Prajitura inteligentă, cu cacao

prajitura desteapta cu ciocolata-2

Timp de pregatire: 00:10 ore
Timp de gatire: 00:45 ore
Timp Total: 02:00 ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: usor

INGREDIENTE:

  • 4 oua mari, separate
  • 120 grame unt
  • 600 ml. lapte
  • 110 grame zahar pudra
  • 100 grame zahar tos
  • 50 de grame de cacao
  • 110 grame de faina
  • 1 praf de sare
  • 1/2 lingurita otet
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 30 ml. cafea espresso foarte concentrata
  • in plus, zahar pudra pentru presarat, unt solid pentru uns forma

 PREPARARE :

1. Se aprinde cuptorul si se seteaza la 180 de grade Celsius. Se topeste untul fara a se infierbanta prea tare, laptele se incalzeste usor, faina se amesteca omogen cu cacaoa. Se unge bine cu unt solid o forma de 20×28 cm.

2. Galbenusurile se bat cu telul impreuna cu zaharul pudra, pana cand se deschid la culoare. Se adauga faina amestecata cu cacao, esenta de vanilie, cafeaua si untul topit.

3. Se adauga laptele si se omogenizeaza bine de tot cu telul. Separat, albusurile se bat spuma tare cu sarea, se adauga otetul si zaharul tos. Se continua sa se bata pana cand se formeaza o bezea ferma si lucioasa iar zaharul s-a dizolvat complet. Albusurile spuma se omogenizeaza usor cu compozitia de lapte, cacao si galbenusuri.


4. Se toarna compozitia in forma dinainte unsa bine cu unt. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, la o inaltime medie, timp de 45 de minute. In acest timp, la suprafata se va forma o crusta spongioasa ca un blat de pandispan cu ciocolata iar in interiorul prajiturii se va intampla magia, separandu-se de la sine in trei straturi: o baza subtire si ferma, crema asemanatoare cu o sarlota de ciocolata si crusta de la suprafata.


5. Cand se scoate prajitura din cuptor, se va simti usor tremuratoare, ca o crema de zahar ars. Se lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a se scoate din forma, dupa care se taie in portii dupa plac si se pudreaza cu zahar pudra.

prajitura desteapta cu ciocolata-1Prajitura are o textura foarte placuta, e matasoasa si cu un gust superb de ciocolata. Va recomand sa o serviti cu sos de vanilie, se potriveste perfect. Spor la treaba si pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: