Sosuri în loc de maioneză

Top 7 sosuri ce vor înlocui cu succes maioneza sau ketchup-ul – adăugați un plus de gust felurilor preferate de mâncare!

PREV ARTICLE NEXT ARTICLE
Vă prezentăm top 7 cele mai delicioase sosuri de casă. Acestea conțin doar ingrediente naturale și nu sunt nocive pentru sănătate. Alegeți sosul preferat și serviți-l la cina de familie sau la masa de sărbătoare. Laudele cu siguranță nu vor întârzia să apară, iar dvs deja veți ocoli rafturile cu maioneză și ketchup din comerț.

Rețeta Nr.1 – Sos Salsa

Salsa reprezintă un sos din bucătăria tradițională spaniolă. Acesta se asemănă cu supa Gazpacho, la care se mai adaugă apă și castraveți.

INGREDIENTE

15 roșii cherry
1 cățel de usturoi
20 g de ceapă verde
20 g de mărar
1 linguriță de oțet balsamic
1 lingură pastă de roșii
1 lingură ulei de măsline
sare
piper negru măcinat
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Spălați roșiile, ceapa verde și mărarul.

2. Aranjați în vasul robotului de bucătărie roșiile, usturoiul, ceapa și mărarul. Porniți robotul și tocați ingredientele până obțineți o pastă.

3. Adăugați oțetul, pasta de roșii și uleiul de măsline. Amestecați.

4. Potriviți cu sare și piper negru măcinat.

Rețeta Nr.2 – Dressing pentru salată

INGREDIENTE

3 linguri ulei de măsline
2 linguri de oțet balsamic
1 cățel de usturoi
sare
piper negru măcinat
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Curățați și tocați usturoiul.

2. Într-un bol mai mic, amestecați uleiul de măsline, oțetul și usturoiul.

3. Potriviți sosul cu sare și piper negru măcinat. Acoperiți vasul cu un capac și agitați-l bine.

Rețeta Nr. 3 – Sos de mărar

Sosul aromat și proaspăt de mărar cu lămâie este perfect pentru felurile de mâncare cu carne sau pește. La fel, este numai bun pentru salatele cu castraveți.

INGREDIENTE

20 g de mărar
6 căței de usturoi
1 lămâie
1/2 linguriță coajă rasă de lămâie
100 ml ulei de măsline
sare
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Tocați mărunt mărarul. Decojiți lămâia. Scurgeți miezul de suc.

2. Aranjați toate ingredientele în vasul robotului de bucătărie. Porniți robotul și amestecați până obțineți o pastă omogenă.

3. Turnați sosul într-un borcan și dați-l la frigider.

Rețeta Nr.4 – Sos Tzatziki

Sosul Tzatziki face parte din bucătăria națională greacă. În Grecia, nici o masă nu trece fără acest sos delicios. Încercați-l și vă ca cuceri din prima.

INGREDIENTE

2 căței de usturoi
1 castravete
125 ml de iaurt
1 lingură ulei de măsline
1 lingură suc de lămâie
20 g de pătrunjel
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Tocați usturoiul. Decojiți castravetele și dați-l prin răzătoare. Scurgeți-l de suc.

2. Tocați mărunt verdeața.

3. Amestecați bine toate ingredientele într-un bol.

Rețeta Nr.5 – Sos dulce-acrișor

Acest sos este perfect pentru carnea fiartă sau prăjită.

INGREDIENTE

4 linguri de apă
1 linguriță făină de porumb
2 linguri de zahăr
2 linguri de oțet
1 lingură pastă de roșii
1 lingură sos de soia
3 linguri suc de portocale
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Într-un bol, amestecați bine apa fiartă cu făina de porumb.

2. Într-un vas de metal, amestecați zahărul cu oțetul, pasta de roșii, sosul de soia și sucul de portocale.

3. Turnați în vasul metalic făina dizolvată în apă. Puneți vasul pe foc. Aduceți sosul până la fierbere și luați-l de pe foc.

4. Serviți sosul fierbinte.

Rețeta Nr.6 – Sos Pesto

Originar din Italia, acest sos se servește cu paste, găluște umplute sau fetuchchini. La fel, cu acesta se unge carnea de porc, puiul sau peștele, înainte de coacere. Este perfect pentru orice salată cu fructe de mare.

INGREDIENTE

60 g de busuioc
2 căței de usturoi
50 g de parmezan
3 linguri nuci de pin
100 ml ulei de măsline
sare
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Spălați busuiocul și aranjați-l pe un prosop de bucătărie. Curățați usturoiul și tăiați-l bucăți mai mari.

2. Dați parmezanul prin răzătoarea mică.

3. Aranjați toate ingredientele în vasul robotului de bucătărie: usturoiul, busuiocul (întreg), parmezanul, nucile de pin, 1/3 din uleiul de măsline și 1 priză de sare.

4. Amestecați ingredientele, treptat adăugând uleiul de măsline rămas. Reglați consistența sosului cu ajutorul uleiului.

5. Obțineți un sos omogen.

Rețeta Nr.7 – Sos de brânză

INGREDIENTE

200 g de brânză topită
10 ml de ulei vegetal
200 ml de frișcă
3 linguri nuci de pin
50 g de cașcaval
condimente după gust
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Dați cașcavalul prin răzătoare.

2. Într-o cratiță mică, amestecați brânza topită cu untul vegetal și frișca. Puneți cratița pe foc. Faceți focul mic și aduceți amestecul până la fierbere.

3. Adăugați cașcavalul ras și condimentele preferate. Amestecați. Fierbeți timp de încă 3 minute și luați sosul de pe foc.

Notă: Tipul de sos depinde de felul de mâncare cu care urmează a fi servit. Pentru felurile de mâncare cu gust mai simplu, alegeți un sos picant. Carnea fiartă cel mai bine se combină cu un sos dulce-acrișor. Pe când, carnea fără grăsime se combină perfect cu un sos cu gust intens și foarte aromat.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: