Mieluț de Paște

În fiecare an, bace Văsălie îşi face din timp lista cu clienţi pentru miel. În fiecare an coboară de  pe munte, de la stână,  miercuri înaite de sfântul Paşte cu miei tăiaţi pentru clieţii lui. Se duce şi la mătuşa Silvia, clienta lui veche, să o întrebe ce miel vrea, mai mare, mai mic.
Mătuşa îl ia de la uşă:
– Apoi bace Văsălie, am auzit io că p-aicea să vând câni în loc de miei, mie să-mi aduci miel viu, dacă vrei să-l cumpăr! Io nu mă las păcălită!
Să uită bace Văsălie lung la mătuşa Silvia.
– Apoi Sâlvie dragă, cânii mei de la stână îs mai scumpi ca 20 de miei fiecare! Doară nu-i crede că-s bolund, şi că i-oi tăia să ţi-i vând ţie! Şi cine ţ-a tăia mielu’, Sâlvie dragă, că bărbatu-tu îi cam moale şi a leşina lângă miel cu cuţâtu’-n mână!
Într-adevăr, bace Văsălie are nişte câini deosebiţi, cei mai frumoşi câini pe care i-am văzut vreodată. Imenşi, cu ochi albaştri, cu blană albă, lungă, pufoasă. Când stau cu labele din faţă drepte, nemişcaţi, par nişte jucării de pluş uriaşe. Un caniche negru face şi el parte din haita de la stână. S-a învăţat singur să alerge după oi şi să le adune. El singur adună oile rătăcite de turmă. Uriaşii stau nemişcaţi. Ei sunt doar paznici şi s-au luat de multe ori la trânte cu urşii şi cu lupii doritori de carne de oaie proaspătă.
– No lasă bace Văsălie, că găsesc io cine să taie mielu’,  vină dumetale cu mielu’ viu, să mă uit io în ochii lui şi să văd că-i miel!
– Poate fi şi ieduţă, Sâlvie! Îi şti face diferenţa?
– Io vreau miel viu, bace Văsălie, ne-am înţeles! Miel or iadă, vie să fie, să mă uit io în ochii ei, să văd că nu îi câne!
Cu mătuşa nu se putea glumi, prea fuseseră vorbe prin târg că se vând şi câini în loc de miei….
Vine ziua de adus miei, bace Văsălie îşi onorează toate comenzile, lăsând-o ultima  pe mătuşa Silvia. Pe toţi clienţii îi lămureşte că Sâlvia Nuţu Zahului o vrut miel viu, să să uite ea în ochii lui şi să fie sigură că nu îi câne… Cumpărătorii se uită la ieduţa albă, simpatică foc destinată mătuşii şi încep să parieze cu bace Văsălie că n-a fi nimeni în stare să taie ieduţa. Nici bace Văsălie nu o alesese chiar din nevinovăţie sau din întâmplare, din toată turma, pe  ieduţa albă spumă, mică, frumoasă şi simpatică foc, şi nici nu-i pusese  fundiţă roşie la gât doar ca să se laude…
Ajunse în sfârşit cu ieduţa şi la mătuşa Silvia. Se uită mătuşa la ieduţă, se uită ieduţa la mătuşa Sâlvie… şi de Sfintele Paşte mătuşa Sâlvie a avut miel, ieduţă, dar nu la tavă, ci spălată, şamponată, parfumată şi periată, mângâiată şi răsfăţată,  că era frig afară, doar nu era să lăse biata ieduţă în garaj, trebuia să o ţină în casă!
…şi trece Sfântul Paşte, dar ieduţa tot n-a fost tăiată! Dar şamponată, periată şi plimbată pe gazoane şi prin parcuri, da!
Lumea râdea deja, dar mătuşa Sâlvie nu se îndura de ieduţă. Că nu o va mai tăia, nu se mai îndoia nimeni, pariurile erau ce va face totuşi mătuşa Sâlvie cu ieduţa, care de-acuma fusese mutată în garaj, fiindcă era prea mare. Venea mătuşa de la şcoală, ieşea la iarbă cu ieduţa, apoi cu capra, că ajunsese ieduţa-albuţa capră în toată firea, dar mătuşa nu găsise încă stăpâni destui de buni la ţară pentru ea. Că deh, de-acuma era capră cu ştaif, crescută la oraş, şamponată şi parfumată, periată şi educată, îi trebuiau stăpâni pe măsură…
Bace Văsălie îşi râdea în barbă şi când voia să o supere pe mătuşa Silvia, o întreba cu glas plin de nevinovăţie:
– No, Sâlvie dragă, taiat-ai ieduţa, ori nu ai tăiat-o? Tulai, că mare s-o făcut! Tulai, că fain miroasă! Da ce beteşig i-ai făcut?! Că doară n-ai dat-o cu odicolon?! O creşti la bloc, Sâlvie, aşe văd io… Sâlvie dragă, vrei să o tai io? Or vrei să o ieu sus, la stână, că n-o tai, o ţâu acolo, şi mă fălesc ce capre cresc io, dacă le ţân doamnele la bloc!
Până la urmă bace Văsălie a avut câştig de cauză, a luat ieduţa sus, la stână. În fiecare an mătuşa Sâlvie vizitează ieduţa. Bace Văsălie jură că nu va tăia ieduţa niciodată, iar mătuşa Sâlvie jură că n-o să mai comande miel viu, să se uite ea în ochii lui şi să vadă că nu-i câne, niciodată!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: