Avem 7 sisteme de imunitate – cum le fortificăm?

În plin sezon de viroze și gripă, când frigul slăbește capacitatea de autoapărare a organismului, trebuie să fim cu ochii în șapte, ca să ne menținem sănătatea. Șapte, pentru că atâtea tipuri de imunitate are organismul nostru. Da, sistemul imunitar este o mașinărie mult mai complexă decât ne-am fi imaginat: funcționează la parametri optimi doar atunci când toate cele șapte componente ale sale sunt în armonie. Să le cunoaștem și să vedem cum putem să le ajutăm: imunitate, că-i mai bună decât toate!

 1. Imunitatea epidermică

Pielea este prima linie de apărare a organismului. Și cea mai extinsă: corpul unui adult este protejat de circa doi metri de piele. Suprafața ei este acidă, pentru a împiedica organismele patogene să ne intre pe sub piele (la propriu).

 1. Imunitatea respiratorie

Cea de a doua linie de apărare este formată din mucoasele nazale, plus mucoasele cele care acoperă gâtul și plămânii. O masă… mucoasă care îndeplinește o misiune nobilă: blochează agenții patogeni din aerul pe care îl respirăm.

 1. Imunitatea digestivă

70% din capacitatea imunitară a organismului nostru este concentrată la nivelul organelor digestive: 70% din totalul anticorpilor sunt sintetizați aici. Când am contractat o conjunctivită sau o rinofaringită, de exemplu, sucurile gastrice taie virusurile și microbii în bucăți pe care le vor anihila, între mese, globulele albe ale sistemului digestiv. Iar cele peste o sută de mii de miliarde de bacterii din flora intestinală (flora bună, cum i se mai spune) protejează intestinele de bacteriile nocive.

 1. Imunitatea circulatorie

O bună circulație a sângelui în organism (fluxul sangvin normal) ajută la localizarea rapidă a infecțiilor din sânge și la eliberarea enzimelor cu rol protector.

 1. Imunitatea celulară

Fiecare celulă se apără împotriva atacului susținut al agenților patogeni eliberând niște substanțe chimice puternice, numite citokine. Miliarde de celule – miliarde de citokine contraofensive!

 1. Imunitatea sistemică

Este alcătuită din celule macrofage, neutrofile, globule albe din sânge, care anihilează substanțele nocive.

 1. Imunitatea limfatică

Limfa, ”sângele alb”, reprezintă 15% din greutatea corpului uman. Acest lichid prețios scaldă cea mai mare parte a țesuturilor, luând cu sine deșeuri și toxine, bacterii și virusuri. Joacă, așadar, un rol decisiv în detoxifierea organismului.

7 dintr-o lovitură!

Cum ajutăm cele șapte sisteme imunitare să-și asume complexul job description?

 1. Întâi de toate, printr-o alimentație care stimulează puternic sistemul imunitar: consum regulat și echilibrat de proteine, glucide și lipide, într-o formă cât mai naturală și dietetică; cereale intregrale proaspete, fructe și legume de culoare închisă, în stare crudă (nepreparate termic).
 2. Apoi printr-o hidratare corectă: 1,5-2 litri de lichide pe zi (apă, ceaiuri, infuzii din plante medicinale, sucuri de fructe proaspete).
 1. Odihnă suficientă: între 6 și 8 ore pe noapte – organismul îți spune fiecăruia dintre noi câte ceasuri îi sunt necesare pentru a-și reîncărca bateriile, totul este să și plecăm urechea la mesajul lui.
 1. Activități în aer liber: fie că este vorba de plimbări în pas domol sau de sport susținut (alergare, bicicletă, patinaj, schi etc.), mișcarea în aer liber nu trebuie să plătească tribut frigului, burniței ori zăpezii. Știm deja lecția: minimum 30 de minute pe zi de mișcare în aer liber.
 1. Fără stres! Sau, mă rog, cu cât mai puțin. Este o chestiune de autosugestie, de autoeducare, cum vrei să îi spui: înveți să eviți situațiile și persoanele stresante, să nu pui la inimă suprasarcinile, șicanele, piedicile, să privești jumătatea plină a paharului etc., etc.
 1. Greutatea corporală corectă: kilogramele în plus sunt, și ele, un factor de stres pentru organism, deci un inamic al imunității.
 1. Reprogramarea mentală. Sună sofisticat? Este chiar simplu. Nu degeaba se spune că mintea este cauza celor mai multor boli (dacă nu cumva este chiar factorul major în declanșarea tuturor anomaliilor). Cum putem realiza reprogramarea mentală? Vorbim despre un dispozitiv destinat relaxării profunde și inducerii creierului în cea mai sugestibilă stare, în care ne putem construi un psihic viguros și sănătos. Produs în România de către echipa de cercetare științifică Aimgroup, MIND SYNERGY este probabil cea mai complexă și performantă tehnologie pentru relaxare și revitalizare. Fortifică sistemul imunitar pe toate cele șapte ”paliere” ale sale, crescând rezistența la oboseală, stres, tulburări emoționale, infecții, îmbunătățește somnul prin eliberarea de tensiune și prin efectul puternic calmant. Ce altceva mai face? Induce ”claritate mentală și armonie interioară”, regenerează rapid energia, ”amplifică și menține starea generală de bine”, dă pinteni capacității de concentrare și memorare. Tehnologia Mind Synergy este disponibilă aici: aimgroup.ro

Autor: Denisa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: