Neurotransmițători

NEUROTRANSMITATORII SI INFLUENTA LOR ASUPRA ECHILIBRULUI BIOCHIMIC
In creier exista mai multi neurotransmitatori care contribuie la formarea echilibrului biochimic :
-DOPAMINA , ACETILCOLINA, GABA, SEROTONINA si BETAENDORFINELE .
Dintre ei , cei mai importanti sunt dopamina, serotonina si betaendorfinele.

1)DOPAMINA poate fi activata in exces de droguri , cafea , nicotina , bauturi dulci gazoase, bauturi cu cafeina , stres, sex pasional , sport extrem, antrenamente extenuante , teama, cearta , etc.
Prea multa dopamina nu este buna ; iata care sunt rezultatele excesului de dopamina (cauzeaza suprastimulare , prin cresterea adrenalinei) : Paranoia Agresivitate Insomnie Iritabilitate Ostilitate Panica Agitatie, nerabdare Euforie Lipsa de atentie
Cand este in echilibru, dopamina aduce :
Motivatie
Creativitate
Incredere de sine
Claritate
Atentie,
focus
Excitare sexuala
Bucuria de a trai
Simturile sunt ascutite ;
suntem conectati la inima si sentimente
Energie
Este foarte important de stiut ca Betaendorfinele activeaza dopamina. Asta inseamna ca zaharul, alcoolul sau drogurile creaza valuri mari de BE dar si de dopamina , in acelasi timp , ceea ce inseamna un dublu efect negativ asupra creierului .
Cei 7 pasi ai programului RR sunt creati tocmai pentru a vindeca nivelul dopaminei si al celorlalti neurotransmitatori.
Pasul 1 incepe sa vindece nivelul glicemiei in sange . Pasul 2 se refera mai mult la o actiune fundamental necesara , aceea de a invata sa iti asculti propriul corp si sa vezi cum reactioneaza la diferiti nutrienti.
Pasul 3 incepe sa vindece serotonina si continua vindecarea glicemiei .
Pasul 4 vindeca serotonina .
Pasul 5 incepe vindecarea poftelor nesanatoase si incepe sa lucreze impotriva valurilor inalte de BE ; inveti sa renunti la inlocuitorii dulcetii din viata ta si sa cauti bucuria in alta parte.
Pasul 6 blocheaza nivelul prea inalt de BE .
Pasul 7 te invata sa creezi abilitati de a creste BE in mod natural si echilibrat prin cultivarea actiunilor benefice pentru tine.
In esenta , dopamina poate fi echilibrata cu ajutorul BE .
Iata cateva recomandari :
-alimentatie sanatoasa , cu respectarea pasilor in ritmul propriu fiecarei persoane, fara zahar, grasimi nesanatoase , alcool, droguri, cafea, etc.
-cultivarea unei vieti calme , pozitive, echilibrate , in care sunt evitate drama si excesele de orice fel
-evitarea medicamentelor care dezechilibreaza nivelul neurotransmitatorilor (eliminarea lor se face in timp , cand corpul e pregatit sa accepte schimbarea)
-echilibru , echilibru, echilibru : in mancare , sport , sex , relatii, etc

2)SEROTONINA este o substanta chimica ce ajuta la mentinerea starii de bine dar si un neurotransmitator inhibitor, ce actioneaza asemeni unei frane in creier, care iti permite sa poti pune limite , sa poti spune NU atunci cand iti aperi demnitatea, integritatea si credintele personale de invazia nedorita a altor persoane in viata ta .
De aceea, o modalitate usoara de a ne da seama daca nivelul serotoninei este echilibrat sau nu , este sa observam daca putem refuza cu usurinta ceea ce ne face rau.
Iata de ce oamenii despre care se spune deseori ca sunt slabi, sau ca nu au destula vointa, nu sunt decat persoane al caror creier are un nivel prea scazut de serotonina, fiind SG.

Dar si anxietatea este un efect foarte usor de identificat al serotoninei scazute, tot asa cum un alt indiciu al nivelului este starea depresiva. Depresia nu depinde insa numai de serotonina, ci si de gradul de expunere la lumina solara. Din aceasta cauza, persoanele care locuiesc in zone neinsorite (exemplu, tarile nordice) devin mai depresive decat altele. De asemeni, persoanele SG vor observa ca pe parcursul toamnei sau iernii, care sunt anotimpuri cu mai putin soare, depresia reapare.
O solutie benefica pentru cei care sufera de depresie si locuiesc in zone innorate, este folosirea unui aparat care difuzeaza lumina artificiala ce ofera organismului un inlocuitor perfect al luminii solare (eu folosesc Phillips GoLite, cumparat de pe Amazon ) .
O alta cale de a creste natural serotonina in creierul unei persoane SG, este print-o alimentatie bogata in aminoacizi proveniti din proteine. Cand consumam anumite combinatii de alimente (spre exemplu curcan cu cartofi) se produce o cantitate mare de triptofan care este precursorul serotoninei . Doar mancatul acestor alimente nu determina insa ca triptofanul sa se transforme in serotonina . Pentru aceasta e nevoie de consumarea unui cartof cu tot cu coaja seara, inainte de culcare, la 3 ore dupa cina.
Si in fine, o a treia cale de a obtine serotonina in creier, care este si foarte placuta, este aceea de a face lucruri repetitive .
Actiunile repetitive care echilibreaza nivelul serotoninei (dupa Kathleen DesMaisons) :
-maturatul
-leganatul
-crosetatul
-scrisul la computer/masina de scris
-inotul
-mestecatul gumei
-folosirea aspiratorului
-taiatul legumelor
-mangaiatul sau pieptanatul animalului de casa
-cantatul la un instrument
-plimbarea pe jos sau cu bicicleta
-pictura
-framantatul unui aluat
-dansul
-calcatul rufelor
-folosirea lopetii sau a greblei (gradinarit) ; pigulirea florilor uscate din jardiniere
-orice act de creatie, etc
Tot serotonina este raspunzatoare si de capacitatea de a sterge din minte traumele si imaginile negative inregistrate in situatii dramatice. Cand avem destula serotonina, ne vindecam mai repede emotiile negative. Cazurile cu traume, fobii sau boli grave (care si ele sunt generate tot de dezechilibrul emotional) in care terapiile, fie ele si neconventionale, nu functioneaza, corespund persoanelor cu un nivel al serotoninei scazut.
Simptomele asociate cu un nivel redus al serotoninei sunt (dupa Kathleen DesMaisons) :
-depresie
-impulsivitate
-deficit de atentie (lipsa concentrarii)
-blocat, confuz
-nu poate cere ajutorul altcuiva
-tendinta de suicidere
-reactiv la mediul exterior
-pofta de dulciuri
-pofta de carbohidrati rafinati
Caracteristicile nivelului echilibrat de serotonina (dupa Kathleen DesMaisons) :
-plin de speranta, optimist
-reflectiv, ganditor
-capabil de a se concentra
-creativ, focusat
-capabil de a depasi obstacolele
-in stare sa ceara ajutor
-raspunde mediului exterior fara incarcatura emotionala
-se poate gandi la un desert fara incarcatura emotionala
-pofta de alimente diverse
Ce afecteaza nivelul serotoninei ? (dupa Kathleen DesMaisons) :
-stresul
-traumele
-tristetea cauzata de pierderea cuiva drag
-oboseala
-lipsa somnului
-furia
-alcoolul
-o dieta cu un continut sarac in proteine, fara carbohidrati completi sau vitamine adecvate, cu exces de alimente nesanatoase
Ce se intampla daca incercam sa compensam lipsa serotoninei cu suplimente ?
Kathleen DesMaisons spune ca atunci cand luam suplimente cum sunt 5HTP sau triptofan, asta poate fi o problema deoarece sistemul aminoacizilor din organism se supraincarca si se dezechilibreaza . « Ceea ce avem nevoie este echilibru, echilibru, echilibru» spune ea.
O dieta adecvata, pe de alta parte, va restitui tocmai acest echilibru in creier si in organism, in mod natural, in ritmul unic al fiecarei persoane .

3)BETAENDORFINELE (BE) reprezinta o substanta chimica creata de creier in anumite conditii de hrana si un anumit stil de viata, care are capacitatea de a modifica atat emotiile cat si starea fizica, care reprezinta un antidot contra durerii de orice fel si care influenteaza nivelul de sociabilitate si adaptabilitate al unei persoane.
Asa cum spune Kathleen DesMaisons, « betaendorfinele ne protejeaza de durerea emotionala .Daca avem un nivel scazut al betaenodorfinelor in creier, vom avea o toleranta redusa fata de criticism, pierderi de orice fel (bunuri materiale, persoane dragi, etc ) si izolare de societate. Ne putem simti coplesiti de emotii si inadecvati. Si adeseori, capatam un sentiment de neajutorare care poate parea total disproportionat in raport cu situatia prin care trecem » .
Si tot in opinia sa, iata care sunt caracteristicile nivelului scazut de betaendorfine :
-toleranta scazuta la durere de orice fel
-comportament reactional, plangacios
-te simti coplesit de durerea altora
-devii impulsiv, agresiv uneori
-ai toane
-esti timid
-te simti vulnerabil
-ai o stima scazuta fata de sine si te simti inferior celorlalti
-te simti izolat, introvertit, deconectat de lumea exterioara; uneori te simti ca un strain in raporturile cu ceilalti
-ai tendinta de a lasa totul de la tine, esti genul de persoana care daruieste totul, chiar si in detrimentul personal
-poti actiona ca un erou in ochii altora, dar in interior te simti un invins
-simti ca esti manipulat de ceilalti
-poftesti dulciuri, carbohidrati rafinati, alcool, droguri – tot ce te poate ajuta sa cresti nivelul betaendorfinelor in creier, pentru a iesi din starea negativa
-esti tentat sa intreprinzi orice activitati care iti cresc adrenalina si nivelul betaendorfinelor rapid in creier, pentru a simti fiorul vietii din plin, dupa care treci prin perioade de apatie si uneori depresie, simtindu-te fara energie
-te simti coplesit emotional si reactionezi disproportionat fata de gravitatea situatiei prin care treci; vezi doar partea negativa a situatiei
Iar acestea sunt caracteristicile pozitive ale betaendorfinelor, atunci cand se afla in echilibru :
-toleranta ridicata fata de durere de orice fel (fizica, emotionala)
-sensibilitate
-o inalta stima de sine
-compasiune
-incredere, speranta, optimism, euforie
-conectare la tot ce e in jur
-responsabilitate
-o atitudine relaxata fata de dulciuri
-o gandire orientata spre gasirea de solutii in orice situatie; vezi partea pozitiva a situatiei
Oamenii cu probleme glicemice, adica SG (diabeticii, hipoglicemicii) dar si cei care sufera de alcoolism , consuma droguri, sau au trecut prin traume repetate, au un nivel scazut al BE (betaendorfine) . Aceste persoane sunt inclinate sa caute mereu activitati care sa le creasca nivelul BE, pentru a se simti mai bine.
Aduceti-va aminte ca in stare pozitiva, BE inseamna o stare de calm sau bucurie si respect de sine.
Nu numai zaharul, alcoolul sau drogurile pot face ca BE sa creasca anormal de rapid, ci si grasimea folosita in exces in mancare si intreprinderea anumitor actiuni, cum ar fi :
-practicarea de sporturi extreme sau foarte solicitante (care ridica dramatic adrenalina si implicit nivelul BE )
-jocurile de noroc, actiunile riscante cum ar fi cele de la bursa, pariurile, etc
-tatuarea pielii (produce durere intensa)
-nasterea unui copil
-durerea de orice fel
-orice actiune prin care o persoana isi produce durere singura (exemplu rosul unghiilor pana cand degetele sangereaza, autopedepsirea fizica sau emotionala,etc)
-infometarea
-lipsa somnului si statul pana noaptea tarziu
-practicarea intensiva si extenuanta a antrenamentelor sportive
-lucrul intr-un mediu toxic emotional
-relatia cu un partener dificil
-sexul vulgar sau masturbarea, lipsa dragostei in relatiile intime; prea mult sex pasional dintr-o data
-graba, nerabdarea
-amanarea achitarii datoriilor la timp (creaza o crestere a adrenalinei )
-situatiile dramatice, certurile, tragediile activeaza intens nivelul BE
-orice activitate pe care o practicam intens, zilnic si care a devenit o adictie, chiar daca credem ca este foarte benefica pentru noi
Poate cel mai simplu exemplu este acela al indragostirii. Stiti cum este atunci cand ne indragostim ! Traim o stare de serenitate, de plutire, de euforie aproape prosteasca, suntem cu capul in nori si ni se pare ca lumea e perfecta si frumoasa . Nu e de mirare ca sunt unii oameni cu deficit de BE care cauta non-stop sa intre in alte relatii, sa se indragosteasca iar si iar, pentru a simti fiorul crescand al BE.
Toate actiunile care ridica in mod prea brusc nivelul BE in creier creaza o incarcare emotionala foarte puternica ce determina senzatia de bine si placere in timp ce creierul trebuie sa se adapteze prea rapid acestei noi situatii, astfel incat va avea de fiecare data nevoie de si mai multe BE. In timp, apare efectul de retragere, de descarcare emotionala, un sentiment ca si cum viata ar fi plata , « fara sare si piper « , concomitent cu senzatia de inadecvare si teama, in incercarea disperata de a gasi o alta activitate in care sa ne simtim euforici.
Din aceasta cauza, persoanele cu un nivel scazut al BE vor incepe sa caute si mai mult situatiile de genul celor descrise mai sus, incercand sa mentina continuu starea de euforie in creier, ceea ce va fi din ce in ce mai greu.
Tot din acelasi motive, aceste persoane sunt mari amatoare de certuri si devin agresive, cautand mereu dramele care le alimenteaza brusc nivelul BE in creier. De aceea, cand avem in preajma (acasa sau la serviciu) asemenea oameni , este bine sa ne amintim ca ei au un dezechilibru chimic al creierului si nu este ceva in neregula cu ei ci cu biochimia lor. Prioritatea noastra in acest caz, e sa ne pastram armonia. Nu suntem egoisti sau insensibili cand ne fixam bariere in calea negativitatii, ci ne protejam spatiul sacru si armonios din interior. De aceea, uneori, cea mai buna solutie in astfel de cazuri este sa plecam de langa cel care cauta drama cu orice pret daca vrem sa ne pastram nivelul serotoninei echilibrat.
Atunci cand nivelul BE e foarte scazut in creier, persoana respectiva e intr-o stare depresiva acuta, de respingere inconstienta a binelui, chiar daca in mod constient ea isi doreste sa se vindece .
Practic , acesta e motivul pentru care un astfel de caz se nu se trateaza cu ajutorul terapiilor obisnuite . Chiar daca se inregistreaza progrese, acestea vor fi mult mai lente decat in cazul persoanelor care au un nivel mai stabil al BE. Gary Craig, inventatorul tehniciI EFT, spune despre acest tip de persoane care raspund mai greu terapiilor ca e ca si cum ar avea « bateriile inversate » . Folosind o analogie cu organismul uman, inchipuiti-va cum ar putea functiona un aparat ale carei baterii nu au fost pozitionate asa cum trebuie pentru a avea polaritate (armonie). Nu ar putea, desigur. Cam asa e si cu creierul uman dezechilibrat.Nu are polaritatea necesara pentru a fi in armonie.
Celulele BE cer insa cu ardoare sa fie echilibrate in mod natural, iar orice incercare de a trata chimia creierului artificial, luand medicamente sau actionand pentru cresterea rapida a BE, esueaza in timp, fiindca organismul stie exact ce are de facut pentru a se echilibra si nu are nevoie decat de cateva elemente simple – o hrana adecvata si un stil de viata placut .

Sau, asa cum spune Kathleen DesMaisons, « nu trebuie sa iti faci griji despre cum vor evolua BE; tot ce trebuie sa faci la inceput e sa ai grija de dieta ta ».
Cei 7 pasi ai PNP (Potatoes not Prozac) sunt ganditi astfel incat sa creasca BE in mod natural, continuu, intr-un ritm nici prea rapid, nici prea lent, exact cum ii trebuie organismului.
Primii pasi PNP sunt de obicei mai dificil de abordat tocmai datorita nivelului inca dezechilibrat al BE, dar pe masura ce se inainteaza spre pasul 7, schimbarea pozitiva a modului de a gandi incepe sa devina o realitate.
Care sunt activitatile care mentin un nivel stabil al BE in creier ?
-rugaciunea
-meditatia
-munca facuta cu placere
-yoga, tai chi, reiki , etc
-ascultarea muzicii armonioase, in special a muzicii clasice
-mancatul unor alimente sanatoase, gatite gustos
-a face dragoste (nu sex)
-participarea la discutii inspiratoare
-dansul
-gradinaritul
-mangaierea unui animal de casa si joaca cu el
-joaca cu copiii sau nepotii
-imbaiere in arome naturale, la lumina lumanarilor
-vizionarea unor filme placute (romantice, comedii, etc)
-o plimbare in natura
-gatitul
-taierea maruntita a legumelor pentru gatit
-calcatul rufelor
-stergerea prafului, spalarea vaselor, frecare (frecarea podelei,smirgheluirea, etc), activitatile de curatenie in general
-admirarea animalutelor intr-un petshop
-privitul focului in semineu, band o ceasca de ceai cald, de craciun
-partciparea la un spectacol inaltator (muzica, balet, etc) , alaturi de o mare masa de oameni
-practicarea exercitiilor de respiratie
-stretching
-inotul
-patinajul
-orice activitate (sportiva sau nu) care ne face placere cu adevarat

PERSONALITATEA SI COMBINATIILE BIOCHIMICE (dupa “Food, mood and money” )
Persoanele care au un nivel foarte scazut al serotoninei si un nivel ridicat al dopaminei sunt foarte violente; criminalii au cele mai mari extreme ale acestor doi neurotransmitatori.
Persoanele calme, senine, au multa serotonina din nastere.
Liderii care au capacitatea de a-si urma telurile, a se lupta pentru ceea ce cred si a conduce un grup cu calm si echilibru, au multa dopamina si multa serotonina. In lumea animala, aceste personalitati sunt alese in mod natural ca lideri ai grupurilor, pentru ca pot face fata stresului usor.
Cei care au tendinta de a persevera intr-o greseala, de a fi inflexibili si incapatanati ori care se blocheaza si cedeaza usor, care nu pot da drumul atasamentelor de care nu mai au nevoie, au niveluri scazute de dopamina si serotonina. Practic, persoanele pesimiste sau care esueaza deseori au doar parte de o biochimie care nu ii avantajeaza si din care nu pot iesi pana cand nu isi modifica alimentatia in functie de nevoile interne si stilul de viata.

ALIMENTELE FUNDAMENTALE
ANIMALE carne de orice fel (fara grasime), lactate, oua, peste, fructe de mare PROTEINE
-VEGETALE – leguminoase (contin si carbohidrati si proteine in cantitati aproape egale), seminte, nuci, alge migdale
-inlocuitori – pudra de proteine ( in Romania se gaseste o pudra foarte convenabila din ZER fara aditivi , euri sau indulcitori de la firma REDIS; pentru vegetarieni se poate procura la un pret convenabil prin comanda online din strainatate pudra organica din proteina de orez de la firma NUTRIBIOTIC); pudra de alge (Plafar); faina de migdale (Plafar sau supermarketuri)
-cereale integrale (graunte cu boaba intreaga sau fulgi naturali din graunte complete, adica care nu sunt rafinate sau nu sunt decojite, de la magazinele naturiste, fara indulcitori, euri , etc) si fainurile din ele: grau, spelta, kamut (ultimele doua sunt specii vechi de mii de ani de grau antic integral, mult mai bogate in nutrienti decat graul obisnuit ), hrisca, orez integral, orez negru (este diferit de orezul integral de culoare inchisa), amaranth, malai, secara, quinoa
CARBOHIDRATI COMPLETI
-tuberculi – cartofi, cartofi dulci (cartofii se mananca cu tot cu coaja deoarece asa au un indice glicemic mult mai redus si in acelasi timp coaja este foarte bogata in minerale )
LEGUME DE ORICE FEL (FARA CARTOFI)

CEI 7 PASI AI PROGRAMULUI RADIANT RECOVERY , SOLUTIA NATURALA PENTRU ECHILIBRUL EMOTIONAL
In toate cartile ei, Kathleen DesMaisons arata ca solutia alimentara pentru a echilibra neurotransmitatorii BE si serotonina este urmatoarea:
-consumul proteinelor in cantitate adecvata fiecarei persoane, la fiecare dintre cele trei mese
-combinarea la fiecare masa a proteinelor cu carbohidrati completi si legume
-eliminarea totala a zaharului si indulcitorilor din alimentatie
-un program regulat al meselor
-consumarea unui cartof cu tot cu coaja inainte de culcare
-suplimentarea cu vitamine si minerale
-modificarea stilului de viata prin concentrarea pe ceea ce ne face bine, ne intremeaza si ne creaza placere
Iata care sunt cei 7 pasi ai PNP :
1. Mancati micul dejun cu proteine
2. Tineti un jurnal in care sa notati ceea ce mancati si cum va simtiti dupa fiecare masa
3. Mancati trei mese pe zi cu proteine
4. Luati vitaminele recomandate si mancati un cartof cu coaja seara
5.I nlocuiti carbohidratii rafinati cu cei completi
6. Reduceti zaharul si indulcitorii pana la eliminarea lor completa din alimentatie
7. Creati o viata noua, pozitiva
Dr DesMaisons spune ca « daca incercati sa urmati acest program fara a aborda fiecare pas pe rand, el nu va functiona pentru voi. Treceti la pasul urmator numai dupa ce constatati ca stapaniti perfect pasul prezent . »

PASUL 1 : MANANCA MICUL DEJUN CU PROTEINE
Chiar daca nu va este foame (si persoanelor cu SG nu prea le este niciodata dimineata) mancati micul dejun in maxim o ora de la trezire. Efectele consumului de proteine se vor vedea in scurt timp si veti incepe sa va simtiti mult mai bine, mai increzator, mai putin depresiv si pofta de dulce si foamea vor incepe sa scada considerabil.
Este foarte important sa respectati cantitatea de proteine adecvata organsimului vostru (vezi modalitatea de calcul de mai jos); pentru inceput insa nu fortati nota – incepeti cu o cantitate mai mica de proteine si apoi mariti-o treptat pana cand veti ajunge la cantitatea dorita.
Iata cateva idei pentru micul dejun:
-omleta cu sunca si cascaval
-2 oua ochiuri si carnati cu paine
-somon afumat sau sunca slaba (cateva felii) cu paine
-branza de vaci cu fructe de padure
-omleta cu peste afumat cu paine
-clatite cu pudra de proteine , branza de vaci si fructe de padure
-paine cu unt de alune (un strat mai gros)
-ovaz fiert cu proteina pudra, lapte sau iaurt si fructe
-pateu de peste sau ficat cu paine
Aveti nevoie de proteine solide, dense (carne, oua, branza); daca sunteti vegetarian, trebuie sa adaugati proteina sub forma de pudra in mancare pentru a corespunde necesitatilor corpului dvs. De multe ori, persoanele vegetariene sunt atrase de acest fel de a manca tocmai fiindca le plac carbohidratii atat de mult si au probabil deja o SG.
Nu creati din acest stil de a manca o fobie. Ganditi-va ce anume v-ar placea sa mancati, faceti o lista cu alimentele preferate, cumparati-le si alcatuiti mesele dupa dorinta. Singura regula pe care trebuie sa o respectati este sa aveti cantitatea adecvata de proteine acum.
Cantitatea personalizata de proteine; luati in calcul circa 0.4-0.5 gr de proteina pentru fiecare 450 gr din greutatea dvs. Spre exemplu, o persoana cu greutatea in jur de 60 kg va avea nevoie sa manance in jur de 22-24 gr de proteina pura la fiecare masa.
Fiecare aliment contine cantitati diferite de proteine; alimentele animale contin proteine mai multe raportat la cantitatea de produs (ex , 100 gr de piept de pui are circa 22 gr de proteine in timp ce 100 gr de fasole fiarta are circa 7 gr proteine ). Exista site-uri sau carti unde puteti gasi masuratori de proteine pentru fiecare aliment.

PASUL 2 : TINE UN JURNAL
“Cheia este sa nu iti faci griji pentru BE sau serotonina. Miracolul este ca mancand anumite alimente sunt echilibrate ambele. Corpul tau va sti.”
Atat autorii „Food, Mood and Money”(FMM) , cat si Dr James Wilson (autorul cartii “Adrenal Fatigue”), Dr Eric Braverman (autorul cartii “The Edge Effect”) si Kathleen DesMaisons, care au studiat cu totii biochimia creierului, recomanda o dieta care sa contina o cantitate de proteine adecvata greutatii corporale, combinate la fiecare masa cu legume si carbohidrati completi.
Diferentele intre diete apar doar in cazul persoanelor cu Sensibilitate Glicemica (studiu intreprins de DesMaisons ) care pentru a-si echilibra biochimia creierului au nevoie sa reduca complet zaharurile de orice natura precum si indulcitorii si sa reduca la minimum consumul fructelor, chiar daca au un indice glicemic mic.
Autorii „FMM” si Dr James Wilson (autorul cartii „Adrenal Fatigue”) mai recomanda ca proteinele sa fie gatite mai mult prin metoda fierberii, coacerii la cuptor si in nici un caz prin prajire sau ardere pe gratar.
Atat ei, cat si DesMaisons si Dr James Wilson, indica reducerea grasimilor animale din alimentatie, pentru a proteja biochimia creierului, punand accentul pe grasimile provenite din seminte, nuci, uleiuri vegetale si ulei de peste.
In „FMM” alimentele sunt impartite in doua categorii: pentru indrazneala (cresterea dopaminei) si pentru linistire, relaxare (cresterea serotoninei). Cele doua categorii corespund proteinelor si respectiv, carbohidratilor completi.
Legumele sunt considerate alimente neutre, iar grasimile saturate – alimente care coboara nivelul neurotransmitatorilor in creier. Acestea din urma, pot crea confuzie mentala in cazul in care sunt consumate in exces.
In privinta suplimentelor , toti autorii indica cu mici variatii cam acelasi complex de vitamine si minerale , la care unii dintre ei adauga un complex de aminoacizi si plante relaxante.Kathleen DesMaisons spune insa ca organismul uman stie ce are nevoie si isi poate lua singur nutrientii si aminoacizii din hrana zilnica, daca aceasta e formata dintr-o anumita cantitate de proteine , in amestec cu carbohidrati completi si legume, la ore regulate.

PASUL 3 : TREI MESE PE ZI CARE SA CONTINA PROTEINE IN CANTITATEA ADECVATA
Mesele trebuiesc mancate la ore regulate si la un interval care sa nu depaseasca mai mult de 5-6 ore. Fiecare masa trebuie sa contina cantitatea adecvata de proteine, carbohidrati complete si legume, mai ales cele dense si de culoare verde (ex broccoli, fasole verde, sparanghel, etc) .
Nu se mananca intre mese; de altfel nivelul de satietate va fi atins si nu vor apare pofte; daca totusi apar, inseamna ca nu mancati suficiente proteine.
Nu consumati grasimi nesanatoase saturate in exces (animale); preferati uleiul de masline.
Exemple de meniuri:
-friptura fara grasime+cartofi cu coaja + legume si/sau salata
-ciorba de perisoare cu legume +paine din faina integrala
-sandvis din paine integrala cu sunca si cascaval + salata

PASUL 4 : VITAMINELE SI MINERALELE NECESARE SI CARTOFUL CU COAJA CONSUMAT SEARA
-complexul de vitamine B
-vitamina C
-magneziu
-zinc
-plus un complex de multivitamine si minerale
-ulei de peste
Foarte important de retinut este faptul ca acestea trebuie sa nu contina nici un fel de excipienti, indulcitori, arome artificiale, etc si pe cat posibil, sa provina din surse naturale. In Romania nu se gasesc multe variante complet libere de acesti factori, dar daca cititi prospectele si ingredientele cu atentie, veti gasi cu siguranta ceea ce cautati.
Cartoful cu coaja se consuma seara, inainte de culcare, la 3 ore dupa cina .
In timpul zilei pot fi consumati cartofii la oricare dintre mese, drept carbohidrati completi.

PASUL 5 : INLOCUITI TREPTAT CARBOHIDARTII RAFINATI CU CEI COMPLETI (vezi lista carbohidratilor completi de mai sus)

PASUL 6 : REDUCETI TREPTAT ZAHARUL SI INDULCITORII INDULCITORII PANA LA ELIMINAREA LOR COMPLETA DIN ALIMENTATIE

PASUL 7 : CREATI O NOUA VIATA, POZITIVA IN CARE EVITATI DRAMA SI CRESTEREA ADRENALINEI , CAUTAND ECHILIBRUL
Nota despre sport: un alt factor asupra caruia toti autorii sunt de acord este practicarea sportului .Oxigenul este hrana pentru creier , iar atunci cand facem sport , devenim mai alerti atat fizic cat si mental. Singura recomandare importanta pe care o regasim in toate cazurile este legata de practicarea sportului CU PLACERE, FARA EXTENUARE FIZICA , IN LIMITELE SI RITMUL PROPRIU AL ORGANISMULUI. Orice suprasolicitare fizica poate duce la un dezechilibru si mai mare al neurotransmitatorilor in creier si la irosirea rezervelor energetice .

Alimente care stimuleaza productia de dopamina
Neurotransmitatorul din creier — dopamina — activeaza metabolismul ajutand organismul sa aiba o greutate sanatoasa. In plus, dopamina ajuta creierul sa genereze suficienta energie pentru functionarea organismului. Potrivit website-ului Health News Stand, dopamina stimuleaza inima, regleaza fluxul de informatii la nivelul creierului, controleaza miscarea si permite oamenilor sa cunoasca sentimentele de pasiune si placere. Productia de dopamina este stimulata de consumul anumitor alimente, in special cele care contin aminoacidul tirozina. Consumul unor asemenea alimente speciale ne sporeste capacitatea de a raspunde optim atat din punct de vedere fizic cat si emotional. Toate alimentele consumate ar trebui sa fie organice pentru a evita efectele pesticidelor, ale diversilor compusi chimici precum si cele ale organismelor modificate genetic (OMG-uri).
Proteine
Proteinele sunt bogate in aminoacizi, care sunt necesari pentru producerea dopaminei. Includeti in regimul dumneavoastra alimentar produse precum peste, oua, carne de pui, curcan si carne rosie pentru a furniza organismului aminoacizi adecvati. Produsele fermentate din soia cum sunt, de exemplu, tempeh si miso dar si alte leguminoase, sunt considerate proteine incomplete; cu toate acestea, formeaza proteine complete atunci cand sunt consumate in combinatie cu cereale, devenind surse excelente de aminoacizi asociati dopaminei.
Legume
Anumite legume speciale sunt surse excelente de aminoacizi care stimuleaza producerea dopaminei. De exemplu, sfecla furnizeaza aminoacidul numit betaina, care contribuie la reglarea neurotransmitatorilor precum dopamina. S-a constatat faptul ca anghinarea si avocado determina, de asemenea, cresterea nivelurilor de dopamina.
Fructe
Bananele coapte sunt o sursa importanta de tirozina, explica MedHelp.com; si, pe masura ce continua sa se coaca si devin mai dulci, elementul tirozina devine si mai puternic. Tirozina ajuta la reglarea si stimularea nivelurilor de dopamina, determinand cresterea capacitatii de memorie si starea de vigilenta. Merele sunt recomandate prin continutul ridicat in quercetina, un antioxidant, potrivit MedHelp.com, care, s-a demonstrat, ca ajuta in prevenirea bolilor neurodegenerative prin stimularea producerii de dopamina in creier. Nu uitati nici capsunile, afinele sau prunele pentru a completa furnizarea de substante nutritive care declanseaza eliberarea dopaminei.
Nuci si seminte
Migdalele, semintele de susan si dovleac – in stare cruda – reprezinta o gustare excelenta si contribuie la reglarea nivelului de dopamina. Untul de migdale sau tahini, o pasta obtinuta din seminte de susan, sunt surse excelente pentru aminoacizii necesari productiei de dopamina.
Germeni de grau
Germenii de grau furnizeaza aminoacidul esential fenilalanina care este convertit la tirozina si care stimuleaza, apoi, eliberarea unei cantitati suplimentare de dopamina. Nu utilizati germeni de grau daca aveti intoleranta la gluten sau suferiti de o alergie la grau.
Ierburi
Potrivit Blessed Maine Herbs, mai multe plante medicinale comune, obisnuite, sunt cunoscute a ajuta la reglarea nivelului de dopamina. Printre aceste plante se numara schinduful, ginsengul, armurariul, trifoiul rosu si menta. Acestea sunt consumate, cel mai bine, sub forma de ceaiuri.
Suplimentele
Adaugarea de suplimente alimentare in dieta cu scopul de a spori nivelurile de dopamina poate fi de ajutor daca nu puteti sa beneficiati de aceste substante nutritive din alimente. Tirozina, plus cateva vitamine precum B, C si E, dar si fierul, acidul folic si niacina, toate contribuie la declansarea eliberarii dopaminei. Consultati-va medicul inainte de a lua cantitati suplimentare de fier.
Alimente care stimulează producția de serotonină
În primul rând, alimentaţia de zi cu zi trebuie să conţină alimente care să ajute în reglarea serotoninei din organism, să ne binedispună şi să ne ofere toţi factorii necesari unui somn odihnitor. Dintre aceste alimente menţionăm:
• – pâinea integrală;
• – cerealele;
• – laptele;
• – tofu;
• – cacaoa;
• – bananele;
• – cireşele;
• – avocado;
• – prunele;
• – curmalele;
• – migdalele;
• – carnea de pui;
• – peştele;
• – orezul;
• – spanacul;
• – varza de Bruxelles;
• – soia;
• – algele;
• – usturoiul.
Vitaminele sunt şi ele foarte importante, în acest caz, magneziul şi vitamina B fiind cele care ajută la reglarea serotoninei. Le putem lua din lapte, brânză de vaci, peşte, soia, fasole uscată, nuci, cereale integrale, fructe uscate, legume.
Nevoia accentuată de dulciuri în situaţii de stres sau de depresie are şi ea o explicaţie ştiinţificp şi anume faptul că alimentele bogate în carbohidranţi produc o concentraţie mare de triptofan, care este un aminoacid precursor serotoninei şi un tranchilizator natural. Acesta este motivul pentru care, consumul acestor alimente ne induce un sentiment de satisfacţie, pace şi calm.
Un alt factor important în menţinerea unei bunestări psihice este somnul. Deşi mulţi nu percep acest lucru ca un fapt ştiinţific dovedit, omul a fost creat şi funcţionează cu adevărat în deplină concordanţă cu natura. Motiv pentru care este foarte importantă respectarea ceasului biologic al omului.
În caz contrar, vom avea de-a face cu un deficit de serotonină, fapt ce poate duce la depresii, senzaţie de somnolenţă, sau trezitul târziu dimineaţa. Acest fapt se bazează pe un mecanism simplu: la apusul soarelui, serotonina din organismul nostru se transformă în melatonină, proces care se opreşte la apusul soarelui, doar dacă eşti treaz. Astfel se explică şi faptul că oamenii sunt mai fericiţi vara – datorită duratei mai mare a zilei.
Contraceptivele orale ce influenţează balanţa hormonală din organism, pot duce şi ele la depresie, prin modificarea producţiei de estrogen, respectiv creşterea activităţii receptorilor pentru serotonină.
„Scurtături” către fericire
Realişti fiind şi analizând „la rece” stilul nostru de viaţă, este foarte greu, dacă nu chiar utopic să menţinem un echilibru în tot ce înseamnă alimentaţie, exerciţii, muncă, odihnă, stres şi aşa mai departe.
Motiv pentru care, dacă ni se pare dificil să ne reglăm nivelul de serotonină din organism cu ajutorul alimentaţiei sau al programului de somn, putem apela oricând la suplimene naturiste, bazate pe 5 – HTP (5 hidroxitriptofan), un aminoacid precursor al serotoninei.
Vă recomandăm 2 astfel de produse:
5-HTP – 30 tablete – produs din gama Nature’s Way®, ce are ca ingrediente Vitamina C, vitamina B6 ŞI 5-HTP natural, extras din seminţe de Griffonia simplicifolia. Are rol:
• antidepresiv, inducând calm, siguranţa de sine, relaxare, dorinţa şi capacitate de comunicare în cadrul unor situaţii psihice dificile;
• îmbunătăţeşte calitatea somnului;
• stimulează memoria susţinând procesele de învăţare;
• reduce durerile cronice de cap;
• reglează apetitul în timpul curele de slăbire;
• amelioreaza simptomele fibromialgiei, creste pragul durerii;
• reduce simptomele în timpul sindromului menstrual;
• reduce tulburările legate de menopauză;
• reduce unele dependenţe – alcool, cafea, tutun;
• reduce comportamentul agresiv.
5 HTP Stres – produs HYPERICUM, format din drojdie de bere, vitamina C naturală din Maces, 5 – HTP extras din Griffonia simplicifolia, extract de Grinkgo biloba şi Ginseng siberian, cu rol în :
• combaterea şi controlul stresului şi a tulburărilor neuro-vegetative provocate de : oboseală, insomnii, anxietate, hipersensibilitate, depresie, tulburari cardiace sau digestive cu substrat nervos, tulburari de menopauza dar si de premenopauza;
• Susţinerea şi creşterea randamentului în activităţi fizice şi intelectuale .
Alimente care conțin ACETILCOLINĂ
Lecitina este o substanta asemantoare grasimilor care prin componentele sale colina si inozitololul detine roluri importante in organismul uman.Rolul cel mai cunoscut al lecitinei este cel din cadrul proceselor de memorie si invatare, insa lecitina mai detine si alte functii importante in organism datorita uneia din componentele sale – colina.
Colina
Desi o cantitate foarte mica de colina este sintetizata in ficat, pe aceasta cale nu poate fi produsa o cantitate suficienta pentru necesitatile organismului, de aceea este important aportul de colina din alimentatie. Astfel colina din alimente va fi depozitata in ficat,creier si rinichi.
Dintre functiile deosebit de importante ale colinei amintim doar cateva:
-Sprijinirea sistemului enzimantic al ficatului, care detoxifica ficatul, si elimina chimicalele poluante ale mediului precum si toxinele medicamentelor
-Metabolismul grasimilor din ficat: colina este necesara pentru transportul trigliceridelor si a altor grasimi din ficat in tesuturi
-Sinteza acetilcolinei: Colina va fi transformata in creier si nervi in acetilcolina, cel mai important neurotransmitator, care transmite emotii si stari comportamentale in creier.
Cauze ale deficitului de colina
-Bolile cronice- cum ar fi bolile inflamatorii ale colonului , artrita maresc riscul pentru deficit de colina
-Consumul de alcool- consumul regulat de alcool reduce nivelul de colina din organism
-Probleme de digestive- persoanele care au o afectiune a glandelor secretorii ale stomacului , preiau colina deficitar, si pot prezenta deficit de colina
-Cresterea- in timpul sarcinii si alaptarii este crescut necesarul de colina
Urmarile deficitului de colina
-Risc crescut pentru cancer de ficat
-Depuneri de grasime in ficat
-Deficient ale functiei rinichilor
-Deficiente in crestere
-Tensiune marita
-Deficit in procesele de memorie si invatare
-Infertilitate
Care sunt rolurile importante ale colinei in organismul uman?
Unul dintre cele mai importante roluri este dezintoxicarea ficatului si eliminarea medicamentelor si substantelor chimice. Colina stimuleaza sistemul sistemul enzymatic al ficatului care va dezintoxica ficatul si ajuta la eliminarea medicamentelor, alcoolului si substantele chimice din mediul inconjurator precum si metalele grele.De asemenea suplimentele de colina si lecitina pot sprijini ficatul in cadrul proceselor de vindecare in urma unor infectii virale cum ar fi hepatita sau ciroza hepatica.
Functiile creierului
Sunt sprijinite prin aportul suplimentelor de colina si lecitina din creier, acetilcolina ia parte la procesul de memorare a amintirilor si ambele substante fac posibila cresterea capacitatii de efort intelectual. Chiar si in cadrul bolii Alzheimer aportul de colina poate ajuta la diminuarea simptomatologiei datorita cresterii nivelului de acetilcolina.
Suplimentele alimentare care contin colina mai au un rol secundar deloc de neglijat si anume micsorarea nivelului de trigliceride si a colesterolului total si LDL, precum si cresterea nivelului de HDL Colesterol, prin aceasta actiune se realizeaza scaderea riscului pentru arterioscleroza.
In concluzie pentru cresterea si mentinerea nivelului de colina din organism este recomandat consumul de alimente care contin aceste substante in mod predominant cum ar fi : ficatul si carnea de vita de vita, oua, alune, conopida si lapte, dar si aportul suplimentar prin folosirea unor suplimente nutritive de calitate care contin min. 1000 mg de lecitina de extractie vegetala de exmplu Lecitina forte 1200 de la Doppelherz, care contine 1200 de mg de lecitina pura extrasa din soia.
Acest consum suplimentar este recomandat atat persoanelor care trec printr-o perioada solicitanta din punct de vedere intellectual ( sesiune, examene etc) dar si persoanelor in varsta care doresc sa isi mentina mult timp functia creierului intact.

Alimente care conțin GABA
1.Acidul gama-aminobutiric (GABA) este un neurotransmitator cu efect inhibitor (relaxant), sintetizat in creier din acidul glutamic in prezenta vitaminei B6. Concentratia mare de GABA prezenta la nivelul hipotalamusului sugereaza rolul acestui aminoacid in reglarea ciclului somn-veghe si a functionarii sistemului endocrin.
• reducerea tulburarillor emotionale manifestate prin simptome:
o psihice (capacitate de concentrare scazuta, oboseala, senzatie de „nod in gat”, iritabilitate, neincredere in propria persoana, etc.)
o neurovegetative digestive (epigastralgii, spasme intestinale, meteorism, greata, tulburari de tranzit intestinal, uscaciunea gurii, etc.)
o cardiovasculare (tahicardie, extrasistole, palpitatii, puls labil, vasoconstrictie sau vasodilatatie, transpiratie, lipotimie, cefalee, etc.)
o respiratorii (senzatie de compresie toracica, dispnee, etc.)
o neuromusculare (tremuraturi, fasciculatii, etc.)
o cutanate (hiperestezie cutanata, etc.)
o senzitive (parestezii, prurit, transpiratii, acufene, vertij, scotoame, etc.)
o urinare (polakiurie, disurie)
o endocrine (insuficienta erectiei si lipsa libidoului, tulburari ale ciclului sexual, tulburari neurovegetative la menopauza)
• reducerea manifestarilor excesului de hormoni tiroidieni
• inducerea relaxarii si somnului
• reducerea manifestarilor neuromusculare cauzate de deficitul de dopamina
• imbuntatirea activitatii electrice cerebrale
• imbuntatirea memaoriei si performantelor intelectuale
• reducerea durerilor in neuropatia cauzata de cresterea glucozei in sange si de unele infectii virale
• reducerea dependentelor de alcool, tutun, droguri, etnobotanice, calculator, jocuri de noroc, etc.
2.Ceaiul GABA este aproape necunoscut în zonele extraasiatice și cu atât mai puțin în România, însă el este o alegere populară printre iubitorii de ceai, dar și pentru cei preocupați de produsele organice. Acesta este de fapt o categorie de ceai, nu un singur fel de ceai, însă ne vom referi la aceste tipuri de ceai ca unul singur și vom vedea imediat de ce.
• Ceaiul GABA a fost creat de experți japonezi în urmă cu mai bine de 20 de ani. El este obținut prin expunerea frunzelor de ceai la nitrogen în timpul procesului de prelucrare. Acesta poate fi găsit pe piață și sub denumirea de ceai Gabaron, însă numele cel mai popular este cel GABA.
• Numele este acronimul acidului Gamma Amino Butyric care este unul dintre principalii neurotransmițători ai sistemului nervos central, rolul acestuia fiind de a împiedica supra-excitarea sistemului nervos, favorizând relaxarea. Deficitul de GABA este asociat, în studiile de specialitate, cu numeroase afecțiuni psihice. Alte studii au arătat că acest acid joacă un rol și asupra sistemului endocrin, mai exact asupra hormonului de creștere care înregistrează valori mai ridicate pentru persoanele care își administrează suplimente de GABA. De asemnea, se pare că ceaiul GABA scade tensiunea arterial, prin decongestionarea vaselor de sânge.
• Prin expunerea frunzelor de ceai verde la nitrogen, conținutul de GABA din ceai crește de la 6 miligrame la aproape 240 de milligrame pe suta de grame.
• GABA nu se găsește numai în ceai, ci și în alte alimente, cum ar fi sucul de pepene care conține 150 de miligrame/ 100 de mililitri.
• Ceaiul GABA poate fi obținut din ceai verde, negru sau din OOlonguri.
• Gustul acestor tipuri de ceai este dulceag și foarte plăcut. Când am gustat prima data un ceai GABA obținut din ceai verde am rămas plăcut surprinsă de gustul delicious și diferit al acestuia, deși îl priveam cu teamă la început din cauza caracteristicilor sale mai puțin obișnuite.
• Pentru prepararea unei ceşti de ceai GABA, vasul din care urmează să fie consumat de aduce la „temperatura de lucru”, se aşează 4 grame de ceai peste care se toară apă la 90 de grade Celsius, se acoperă şi se lasă la infuzat 3 minute. Se aplică maxim trei infuzări consecutive.
3. Acidul gamma-aminobutiric mai există rar în germeni ale semințelor unor plante, verdețuri și fructe. Unele studii au constatat că embrionul de orez este bogat în GABA care poate suprima creșterea tensiunii arteriale, spre deoasebire de GABA care se găsește în soia, grâu, roșii și bloabe de fasole, care nu o poate suprima. În afară de efectului din GABA, embrionul de orez este bogat în alte substanțe rezultate din activitatea fiziologică a embrionului de orez. Din acest motiv, GABA extras din embrioni de orez devine sigur pentru materie primă de medicamente și alimente funcționale.

Alimentația pentru betaendorfine

Endorfinele au fost descoperite in 1975 si reprezinta o clasa de peptide cu actiune opioida. In functia de zona in care se gasesc, endorfinele sunt stocate ca atare sau sub forma inactiva. Interactioneaza cu receptorii localizati la nivel cerebral, reducand senzatia de durere, interactionad similar cu medicamente precum morfina si codeina. Alterarea metabolismului endorfinelor duce la tulburari psihice, iar o anumita substanta numita b-endorfina produce o marcata stare de rigiditate sau mobilitate numita catatonie.

Endorfina reduce intensitatea duerii si anxietatea, stimuleaza sistemul imun, intervine in procesul invatarii sau in adaptarea la lumina sau intuneric. Actiunea lor dureaza peste 30 de ore.

Norman Cousins a deschis calea catre un domeniu complet nou atunci cand a reusit sa se vindece de o boala fatala, incurabila, folosind ca mijloace terapeutice emotii poziti, ca rasul, bucuria, dragostea, recunostinta si credinta – alaturi de alte metode terapeutice de bun-simt. De atunci incoace, specialistii in materie de psihoneuroimunologie au izolat multe dintre substantele pe care creierul le secreta sub influenta acestor emotii. Ele nu sunt altceva decat ENDORFINE, iar printre efectele lor majore se numara favorizarea insanatosirii, intarirea sistemului im unitar si mult dorita si minunata senzatie de bine.
Emotiile constituie o parte cu totul speciala a umanitatii noastre. Cele negative favorizeaza imbolnavirea, in timp ce emotiile pozitive exercita un efect benefic asupra fiecarei parti a organismului. De exemplu, orice medic stie ca nu trebuie sa inchida usa sperantei pacientilor aflati in ultimele stadii de suferinta. Medicul care, plin de interes si compasiune pentru starea pacientului, ii spune acestuia cu incredere si optimism: Presimt ca dumneavoastra sunteti tocmai acel unul din zece care invinge aceasta boala” va ramane deseori surprins sa constate ca profetia sa s-a implinit. insa aceasta este cu totul altceva decat a spune: Ati numai o sansa din zece de a supravietui”.
Stim deja de multa vreme ca EXERCITIUL FIZIC este benefic pentru organism. Insa oamenii de stiinta au observat, la un moment dat, ca starea de bine care urmeaza dupa efectuarea exercitiilor fizice nu putea fi explicata doar prin efectul de crestere a formei fizice. Se mai petrecea si altceva, si acest altceva” s-a dovedit a fi o crestere a productiei de endorfine.
De unde putem sti ca aceste stari sau senzatii de bine nu sunt doar un rezultat al gandiri ipozitive”? Secretia de endorfine creste ca urmare a gandirii pozitive”. Rezolvarea conflictelor, alungarea urii si resentimentelor, cultivarea unor atitudini iertatoare, generoase si recunoscatoare, descoperirea unei credinte puternice – hranirea unor astfel de emotii este in masura sa creasca semnificativ productia de endorfine la nivelul creierului si sa intareasca abilitatea organismului de a rezista asaltului bolilor. Iar daca la acestea mai adaugam o plimbare zilnica, este ca si cum am adauga glazura unei prajituri.

Endorfinele sunt eliberate in prezenta luminii puternice, a anumitor alimente(ciocolata, ardei iuti (cu lor componenta numita capsaicina ce determina acea senzatie de durere) ) , in cadrul exercitiilor fizice, in timpul rasului, in cadrul stresului sau activitatilor sexuale.
Multi sufera de ceea ce ar putea fi denumit ‘dependenta de endorfine’ si au tendinta la exercitii fizice intense, pot avea multiple tatuaje si piercinguri sau isi pot provoca singuri taieturi care nu fac altceva decat sa declanseze eliberarea de endorfine.
Mancarea are un rol colosal in cadrul psihicului. Cercetarile in domeniu au aratat ca productia de endorfine este intensificata prin consumul unor alimente bogate in grasimi si zahar(apare asa zisa ‘sugar rush’) Se prea poate sa tanjesti dupa alimente precum ciocolata, tocmai datorita continutului ridicat de grasimi si zahar pe care il contin(creierul are nevoie de aceste componente esentiale si prin depresia si somnolenta care apar te ‘obliga’ sa consumi exact ceea ce are el nevoie). Dar pe langa acestea , in ciocolata intalnim o substanta – feniletilamina – care favorizeaza eliberarea endorfinelor.
In ceea ce priveste serotonina lucrurile par si mai interesante.
Probabil ca nu este o simpla coincidenta faptul ca atunci cand te simti stresat sau suparat simti o nevoie acerba de dulciuri. Mancarea bogata in carbohidrati produce o crestere a concentratiei de triptofan (un aminoacid precursor serotoninei si un tranchilizant natural). Asadar, o masa bogata in carbohidrati induce un sentiment de calm, pace si satisfactie, deoarece sporeste productia de serotonina in creier. Insa, consumul carbohidratilor simpli in locul celor complecsi poate avea un efect de moment. Te vei simti in plina forma, insa starea aceasta va fi una de scurta durata, deoarece nivelul insulinei va scadea conducand la pierderea energiei, la depresie sau „concentratie scazuta de zahar”. Daca te gandesti ca o alta cantitate de zaharuri te va ajuta sa iti revii, ia-ti gandul! Nu va face decat sa inrautateasca si mai mult starea ta!
Serotonina e implicata si in depresia si senzatia de somnolenta asociata cu trezitul mult prea tarziu, printr-un mecanism extrem de simplu : cand soarele apune serotonina e transformata in melatonina, la rasaritul soarelui acest proces se opreste(numai daca esti treaz). Legatura intre productia de SEROTONINA si alternanta ZI-NOAPTE explica de ce oamenii se pare ca sunt mai fericiti in timpul verii(datorita duratei mai mari a zilei).
Rasul normal, deprins corect, provoaca in organism o schimbare care duce la slabirea tesuturilor grase. Prin urmare, se afirma ca rasul ne poate ajuta sa slabim. Cu alte cuvinte, radeti cu pofta, fara inhibitii. Este cert ca rasul are efecte pozitive asupra starii de sanatate. Psihologii afirma ca, desi nu ne poate vindeca durerile, rasul poate sa le faca mai usor de suportat prin distragerea atentiei, reducerea tensiunii, schimbarea viziunii asupra vietii si cresterea productiei de endorfine.Hormonii stresului, nonadrenalina si cortizonul inregistreaza o scadere in sange in timpul rasului.
O cantitate mare de endorfine secretam si in timpul sexului ca si in timpul practicarii exercitiilor fizice. Efectul lor este atat de placut incat unele persoane au tendinta de exagerare cu antrenamentele, suferind de asa numita „dependenta de endofine”. Cantitatea de endorfine secretata odata cu cresterea intensitatii exercitiilor .
Condimentele iuti , precum ardeiul iute stimuleaza secretia de endorfine.

Ceai Gaba verde
http://www.ceai-verde.ro/ceai-gaba curier 20 ron, sa luam si pentru Ana

One Response to Neurotransmițători

  1. DEXTER spune:

    Da,ceea ce ati postat e super ok!Toata chestia e ca oamenii sa aiba rabdare si sa respecte multitudinea de recomandari si sa spere in vindecare.Apropo’,dumneavoastra ati reusit sa va vindecati de „basism”,sau „maladia” inca va „macina”?🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: