Candidata Macovei

Macovei

„De curând, mii și mii dintre voi m-ați chemat să intru în cursa pentru Cotroceni. Răspund acum şi candidez. Nu a fost o alegere ușoară, dar este o provocare pe care mi-o asum cu hotărâre si credință. De ce candidez acum, vă întrebați. Candidez pentru că știu că putem mai mult. Trebuie să dorim mai mult şi să știm că putem mai mult ca țară.Nu avem altă șansă decât să cerem mai mult în aceste alegeri. În acest an, România este la răscruce. Putem merge înainte sau putem să ne întoarcem cu 10 sau 20 de ani în urmă”, argumentează aceasta.

Macovei le cere însă românilor să se implice și ei. „Aceasta este România voastră. Acesta este viitorul vostru. Cei care vi-l fură, vă fură mai mult decât bani din buzunar. Vă lipsesc de investițiile care fac economia mai bună, pun pe fugă afacerile care creează locuri de muncă, vă fură din banii de sănătate, din educația copiilor voștri. Fură din viitorul vostru şi din viitorul copiilor voștri. Aveți de ales: îi lăsați să vă distrugă viitorul sau veniți acum lângă mine să ne câștigăm împreună viitorul.”

Moderator: Problema gazelor de șist, știți că e pusă mereu în asociere cu celebra temă a independenței energetice a României care, iată, revine acum mai ales în contextul a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Ce părere aveți aici?

Monica Macovei: Aici, tehnic eu încă nu am înțeles pericolul atunci când faci o fractură hidraulică ce alte substanțe mai intră și cum dispar, dacă dispar. Și, iarăși, am înțeles că este o diferență între situația în care forezi deasupra pânzei freatice sau sub pânza freatică. Aici mai am nevoie de cineva de specialitate să-mi explice. După cum vedeți, deja m-am interesat. Oricum, aici cu resursele naturale mă gândesc de mulți ani la o soluție, m-am uitat și la ce fac și norvegienii. Gazele naturale sunt ale noastre, bogățiile naturale, bogățiile subsolului sunt ale noastre. Fie ale noastre, ale poporului, fie ale tale dacă s-au găsit la tine în curte, cum e în Statele Unite dacă ți-ai găsit petrol. Și atunci, ar trebui ca oamenii, toți dintr-o țară, plus proprietarul, dacă e la el în curte, să beneficieze de o cotă parte din profit. Sau comunitatea.
Monica Macovei: În exploatarea cu cianuri, poziția mea este constantă din 2010. Sunt împotriva exploatării Roșia Montana Gold Corporation. Am scris, am publicat pe blog, am analizat documentele împreună cu cei de acolo. S-au făcut multe ilegalități. Adică, din mai multe puncte de vedere. Plus că nu sunt de acord cu cianura, acolo, în acel loc. Am mai multe argumente, dar nu cred că vreți să intrăm în ele. Se va contrui acel bazin foarte mare, nu se poate să-l ții „nefisurat”. Adică, să spui că nu se va fisura niciodată.
Moderator: Dar cu exploatarea resurselor naturale sunteți de acord în principiu? Înțeleg, aici e un caz mai complicat, se face exploatarea aceea cu cianuri, poate cauza mediul.
Monica Macovei: Plus multă corupție. Plus, eu am văzut cum s-au extins perimetrele pentru avizele de explorare ilegal.
Moderator: Dar, ca principiu, să exploatăm aurul pe care îl avem, sunteți de acord?
Monica Macovei: Nu am o problemă cu asta. Sigur, știm că el nu se duce direct pe raft la Banca Nașională, că Banca Națională este obligată să-l cumpere la prețul pieței. Acum, că-l ții acolo sau că-l exploatezi. Poți să-l exploatezi într-un mod sigur pentru oameni. Și nu există nimic mai important decât viața unui om, sănătatea unui om. Orice pune în pericol asta nu se face. Pe scurt.Macovei:
Ne-am întors la corupție, de-asta se ajunge aici. Și lipsa de locuri de muncă, și lipsa de bani pentru sănătate și educație, tot din cauza corupției.
Pot să explic de ce? Lumea nu înțelege, de ce țin eu atât de corupție. Cel mai important e corupția când e vorba de sume mari de bani. Și în achizițiile publice. Deci, contract cu statul. Sunteți ministrul cutare, al Transporturilor, Dacă X vine și vă dă o șpagă – sub orice formă ar fi, că s-au mai sofisticat, nu sunt numai bani -, ca să-i dați un contract, contractul acela va fi de 10, de 5 de ori, de 20 de ori mai scump decât la prețul pieței. Cum sunt contractele de deszăpezire în România, kilometrul de deszăpezire, sau de autostradă. Asta înseamnă că ministrul Transporturilor, dumneavoastră, îi veți da acelui om, din banii publici, de 10 ori, de 15 ori mai mulți bani, adică prețul contractului decât prețul pieței. Diferența asta de bani, asta e prețul corupției, nu șpaga. Bani care vin din bugetul ministerului, din bugetul primăriei, din banii noștri.
Și banii ăștia, dacă nu ar fi corupție care să determine un contract cu o valoare mărită, ar rămâne în bugetul public și ar fi folosiți la educație, la sănătate, la asfaltarea încă a unei străzi, la făcutul unui spital. Asta-i legătura și tot vreau să explic asta, pentru că sunt oameni care spun: eu nu sunt un corupt și nu mă interesează că ăia doi sunt corupți. Ba da, că îți iau din buzunar, e simplu. Și afectează competiția, nu uitați. O economie fără competiție sănătoasă nu va produce servicii de calitate pentru oameni. Nici produse, nici servicii. Nici asfaltul nu va fi bun, nici cornul, nici pateul. Asta vreau să spun.

Macovei: Sunt pentru unirea cu Republica Moldova, cu frații noștri de peste Prut, însă trebuie să o facem atunci când se poate. Iar eu 5 ani de zile am fost președinta Comisiei de Cooperare dintre Parlamentul European și Republica Moldova și am fost acolo foarte des: și la alegeri, și în alte ocazii. Am avut un rol vital în obținerea vizelor pentru ei și, în fine, până la semnarea Acordului de Asociere.
Unirea, da. Dar trebuie să o faci când se poate. Așa, haideți să vă spun: în ‘90 se putea, pentru că ai nevoie de un consens – nu de un consens – , de lucrat diplomatic la nivel internațional pentru asta.
Moderator: Plus un context.
Monica Macovei: Un context. Să zicem că acum – eu m-am gândit că ar fi cu ce face Federația Rusă -, dar eu vreau să spun că în ‘90 se putea. Și mie îmi spun tot timpul – și nemții, și alți colegi în Parlamentul European – de ce nu v-ați unit în ‘90? În ‘90 se putea: americanii au spus „da”, nemții au zis „da”. Și a venit Snegur, era președintele, și a stat în aeroport. Deci, el voia, așteptam să zică Iliescu. Și Iliescu a stat 4 ore și l-a sunat pe Snegur și i-a zis “nu”.

Moderator: Este ireversibilă această dezinhibare a judecătorilor și independența asta a justiției cîștigată în acești ani? Este ireversibilă?
Monica Macovei: Pentru sistem, nu. Și asta am spus mai devreme. Avem un grup – de judecători și procurori care sunt pe acest drum. Nu pot să spun că toți judecătorii și procurorii din țară sunt corecți, profesioniști și fac la fel. Și vedem că, foarte des, avem tot cazuri făcute de DNA și condamnări în instanțe de judecători sau procurori corupți, pe care îi prind. Ceea ce iarăși e bine. Bine că sistemul funcționează și se curăță. Asta am vrut. Deci, nu tot sistemul, ci un grup. Acum, ideea este ca pe acest grup să-l menții și să se extindă. Să fie cât mai mulți judecători și procurori la fel.
Și acum să vă răspund la ireversibilitate. Cu PSD la putere, e un risc foarte mare să rămână destul de puțini, iar majoritatea sistemului sau cel care acum nu este pe drumul acesta nu va mai porni pe drumul ăsta. Pentru că noi vedem toate declarațiile publice împotriva justiției, toate actele împotriva justiției, toate afirmațiile. Aduceți-vă aminte cum a oprit Ponta dosarul cu presupusul fals de la bacalaureatul de la un liceu din București, printr-o declarație.

Monica Macovei, 7 august 2014 – Adevarul live

Monica Macovei:Eu mă gândesc la oameni și la principii. Eu am arătat mereu că sunt onestă, că sunt curată, că ceea ce spun fac, trag la greu, țin la greu, îmi urmăresc cu perseverență obiectivele, am suportat o grămadă de insulte și de injurii.

Am și fost scoasă din Guvern de Tăriceanu că nu voiam să semnez ilegalități. M-a trimis afară să mă gândesc, m-am întors după o jumătate de oră: „Semnezi?”, „Nu!”. Dacă e ilegal e ilegal, mă poți ține afară și 5 ore. Adică am trecut prin toate aceste lucruri.

Sursă: adevarul.ro
……………………………………………………………………………………………………

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: