Tort de lămâie cu cocos

Tort cu lămâie și cocos

Tort cu lămâie și cocos

tort-cu-lamaie-si-cocos-decorat-cu-ciocolata-alba-reteta-pas-cu-pas

 ingrediente

blatul de cocos:

 • 5 albușuri
 • 120 grame de zahăr
 • 1 plic de zahăr vanilat
 • 100 de grame de fulgi de cocos
 • 80 de grame de unt topit
 • 55 de grame de amidon din porumb (sau 70 de grame de făină)
 • 1 praf de sare

crema de bază lemon curd:
(rezultă aproximativ 900 ml)

 • 4 ouă întregi
 • 5 gălbenușuri
 • 5 lămâi
 • 400 de grame de zahăr
 • 200 de grame de unt

mousse de lămâie și ciocolată albă:

 • 400 ml. lemon curd
 • 250 de grame ciocolată albă
 • 650 grame smântână pentru frișcă
 • 25 grame de gelatină

jeleu de lămâie:

 • 300 ml. lemon curd
 • 7 grame gelatină

glasaj de lămâie:

 • 200 ml. lemon curd
 • 100 ml. smântână pentru frișcă
 • 5 grame de gelatină

decor:

 • 3 linguri de fulgi de cocos mari, prăjiți ușor
 • 30 de grame de ciocolată albă topită

Mod de preparare blat de cocos, pentru rețeta de Tort cu lămâie și cocos

1. Pornim cuptorul și îl fixăm la 175 de grade Celsius (doar ceva mai jos de foc mediu) și pregătim o formă de tort cu diametrul de 22-23 cm, fie ungând-o cu unt și tapetând-o cu făină, fie căptușind-o cu hârtie de copt.

2. Punem într-un castron mare albușurile pentru blat, se adaugă sarea și se bat cu mixerul la viteză mare până când se formează o spumă consistentă. Se adaugă zahărul și zahărul vanilat și se bat albușurile în continuare până când zahărul e complet dizolvat. Presărăm pe deasupra amidonul sau făina și fulgii de cocos și omogenizăm ușor compoziția cu o spatulă, ca la rețeta de blat de tort cu unt. În timp ce omogenizăm, adăugăm treptat și untul topit, dar nu fierbinte.

3. Turnăm compoziția în forma de tort pregătită și o nivelăm, apoi o coacem la o înălțime medie în cuptorul preîncins la 175 de grade Celsius, până când blatul este auriu și dacă înfigem o scobitoare curată în centrul lui, aceasta iese tot curată, adică vreo 35-40 de minute.

Lăsăm blatul să se răcească în formă 10-15 minute, pentru că e foarte fragil, apoi, cu mare grijă, îl transferăm pe un grătar pentru prăjitură să se răcească bine. Nu va fi un blat înalt, dar va fi aromat și foarte ușor, aproape imponderabil.

blat-de-tort-cu-cocos-gata-copt-pentru-reteta-tort-de-lamaie-cu-blat-de-cocos

 Mod de preparare lemon curd, pentru Tort cu lămâie și cocos

În continuare, ne ocupăm de lemon curd, despre care am mai povestit și cu alte prilejuri, cel mai important fiind, desigur, rețeta dedicată de lemon sau orange curd. Singura diferență față de rețeta publicată mai demult este aceea că acum vom pregăti o cantitate mai mare, lemon curd-ul fiind baza tuturor compozițiilor cu care vom umple tortul.

1. Spălăm bine lămâile și decojim cât mai subțire, cu un peeler, partea galbenă a cojii a trei dintre lămâi (o alternativă ar fi să răzuim coaja galbenă pe răzătoare). Tăiem apoi toate lămâile în două și le stoarcem bine de tot, evitând să colectăm și sâmburii (sau strecurăm sucul de lămâie prin sită).

2. Punem într-o cratiță cu fundul mai gros ouăle întregi, gălbenușurile, zahărul și tot sucul de lămâie. Omogenizăm, bătând cu telul în formă de pară cam 30 de secunde, apoi adăugăm untul tăiat în bucățele și coaja de lămâie. Punem cratița pe foc foarte mic și gătim cu răbdare, amestecând continuu, insistând pe fundul cratiței, până când compoziția se îngroașă. Dacă aveți un termometru special, să știți că ouăle sunt gătite la 73 de grade Celsius, moment în care tragem cratița de pe foc, altfel riscăm să se taie compoziția.

3. Crema lemon curd se trece imediat prin sită, colectând-o, de preferință, într-un recipient gradat. E important să știm exact ce volum am obținut, mie mi-au rezultat 900 de ml, dar în funcție de mărimea ouălor/lămâilor folosite, e posibil să obținem o cantitate puțin mai mare sau puțin mai mică, pe care o vom distribui proporțional între compozițiile pe care le avem de pregătit pornind de la lemon curd.

Până când va veni momentul să-l folosim, acoperim lemon curd-ul cu o folie alimentară aplicată direct pe suprafață, ca să nu prindă peliculă, și îl păstrăm la temperatura bucătăriei.

Preparare mousse și jeleu de lămâie și asamblare tort cu lămâie și cocos

1. Se pune gelatina la hidratat în apă foarte rece. Dacă veți folosi foi, așa ca mine, acestea se acoperă cu mult apă, dacă veți folosi gelatină-pulbere, aceasta se amestecă bine cu 75 ml de apă foarte rece.

gelatina hidratata, tort de mere si nuca retetecalamamaro

2. Se pun pe foc, într-o crăticioară, 200 de grame de smântână pentru frișcă și se înfierbântă bine, fără a clocoti. Se adaugă în crăticioara trasă de pe foc ciocolata albă ruptă în bucăți egale, se lasă 2-3 minute să se încălzească bine, apoi se amestecă până când se dizolvă complet ciocolata. dacă ați folosit gelatină foi, se stoarce bine și se adaugă la baza de ciocolată albă și smântână pentru frișcă, pentru gelatina-pulbere, adăugați gelatina după hidratare și amestecați bine până se dizolvă complet.

Unul din motivele pentru care prefer gelatina în foi este acela că, optând pentru folosirea acesteia, nu se mai adaugă suplimentar apă în baza în care se încorporează. 

3. Imediat, se bat lejer 450 de grame de smântână pentru frișcă, până în faza în care formează creste moi la suprafață, nu e necesar să fie foarte țeapănă. Atenție, e absolut necesar să fie foarte rece smântâna ca să aibă calitatea de a acumula aer, transformându-se în spumă (să se bată, de fapt).

frisca-batuta-lejer-pentru-mousse-de-lamaie-pentru-reteta-tort-de-lamaie-cu-blat-de-cocos

4. Peste baza de ciocolată albă cu gelatină, încă ușor călduță, se adaugă 4/9 din cantitatea de lemon curd, ceea ce în cazul meu a însemnat exact 400 de grame. Se omogenizează bine lemon-curd-ul cu baza de ciocolată albă, apoi se adaugă 1/3 din frișca bătută la punctul anterior și se omogenizează energic.

5. Se adaugă restul de frișcă bătută și se încorporează ușor cu spatula, ridicând ușor compoziția de pe fundul vasului către suprafață, în încercarea de a obține o compoziție cât mai aerată (un mousse). Nu amestecăm circular și încercăm să nu facem mișcări bruște, pentru a nu elimina aerul conținut de smântâna pentru frișcă, ceea ce ar avea consecințe nu prea plăcute textura mousse-ului.

6. Tortul se poate monta și în forma în care s-a copt blatul, eu am ales să-l montez într-un inel extensibil pentru torturi, pe care l-am fixat la un diametru de 22 cm și la a cărui bază am așezat blatul cu cocos. Am izolat inelul de jur împrejur cu folie de aluminiu, ca să evit surprizele neplăcute (scurgerea cremei încă insuficient setate) apoi am turnat în formă 1/2 din cantitatea de mousse de lămâie. Am nivelat ușor suprafața și am dat forma la congelator pentru 15-20 de minute, timp în care primul strat se întărește suficient pentru a putea să îl adaug pe următorul.

Mousse-ul rămas, 1/2 din cantitatea preparată, se acoperă cu folie alimentară și se păstrează pe cât posibil într-un loc călduț, ca să nu se întărească înainte de a-i veni rândul să fie turnat în formă.

7. Urmează să adaugăm peste primul strat de mousse un strat de jeleu de lămâie, pentru care vom hidrata în apă foarte rece 7 grame de gelatină. După ce gelatina s-a hidratat bine, o topim pe aburi (atenție, nu trebuie să supraîncălzim gelatina, dacă o expunem la temperaturi mai mari de 65 de grade Celsius poate să-și piardă calitățile de gelifiant), apoi o turnăm peste 3/9 din cantitatea de lemon curd (care în cazul meu a însemnat 300 de grame), omogenizăm bine și turnăm totul deasupra primului strat, deja suficient de întărit. Nivelăm și dăm la congelator pentru încă 15-20 de minute.

8. După ce s-a întărit stratul de jeleu de lămâie, se adaugă în forma de tort restul de mousse, se nivelează cât mai bine și se dă la congelator pentru încă 30 de minute.

adaugarea-ultimului-strat-de-mousse-de-lamaie-in-forma-pentru-tort-de-lamaie-cu-blat-de-cocos

Preparare glasaj de lămâie și glasare tort de lămâie cu cocos

1. Între timp vom pune la hidratat în apă foarte rece 5 grame de gelatină. Într-o crăticioară vom înfierbânta, fără a aduce la fierbere, 100 ml de smântână pentru frișcă, în care vom dizolva gelatina hidratată. Se toarnă smântâna cu gelatină peste lemon curd-ul rămas (200 de grame respectiv 2/9) și se omogenizează bine.

pregatirea-glasajului-pentru-tortul-de-lamaie-cu-blat-de-cocos

2. Între timp, tortul nostru trebuie să se fi întărit bine și pentru a-l scoate din formă, ideal este să se folosească o torță de bucătărie cu care să se încălzească pereții detașabili de jur împrejur, permițându-le să se desprindă de tort. Dacă nu avem o astfel de torță, putem șterge forma cu un burete înmuiat în apă fierbinte, doar că va dura mai mult.

3. Se toarnă glasajul pregătit la punctul 1 deasupra tortului și se nivelează rapid cu o spatulă lungă, permițându-i să se scurgă peste margini. Trebuie lucrat cu viteză, pentru cătortul fiind foarte rece iar glasajul conținând gelatină, se va întări foarte rapid. Se dă tortul la congelator 10-15 minute, timp în care putem pregăti decorurile.

Tort cu lămâie și cocos, decor

1. După ce glazura s-a întărit perfect, am transferat cu grijă tortul pe un platou potrivit pentru servire și i-am îmbrăcat baza cu fulgi mari de cocos, rumeniți puțin în tigaie.

2. Am topit 30 de grame de ciocolată albă în bain-marie, am turnat-o într-un poș cu deschizătura fina și am început să desenez liber pe suprafața tortului, un model care îmi place foarte multe, mi se pare feminin și delicat, pe care îl întâlnim mai ales la cașmirurile indiene.

reteta-tort-cu-lamaie-si-cocos-decor-de-ciocolata-alba

3. Am continuat până când decorul m-a mulțumit, nu am vrut să exagerez, dorind să-l păstrez elegant și discret.

tort-cu-lamaie-reteta-tort-cu-mousse-de-lamaie-si-cocos-reteta-pas-cu-pas

Cam atât a fost, secțiune nu am, pentru că, așa cum v-am spus încă din introducere, a fost de dăruit. Doar că, având în vedere că e unul din așa numitele torturi ”naked” (dezbrăcate), atât de moderne, marginile sunt vizibile și nu e deloc ușor să vă imaginați și interiorul. Am auzit că a fost primit cu încântare, atât pentru aspect, cât mai ales pentru gustul proaspăt, ”de limonadă”, așa ar fi spus mesenii.

Să vă fie de folos!

Sursa   https://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/prajituri-torturi/tort-cu-lamaie-si-cocos.html

%d blogeri au apreciat asta: