Plăcintă cu mere cu foi cumpărate

 

Ingrediente Plăcintă cu mere cu foi cumpărate:

  • 400 de grame (un pachet) de foi de plăcintă atenție, foietajul e una, foile de plăcintă alta)
  • 1,4-1,5 kg. mere potrivite pentru plăcintă (un soi acrișor și, ideal, cu pulpa mai tare)
  • 150 de grame de zahăr
  • 80 de grame de făină (până la 120 de grame dacă folosiți un soi de mere foarte zemoase)
  • 1 lingură de scorțisoară
  • zeama de la 1/2 de lămâie
  • 130 ml. ulei de floarea soarelui (eu am folosit 1/2 unt topit, 1/2 ulei dar merge la fel de bine și doar cu ulei, pentru o variantă vegană)
  • zahăr pudră vanilat pentru finisat plăcinta

Preparare Plăcintă cu mere cu foi cumpărate:

1. Alegeți un soi de mere mai tari și acrișoare. Ideale pentru plăcintă sunt merele granny smith sau soiul românesc ”Florina”, care au pulpa mai densă și nu conțin chiar atâta apă, dar la fel de bine se poate face plăcinta cu soiul ionatan sau idared.
mere-pentru-placinta-cu-mere

2. Foile de plăcintă se scot din ambalaj după decongelare (ideal este să se decongeleze peste noapte, la frigider). Se așează, bine întinse, între două prosoape de bucătărie ușor umezite, pentru a evita uscarea lor.
reteta-placinta-cu-mere-foile-de-placinta

3. Merele se curăță de coajă și se rad pe răzătoarea cu găuri mari. Se stropesc imediat cu sucul de lămâie și se amestecă, pentru a evita pe cât posibil oxidarea lor. Din cantitatea de 1.5 kg mere ar trebui să rezulte cam 1.2-1.3 kg. mere rase.
placinta-cu-mere-cu-foi-cumparate-reteta-placinta-cu-mere-pregatirea-umpluturii-de-mere

4. Se aprinde cuptorul și se fixează la 200 grade Celsius. Cu ajutorul unei pensule speciale pentru patiserie, ungem bine o tavă, pe fund și pereții laterali. Eu am folosit o tavă cu dimensiunile de 40×25 cm. În tava unsă se așează pe rând jumătate din foile de plăcintă, ungând-o bine pe fiecare cu pensula înmuiată în ulei (sau amestecul de unt topit și ulei, după cum preferați). Pachetul meu a conținut 12 foi, așa că am pus la bază șase foi suprapuse, fiecare în parte unsă pe toată suprafața. Marginile foilor se ridică în sus, pe pereții tăvii.
placinta-cu-mere-cu-foi-subtiri-asamblare-1

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

5. Se adaugă la merele rase zahărul, scorțișoara pudră și făina, chiar înainte de a avea nevoie de ele pentru a umple plăcinta. Dacă ați folosit un soi de mere care lasă multă zeamă, suplimentați cu ceva cantitatea de făină, așa cum am specificat în lista ingredientelor. Se amestecă bine și se toarnă peste foile pregătite în tavă.
placinta-cu-mere-cu-foi-subtiri-reteta-de-placinta-cu-mere-pas-cu-pas-adaugarea-umpluturii-de-mere

6. Se nivelează bine umplutura de mere pe toată suprafața, apoi marginile foilor se trag spre interior.
reteta-placinta-cu-mere-si-foi-subtiri-pas-cu-pas-asamblarea-placintei-2

7. Se acoperă umplutura cu restul de foi, pe care le vom suprapune la fel ca pe primele, ungând bine pe toată suprafața fiecare foaie adăugată. În final, marginile foilor din partea superioară se vor băga dedesubtul plăcintei, așa cum am arătat la rețeta de plăcintă cu brânză și dovlecei.
placinta-cu-mere-si-foi-subtiri-din-comert-reteta-pas-cu-pas-asamblare-3

8. Se unge bine ultima foaie cu uleiul rămas și, cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, se porționează plăcinta după preferință: pătrate, dreptunghiuri, romburi. E important să folosim un cuțit care taie bine și să tăiem cu simț, ca să nu deranjăm umplutura moale și foile aranjate deasupra.
placinta-cu-mere-reteta-pas-cu-pas-asamblare-placinta-4

9. Se dă plăcinta la copt în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius. După 15 minute, se reduce temperatura la 180 de grade Celsius și se continuă coacerea încă 30-35 de minute (45 – 50 de minute în total), până când plăcinta e frumos rumenită.
placinta-cu-mere-reteta-pas-cu-pas-placinta-la-cuptor

10. În final, ne așteaptă cea mai grea încercare, aceea de a lăsa plăcinta să se răcească în tava în care s-a copt, până la temperatura bucătăriei, lucru care e aproape imposibil, având în vedere cât de frumos miroase. Dacă vă doriți ca foile de la suprafață să nu fie atât de crocante, puteți acoperi tava cu plăcinta, cât e fierbinte, cu 2-3 prosoape de bucătărie, astfel va transpira și foile se vor înmuia.
reteta-placinta-cu-mere-placinta-cu-mere-si-foi-subtiri-coapta

11. Înainte de servire, plăcinta se taie, urmând liniile deja trasate cu cuțitul înainte de a o sa la cuptor, se pudrează cu zahăr pudră vanilat și apoi se degustă cu încântare.
reteta-de-placinta-cu-mere-si-foi-subtiri-de-cumparat-retetecalamama-reteta-placinta-cu-mere-pas-cu-pas
Poftă mare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: