperit această idee, care mi s-a părut genială, pe blogul The Girl Who Ate Everything. Am preluat ideea, renunțând în totalitate, însă, la cremele și toppingurile recomandate. Și-am făcut-o. Bărbatu-meu a mâncat de unul singur jumătate de tavă! E pentru prima dată când fac o prăjitură și el pur și simplu nu se poate opri din mâncat, pentru că mărturisesc, e mai cumpătat decât mine, dar uite că i-am descoperit și lui slăbiciunea.

Ca să fiu sigură că o să vă reușească perfect, am pregătit pentru voi o variantă video a rețetei, pe care o puteți urmări imediat după lista ingredientelor. Cei care doresc rețeta în format text, o găsesc la finalul prezentării.
Timp de pregatire: 02:00 ore
Timp de gatire: 00:35 ore
Timp Total: 02:35 ore
Numar portii: 18
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Prăjitura ”Ecler” la tavă

aluat:

 • 150 de grame de făină
 • 150 de ml. de apă
 • 150 ml. de lapte
 • 150 gr. de unt cu 80% grăsime
 • 1 praf de sare
 • 5 ouă

crema:

 • 500 ml. lapte
 • 6 gălbenușuri
 • 150 gr. zahăr
 • 50 gr. făină
 • 2 linguri extract de vanilie
 • 400 grame smântână pentru frișcă
 • 10 gr. gelatină

ganache de ciocolată:

 • 200 gr. smântână pentru frișcă
 • 150 gr. ciocolată cu 54% cacao

în plus:

 • 600 de grame de smântână pentru frișcă
 • 50 de grame de zahăr pudră vanilat

Prăjitura ”Ecler” la tavă – rețeta video

Preparare Prăjitura ”Ecler” la tavă:

1. Se pornește cuptorul și se setează la 200 de grade Celsius. Ne ocupăm mai întâi de aluat: apa, laptele, sarea și untul se pun pe foc într-o cratiță. Când lichidul dă în clocot se adaugă toată făina deodată. Se amestecă viguros până când pe fundul cratiței se formează o pojghiță albicioasă, semn că aluatul a pierdut deja suficientă apă (cam 4 minute după adăugarea făinii). Ca să se răcească mai repede, aluatul se răstoarnă din cratiță într-un castron.

2. După ce aluatul opărit s-a răcit până la temperatura camerei, se adaugă rând pe rând ouăle, mixând viguros după fiecare ou adăugat. Nu se adaugă un ou până ce precedentul nu a fost complet înglobat în aluat. Se răzuiesc pereții vasului de câteva ori, mixându-se de fiecare dată pentru a obține un aluat omogen.

3. Se pregătește o tavă non aderentă cu dimensiunea de 26×38 cm, ungând-o peste tot cu o peliculă fină de ulei. Se răstoarnă aluatul în tavă și cu ajutorul unei spatule sau pur și simplu cu degetele unse cu ulei se întinde într-un strat pe cât posibil uniform ca grosime, formând și o mică bordură pe pereții laterali ai tăvii. Se dă imediat la cuptor și se coace timp de 30-35 de minute la 200 de grade Celsius, până ce aluatul e brun auriu și bine uscat (dacă vă știți cuptorul că arde, puteți reduce focul la 180 de grade după 15 minute). Blatul copt va fi foarte încrețit, așa și trebuie. Se scoate din tavă și se lasă pe un grătar să se răcească.

prajitura ecler la tava-2

4. Între timp, se pregătește o cremă de vanilie urmând instrucțiunile de la rețeta de cremă de vanilie (click pe link pentru rețeta completă în format video). După ce a fiert și s-a îngroșat, se răstoarnă crema într-un castron. Separat, 10 grame de gelatină se pun la hidratat cu apă foarte rece. După ce gelatina s-a hidratat, se stoarce bine și se încorporează în crema caldă la ~40 de grade, atenție, să nu fie fierbinte pentru că peste 60 de grade proprietățile gelatinei se pierd. Se bate frișcă din cele 400 de grame de smântână pentru frișcă și 1/3 din cantitatea de frișcă bătută se adaugă peste cremă și se amestecă energic. După ce această primă șarjă de frișcă s-a încorporat în cremă se adaugă și restul de frișcă bătută și se încorporează cu mișcări lejere, ridicând compoziția de pe fundul vasului către suprafață.

5. Se așează blatul de ecler răcit în tava în care s-a copt și se toarnă deasupra crema, nivelând-o bine. Se dă prăjitura la congelator pentru 20 de minute.

6. Se înfierbântă într-un castronel smântâna pentru frișcă prevăzută pentru ganache-ul de ciocolată și se adaugă ciocolata ruptă în bucăți. Se lasă în așteptare 3 minute apoi se amestecă până la dizolvare.

7. Se scoate prăjitura din congelator și se distribuie deasupra cremei ganache-ul, din care se păstrează 3 linguri deoparte pentru decor. Se dă tava din nou la congelator.

8. Se bate frișca: pentru a obține frișcă din smântână naturală, aceasta trebuie să fie foarte bine răcită, preferabil să petreacă noaptea în frigider. Se pune smântâna foarte rece într-un castron curat și destul de încăpător, ținând cont că frișca își va tripla volumul. Se bate cu mixerul la viteză mare până când începe să se întărească, se adaugă zahărul pudră și se bate în continuare până când se întărește bine de tot. Atenție, după ce frișca s-a întărit nu mai trebuie să o batem, pentru că se va separa în zer și unt!

9. Se distribuie frișca bătută deasupra stratului de ganache de ciocolată, fie cu un poș, fie cu o lingură, nivelându-se frumos deasupra, apoi se stropește cu cele 3 linguri de ganache păstrate. Se dă prăjitura la frigider minimum 3 ore înainte să fie servită. Înainte de servire se porționează după plac în cuburi sau felii. Poftă mare!

Sursa. https://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/prajituri-torturi/prajitura-ecler-la-tava.html

%d blogeri au apreciat: