Populația îmbătrânită a Europei

Politicienii se plâng și pretextează primirea cu brațele deschise a migranților ca motiv al îmbătrânirii populației Europei și al slabei creșteri demografice. Să vă uitați cu atenție pe tabel, concediu de naștere. Franța, 8 săptămâni-46 de săptămâni (în funcţie de diferite criterii)?! Ce femeie sănătoasă alege să facă un copil și la opt săptămâni să-l lase în grija unei străine?!

Olanda , 16 saptămâni , Spania 16 săptămâni , Italia 5 luni.Nici la doi ani, România, un copil nu este de lăsat în grija altor persoane, dar deja îți mai poate spune câte ceva din ce i se întâmplă.
Cred că, la câți bani sunt băgați în curul imigranților, existau în Europa suficienți bani ca mămicile să poată sta acasă cu o indemnizație decentă până la doi ani, cel puțin, și natalitatea să crească. Nu se dorește creșterea natalității europene, ci dispariția civilizației europene.

http://www.romania-actualitati.ro/concediul_de_maternitate_in_europa-22686

 

 

 

În Europa, acordarea concediului maternal se face după o legislaţie care diferă foarte mult de la o ţară la alta.
Perioada medie a concediului de maternitate în Europa se situează în jurul valorii de opt luni.
Durata maximă de concediu maternal este acordată în Ungaria, acolo unde mamele pot sta acasă până la doi ani de zile.
La polul opus se află Belgia, acolo unde în legislaţie nu există termenul de concediu pentru creştere a copilului, ci aşa-numita „pauză de carieră”, iar mamele pot sta acasă doar trei luni de zile.
Raportat la venitul mediu realizat în fiecare ţară, guvernele din ţările foste comuniste din estul Europei sunt mai generoase cu indemnizaţile de creştere a copilului decât cele ale ţărilor occidentale.

Ţară
Indemnizaţie lunară în timpul concediului maternal Perioada de acordare a concediului de maternitate Salariu mediu brut lunar
Franţa 2150 de euro 8 săptămâni-46 de săptămâni (în funcţie de diferite criterii) 2750 de euro
Olanda 100% din salariu 16 saptămâni 2700 de euro
 Spania 100% din salariul de bază 16 săptămâni 1792 de euro
Bulgaria  90% din salariul brut 410 zile 316 de euro
Italia 80% din salariu  5 luni 1300 de euro
Slovacia  55% pe zi din contribuţia medie la asigurările sociale 28 de săptămâni  823 euro
 Cehia  303 – 1153 euro pe lună 28 de săptămâni 938 euro
Belgia 20% din salariu (3luni) şi 72 de euro lunar până la 18 ani 3 luni 2595 de euro
Ungaria 100 de euro  2 ani 485 de euro
Marea Britanie 90% din veniturile medii/148 de euro pe săptămână 39 de săptămâni 2540 de euro
Rusia minim 51 de euro pe lună-maxim 28 de euro pe zi 140 de zile 599 de euro
România 140-790 euro 2 ani 430 euro


Ungaria

Guvernul de la Budapesta a anunţat recent că va prelungi de la doi la trei ani perioada de acordare a ajutorului pentru creşterea copilului, un proiect de lege în acest sens fiind deja înaintat parlamentului.
Sumă acordată lunar mamelor este egală cu cea mai mică pensie din Ungaria, care în anul 2010 este de 28.500 de forinţi, adica în jur de 100 de euro.
În cazul în care cineva are gemeni, suma acordată este aproximativ 200 de euro.
Totodată, mamele pot solicita o indemnizaţie pentru îngrijirea copilului, dacă înaintea naşterii au contribuit timp de un an la fondul asigurărilor sociale.
Sprijinul se acordă pentru o perioadă de maxim doi ani şi nu poate depăşi 70 la sută din dublul salariului minim, adică 102.900 de forinţi, ceea ce înseamnă în jur de 370 de euro.
Un salariu mediu în Ungaria este în prezent de aproximativ 135.000 de forinţi, adică în jur de 485 de euro. (Emil Groza).

Bulgaria
Indemnizaţia de creştere a copilului este în Bulgaria de 90% din salariul brut, cu condiţia ca mama să fi contribuit cel puţin un an înainte de naştere la fondul asigurărilor medicale de stat.
La un salariu lunar de 1.000 de leva, o indemnizaţie de creştere a copilului este de 402 euro.
În cazul salariului minim, mama primeşte 240 de leva.
Salariul mediu net în martie 2010 a fost în Bulgaria de 619 leva – aproximativ 316 euro.
Aceste drepturi pot fi transferate soţului sau bunicilor, cu condiţia ca aceştia să fie angajaţi.
Dacă sunt pensionari, bunicii  vor putea participa la creşterea nepoţilor până la vârsta de 3 ani în cadrul unui program special „În sprijinul maternitaţii”.
Statul îi plăteşte 240 de leva lunar, sau 350 în cazul gemenilor. Numărul participanţilor la acest program este limitat la 3.000 de persoane.
Concediul de maternitate în Bulgaria este de 410 zile, din care 45 înainte de naştere. Până în 2009, concediul a fost de 315 zile. (Petio Petkov).

Spania
În Spania, concediul de maternitate (care din 2007, odată cu noua lege a egalităţii şanselor, poate fi luat şi de tată), durează maxim 16 săptămâni, din care şase sunt obligatorii după naşterea copilului.
În cazuri speciale, concediul de maternitate poate dura până la 29 de săptămâni (pentru copii prematuri sau cu probleme de sănătate).
În această perioadă, mama (sau tatăl) are dreptul la 100% din salariul de bază, iar plata asigurărilor sociale nu se reţine, ci se face odată cu declaraţia de impozit pe venitul global (e o formă de ajutor pentru perioada de creştere a copilului).
Prevederea e valabila şi în cazul somerilor, caz în care baza de calcul porneşte de la indemnizaţia de şomaj.
Dacă parintele se întoarce la muncă, el primeşte un ajutor de 100 de euro pe lună până când copilul împlineşte trei ani.
Salariul mediu brut lunar în Spania este de aproximativ 1800 de euro.
Dacă parintele decide să ramână acasa pentru o perioada mai lungă, aceasta este de maxim trei ani (cazurile sunt extrem de rare), însă postul de muncă poate fi păstrat cel mult un an, putând a fi reîncadrat pe alt post cu o categorie egală. În tot acest timp, salariul este zero.
Până la împlinirea vârstei de opt ani a copilului, mama sau tatăl au dreptul la ziua de munca redusă (maxim jumatate de zi), cu reducerea corespunzatoare a salariului.
În cazul îngrijirii copilului pe perioada îndelungată, mama (sau tata) nu primeşte niciun ajutor, însă, conform legii, se acumulează vechimea în firmă.
Din cauza dezavantajelor, anularea salariului şi riscul pierderii postului de muncă (în practică acesta este păstrat doar în societaţile publice, nu şi în cele private), foarte puţine persoane rămân acasă să îngrijeasca bebeluşul, spaniolii apelând mai mult la bunici, creşe particulare sau bone.
Salariul mediu brut în Spania este de 21500 de euro pe an, jumatate faţa de Marea Britanie, cu diferenţe în funcţie de regiuni şi sex (femeile au salarii mai mici decât barbaţii)(Annamaria Damian).

Italia
În Italia orice femeie care naşte (indiferent că este angajată sau şomeră) primeşte o mie de euro (ca ajutor unic de naştere).
Pentru salariatele bugetare, concediul este de cinci luni, două înainte de naştere şi alte trei post-natal.
În această perioadă, femeia primeşte 80% din salariu.
Dacă doreşte să îşi prelungească perioadă de concediu de maternitate, după cele trei luni, venitul va fi de 30% din salariu.
Prelungirea concediului maternal nu poate depăşi şase luni.
Dacă tatăl intră în concediu în locul mamei pentru cele trei luni, are dreptul fie la o lună de odihnă suplimentară, fie la o compensaţie financiară).
Salariului mediu brut pe economie este de 1300 de euro.
Parinţii pot opta pentru un concediu de doi ani, însă fără niciun fel de plată din partea angajatorului. Acesta garantează locul de muncă (Elena Postelnicu).

Slovacia
În prezent, în Slovacia concediul de maternitate are 28 de săptămâni, plătit în proporţie de 55% din contribuţia la asigurările sociale de stat plătită de mama până la intrarea în concediu.
Pentru a primi integral indemnizaţia, mama trebuie să fi contribuit la asigurarile sociale minim 180 de zile în ultimele nouă luni.
După concediulul maternal, mama primeşte o indemnizaţie de 190 de euro pe lună până când copilul împlineşte trei ani.
O nouă lege propune ca din ianurie 2011 durata concediului de maternitate să crească la 34 de saptamani şi suma primită se calculeze ca 60% din contribuţia la asigurările sociale.
Salariul mediu brut pe economie în Slovacia este de 823 de euro. (Anca Dragu).

Cehia
În Cehia, situaţia e asemănătoare cu cea din Slovacia, numai că suma se calculează ca 70% din contribuţia la asigurările sociale plătite de mamă înainte de concediu.
Plafonul maxim pentru venitul lunar pe perioada concediului maternal este de aproximativ 1150 de euro, iar cel minim de 300 euro.
Salariul mediu brut pe economie în Cehia e de 938 de euro.
Noul guvern plănuieşte să anuleze un ajutor de stat primit la naştere de aproximativ 520 de euro. (Anca Dragu).

Franţa
În Franţa, durata concediului de maternitate variază în funcţie de starea de sănătate a mamei, dar şi de numărul copiilor deja născuţi sau pe cale să se nască.
Există două tipuri de concedii de maternitate – cel cu durata obligatorie şi cel cu durată legală.
Potrivit Codului muncii, concediul de maternitate obligatoriu este de opt săptămâni – două înainte de data prevăzută a naşterii şi şase după naştere.
Nerespectarea acestui concediu obligatoriu poate atrage după sine sancţiuni.
Cât priveşte durata legală, aceasta variază.
Dacă este vorba de naşterea primului sau al celui de-al doilea copil, o mamă are dreptul la 16 săptămani de concediu – şase înainte de naştere şi zece după.
În cazul naşterii de la un al treilea copil în sus, durata legală este de 26 de săptămâni – opt înainte de aducerea pe lume a bebeluşului şi 18 după.
Există prevederi speciale şi pentru femeile care urmează să nască gemeni, acestea având dreptul legal să stea acasă 34 de săptămâni – 12 în prenatal şi 22 în postnatal.
Cât despre cele care ar urma să aducă pe lume tripleţi sau chiar mai mulţi copii, concediul legal este de 46 de săptămâni: 24 cu 22.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului variază şi ea în funcţie de locul de muncă şi de încadrarea persoanei respective – contract de angajare pe durata nedeterminată, determinată sau şomaj.
În cazul persoanelor salariate, indemnizaţia, plătită de asigurarile sociale, este calculată pe baza ultimelor trei luni de salariu brut de dinainte de concediul prenatal.
Valoarea maximă – zilnică – a acestei indemnizaţii este de aproximativ 77 de euro.
Pentru o mamă care se califică pentru o indemnizaţie maximă, aflată la prima sau a doua naştere, indemnizaţia este de 2150 de euro pe lună, vreme de patru luni.
Salariul mediu brut în Franţa este în jur de 2.750 de euro pe lună (Roxana Vasile).

Marea Britanie
Valoarea indemnizatiei pentru mame este de 90 la sută din veniturile medii sau 124,88 de lire sterline pe săptămână, sumă plătită fiind cea mai mica dintre cele două variante.
Sunt eligibile pentru primirea acestei alocaţii mamele care au lucrat cel puţin 26 de săptămâni din ultimele 66 calendaristice şi au obţinut venituri de cel puţin 30 de lire sterline pe săptămână.
Indemnizaţia este plătită de angajator timp de 39 de săptămâni, însă concediul maternal poate ajunge până la 52 de săptămâni.
Familiile cu venituri sub medie au dreptul să primească separat o sumă de 500 de lire sterline ca ajutor pentru a cumpăra lucrurile necesare nou-născutului. (Dan Vasiliu).

Olanda
În Olanda, mamele au dreptul la 16 săptămâni concediu de maternitate, care poate fi împărţit înainte şi după momentul naşterii, această perioada fiind plătită integral.
După această perioadă, mamele au dreptul la un concediu de 26 săptămâni, de data aceasta fără plată sau la un program cu jumătate de normă.
Financiar, ajutorul de la stat este relativ redus, în sensul că pentru fiecare copil primeşti între 800 şi 1200 de euro pe an în primii 14 ani de viaţă ai copilului.
Banii vin ca o facilitate din partea autorităţii de taxe şi impozite.
Guvernul şi angajatorii suportă două treimi din costurile aferente trimiterii copiilor la grădiniţă.
În Olanda salariul mediu brut este în jur de 2700 de euro pe lună (Claudia Marcu).

Belgia
În Belgia, ca în majoritatea statelor membre, concediul de maternitate este de trei luni, iar concediul de paternitate este de 10 zile.
La naştere, mama primeşte o primă de la casa de asigurări de aproximativ 800 de euro.
În legislaţia belgiană nu este prevăzut concediul pentru creşterea copilului, ci aşa-numita „pauză de carieră”.
Poate fi luata si de femei, şi de bărbaţi pentru orice scop.
Multe femei se folosesc de această posibilitate pentru a-şi creşte copiii, dar sunt plătite cu 20 la sută din salariu.
Valoarea salariului mediu brut este de 2595 euro/luna în Belgia.
Tot casa de asigurări plateşte părinţilor o alocaţie de 72 de euro lunar până când copilul împlineşte 18 ani, pentru primul copil.
O familie numeroasă (de la trei copii în sus) beneficiază de reduceri importante la transport şi concediu de maternitate de şase luni pentru al treilea copil. (Luminiţa Apostol).

Rusia
Concediul de maternitate se acordă femeilor angajate, şi este de 70 de zile calendaristice înainte de naştere (86 de zile în cazul sarcinilor multiple), plus 70 de zile calendaristice după naştere (86 zile în cazul naşterilor cu complicaţii, şi 110 zile în cazul naşterii a 2 sau mai mulţi copii).
Pe perioada concediului de maternitate, mama primeşte o alocaţie de la fondul asigurărilor sociale, egală cu salariul ei mediu pe ultimele 12 luni.
Valoarea minimă a alocaţiei este 2060 ruble/lună (aproximativ 68 USD) pentru primul copil iar 4120 ruble/lună (aproximativ 137 USD) pentru cel de al 2-lea şi următorii copii.
Valoarea maximă a alocaţiei este de 1137 ruble/zi (aprox. 38 USD/zi).
La nivel regional, aceste sume sunt indexate cu un coeficient care variază în funcţie de condtiile locale.
De asemenea, pentru pentru încurajarea natalităţii în conditile declinului demografic cu care se confruntă Rusia, de la 1 ianuarie 2007, funcţionează o formă specială de sprijin acordat de stat familiilor ce au copii, capitalul maternal sau familial. El reprezintă o sumă fixă, care se indexează periodic, acordată la naşterea sau înfierea celui de al 2-lea copil, sau a celui de a al 3-lea (al 4-lea etc), dacă până atunci familia nu au făcut uz de acest drept. Capitalul maternal (familial) se acordă doar în cazul copiilor ce au cetăţenie rusă. Valoarea capitalului maternal este în prezent de 368 mii ruble (aproximativ 12200 USD). (Alexandr Beleavski).

– See more at: http://www.romania-actualitati.ro/concediul_de_maternitate_in_europa-22686#sthash.4yOmHvc2.I88oyPYB.dpuf

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: