Academia Romana ramane fara 452 de hectare de teren in judetul Constanta. O parte din suprafata a fost inchiriata catre Grivco, pentru un proiect care nu s-a mai realizat

Deposedata odata cu venirea la putere a comunistilor de sute de hectare de teren, Academia Romana a inceput, in 2001, sa lupte pentru a-si recupera patrimoniul. Intre bunurile valoroase ale Academiei se numara si 452 de hectare de teren pe teritoriul judetului Constanta.
Aparent sabotata din interior de presedintele unei fundatii pe care si-a infiintat-o tocmai pentru a-si putea administra intr-un mod profitabil patrimoniul, Academia nu a intrat nici astazi in posesia suprafetelor de teren, desi acestea sint indicate clar intr-un numar al Monitorului Oficial al Romaniei datand din 1948.
Intr-o prima faza, Academia a primit un titlu de proprietate pentru cele 452 de hectare insa terenul ii era dat in cea mai proasta zona din judetul Constanta din punctul de vedere al valorii terenurilor: la Topalu.

Sute de hectare din cele 452 la care Academia Romana avea dreptul, conform buletinului oficial al Republicii, s-au pierdut in urma unor tranzactii suspecte incheiate in justitie de reprezentantul Academiei cu autoritatile locale din Constanta, in special cu Primaria condusa de Radu Mazare. Tranzactiile presupuneau ca Academia sa reunute la o suprafata totala de 300 de hectare ce-i apartineau conform titlului de proprietate de la Topalu, urmand ca dreptul de proprietate asupra terenurilor din zonele bune ale Constantei sa-i fie “reconstituit cu celeritate”. Din 2009 si pana acum, Primaria Constantei i-a dat Academiei doar aproximativ 2.000 de metri de teren. Alti 14.000 de metri au fost primiti de Academie de la Ministerul Apararii Nationale, deci 16.000 de metri in contul a 245 de hectare.
Alte 117 hectare au fost inchiriate, la capatul unui suspect circuit al documentelor, unei firme detinute pe jumatate de Grivco, grupul de companii al familiei Voiculescu, care voia sa dezvolte un parc eolian. Investitia, care se dorea finantata din bani europeni, nu s-a materializat.

In declaratia de interese din anul 2010 a fondatorului Grivco Dan Voiculescu nu exista nicio referire la contractul cu Academia Romana, desi documentul contine mentiuni referitoare la alte afaceri incheiate intre Grivco si Fundatia Patrimoniu a Academiei Romane.
Astazi, Academia nu are, practic, decat cele cateva mii de metri de pamant din Constanta si alte cateva mii la Ovidiu, dintr-o suprafata totala de 452 de hectare la care ar fi avut dreptul, iar titlul de proprietate ce i-a fost dat la Topalu face obiectul unei actiuni de anulare in instanta.

Conform Monitorului Oficial nr. 260 din 8 noiembrie 1948, mai multe bunuri care fusesera donate Academiei Romane de vechi familii boieresti erau nationalizate de guvernul comunist condus de Gheorghe Gheorghiu Dej. Lista zecilor de proprietati, unele de sute de hectare de teren, este publicata in respectivul numar al Monitorului Oficial. Intre acestea se regasesc 452 de hectare de teren in judetul Constanta.

Dupa aparitia Legii 752/2001, Academia Romana incepe demersurile pentru recuperarea bunurilor. Acelasi act normativ prevede ca intregul patrimoniu va fi administrat si valorificat prin Fundatia Patrimoniu a Academiei, un ONG infiintat de Academia Romana exact in acest scop.
Reprezentantii acestei fundatii incep demersurile de recuperare a terenurilor nationalizate de comunisti, in baza Monitorului Oficial nr. 260.

In 23 decembrie 2004, in ultimele zile ale Cabinetului Nastase, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra pamantului din subordinea prefectului de-atunci al Constantei, Gheorghe Martin, valideaza un proces-verbal. Prin acest document erau preluate de la Agentia Domeniilor Statului mai multe parcele de teren totalizand 452 de hectare care sa ajunga in posesia Academiei Romane, in contul suprafetei totale pe care a pierdut-o prin nationalizare in 1948 in Constanta.
Sase zile mai tarziu, in 29 decembrie 2004, cu doua zile inainte de Anul Nou, prefectul de Constanta emite un titlu de proprietate in favoarea Academiei Romane.

Desi terenurile de care Academia a fost deposedata de comunisti erau unele extrem de valoroase, cum ar fi viile Murfatlar sau suprafete insemnate in centrul oraselor Constanta si Mangalia, comisia judeteana da Academiei Romane 452 de hectare de pamant in zona cea mai slab cotata din judet din punct de vedere imobiliar la acel moment: la Topalu, in nord-vestul judetului, la 30 de kilometri de Cernavoda, o zona in care un hectar de teren se vindea atunci cu cateva milioane de lei vechi.
In mod ciudat, reprezentantii Fundatiei Patrimoniu asteapta aproape doi ani pana cand merg sa isi ridice titlul de proprietate, conform unor documente studiate de Centrul de Investigatii Media la primaria din Topalu.

In 2006, reprezentantii fundatiei ridica actul de proprietate si, nemultumiti de terenul primit, dau in judecata autoritatile locale din Constanta. Astfel sint constituite trei dosare civile care ajung pe rolul Judecatoriei Constanta. Dosarele poarta numerele 11477, 11478 si 11479, Fundatia Academiei, cu mandat de la Academia Romana, cerandu-si inapoi terenurile pe amplasamentele mentionate in Monitorul Oficial nr. 260/8 noiembrie 1948 sau dreapta compensatie.

Terenul Academiei incepe sa dispara

In 14 martie 2007, la sediul Primariei Constanta, presedintele executiv al Fundatiei Patrimoniu, academicianul Alexandru Bogdan, incheie cu doi oameni din subordinea primarului Radu Mazare o minuta. Documentul obtinut de Centrul de Investigatii Media prevede ca Academia renunta la a mai cere 103 din cele 452 de hectare de teren, pe motiv ca nu are dreptul de proprietate asupra respectivei suprafete.
Cele 103 hectare reprezinta o mare parte din terenul aflat pe teritoriul de astazi al orasului Constanta care, conform Monitorului Oficial din 1948, a apartinut Academiei Romane. Desi datele privind aceasta suprafata apar in Monitorul Oficial din 1948, motivul invocat pentru renuntarea la ele este ca “actele depuse nu fac dovada dreptului de proprietate”.

Academicianul Alexandru Bogdan incheie apoi cu primaria lui Mazare, cu Primaria din Topalu si cu reprezentantii Comisiei judetene de stabilire a dreptului de proprietate privata aspra terenurilor un numar de trei tranzactii, cate una pentru fiecare dosar, menite sa stinga litigiile din justitie. Intr-una dintre aceste tranzactii este prevazuta si renuntarea la cele 103 hectare pentru care Academia nu ar avea drept de proprietate.
In total, prin cele trei tranzactii, Fundatia Academiei renunta la aproximativ 245 de hectare de teren agricol si intravilan la care, conform Monitorului Oficial din 1948, avea dreptul, si care-i fusesera date la Topalu. In schimbul stergerii acestui teren din titlul de proprietate de la Topalu, autoritatile locale din Constanta se obliga sa reconstituie “cu celeritate” dreptul de proprietate asupra acestor terenuri, prin restituiri in natura si, acolo unde nu se poate, prin terenuri in compensatie sau actiuni la Fondul Proprietatea.

Intr-o logica juridica neclara, partile convin, prin aceste tranzactii, ca titlul de proprietate emis pentru Academie in decembrie 2004 sa fie “anulat partial”, urmand ca cele 245 de hectare ce fac obiectul intelegerilor sa fie scazute din totalul suprafetei de 452 de hectare de la Topalu.
Sentintele judecatoresti definitive si irevocabile date ca urmare a tranzactiilor din 2007 sint investite cu titlu executoriu abia in 27 ianuarie 2009.
Trei zile mai tarziu, in 30 ianuarie 2009, Fundatia Academiei, condusa de acelasi Alexandru Bogdan, cere Judecatoriei Constanta sa oblige Comisia de Fond Funciar a judetului sa emita un nou titlu de proprietate pentru terenul de la Topalu “aferent suprafetei care nu a fost niciodata anulata partial prin cele trei sentinte civile anterior indicate”.

In acelasi document, Fundatia solicita Judecatoriei Constanta ca suprafata care i-a ramas in proprietate la Topalu “sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarele sole: A119, A154, A169, A224, A204, A206, A399, A400, A789, A793, A745, A798 si A804″.
“Aceste sole ne sunt strict necesare pentru desfasurarea de cercetari stiintifice aplicative de dezvoltare durabila si inovare tehnologica, fundamentate eco-economic”, isi argumenteaza Alexandru Bogdan interesul special pentru aceste parcele de teren.

Beneficiarul terenului era insa Grivco

In 4 decembrie 2009, acelasi Alexandru Bogdan trimite o scrisoare Primariei Comunei Topalu. Prin acest document, autoritatea locala este anuntata ca Academia Romana renunta la 300 din cele 452 de hectare pe care le-a primit conform titlului de proprietate din 29 decembrie 2004, dar si un tabel cu amplasamentul exact a 117,4 hectare din totalul celor 152 la care inca nu a renuntat. In mare parte, in acest tabel se regasesc parcelele cerute explicit Judecatoriei Constanta.

“Va solicitam sa fiti de acord ca din cele 452 de hectare, conform titlului de proprietate nr. 1281/29.12.2004 (…), 152 de hectare sa ramana in continuare la Academia Romana pentru culturi agricole si activitati de introducere a progresului tehnic specifice dezvoltarii rurale durabile, iar 300 de hectare sa treaca imediat in proprietatea Primariei Comunei Topalu, pentru a le utiliza conform legislatiei in vigoare”, scria Alexandru Bogdan in documentul adresat primarului din Topalu, Gheorghe Murat.

Documentul se incheie cu mentionarea unei persoane cu numele Ion Bebi, “colaboratorul” academicianului Alexandru Bogdan, indicat ca persoana de contact pentru a stabili toate detaliile privind cadastrul pe cele 152 de hectare de teren ramase in proprietatea Academiei conform titlului emis in 2004.
Conform Monitorului Oficial al Romaniei Partea a IV-a nr. 5175/19.IX.2008, Ion Bebi este administratorul numit de Grivco SA in compania EVN Windpower Development & Construction SRL, unde firma controlata de familia Voiculescu detinea la acel moment jumatate din actiuni, restul revenindu-i grupului austriac EVN.

Secretara Primariei Topalu a declarat Centrului de Investigatii Media ca, inainte de a primi scrisoarea, reprezentantul Academiei i-a trimis un tabel cu niste loturi de pamant carora sa le verifice in mod special disponibilitatea.
“Am verificat impreuna, la telefon, disponibilitatea suprafetelor care il interesau pe domnul Bogdan de la Bucuresti, si in baza discutiei ne-a trimis tabelul din scrisoare, care contine suprafetele care il interesau in mod deosebit. Nu mi-a spus explicit pentru ce-i trebuie, stiu ca era ceva legat de niste instalatii eoliene”, a declarat functionarul de la Topalu.
Aceasta ne-a pus la dispozitie si tabelul primit initial, pentru verificare, pe care a facut propriile insemnari.

Din document rezulta ca acesta reprezinta o anexa la “Contractul de parteneriat privind exploatarea unor suprafete de teren situate pe raza administrativa a comunei Topalu, judetul Constanta”.
Contractul, obtinut de Centrul de Investigatii Media, este incheiat intre Academia Romana, reprezentata prin Fundatia Patrimoniu, si SC EVN Windpower Development & Construction SRL. Academia este reprezentata de Alexandru Bogdan, presedintele Fundatiei Patrimoniu, iar firma privata de Lazar Mihai, actual presedinte si CEO al Grivco.
Anexa acestui contract, in care sint mentionate exact suprafetele de teren pe care Academia le inchiriaza firmei EVN Windpower Development & Construction SRL, se suprapune perfect tabelului cu parcelele cerute de Academie Primariei din Topalu in decembrie 2009.

Afacerea e una foarte buna pentru firma detinuta pe jumatate de Grivco: chiria anuala pe care o plateste pentru 117,4 hectare din terenul Academiei de la Topalu este de doar 18.000 de euro. Contractul este incheiat pe 25 de ani, perioada de viata a proiectului “estimata” de cele doua parti.
Proiectul urma sa aiba aproximativ intre 18 si 25 de turbine eoliene, “taxa anuala de folosire a terenului” fiind stabilita la o mie de euro pentru fiecare dintre acestea.
In declaratiile de interese depuse de-a lungul anilor de senatorul Dan Voiculescu, fondatorul Grivco, nu exista nicio referire la EVN Windpower Development & Construction SRL sau la vreun contract incheiat de aceasta cu Academia Romana. Contractul incheiat in septembrie 2009 ar fi trebuit mentionat in declaratia de interese din 2010, unde apar multe alte afaceri cu entitati de stat ale Grivco SA, inclusiv unele contracte cu Fundatia Patrimoniu a Academiei Romane, nu insa si contractul incheiat de EVN Windpower Development & Construction SRL, din care Grivco detine jumatate.

Legea ANI nu prevede in mod explicit ca se declara doar contractele cu institutii de stat incheiate direct de firmele la care titularul detine actiuni.
Centrul de Investigatii Media l-a contactat pe Horia Georgescu, presedintele ANI, pentru a-i cere o opinie in acest sens, insa oficialul a cerut timp pentru ca institutia sa ofere un punct de vedere oficial. Nu am primit raspunsul ANI pana la momentul publicarii acestei investigatii, insa seful ANI ne-a dat asigurari ca il vom primi in scurt timp. In momentul in care va sosi, il vom publica.

Agentia Nationala de Integritate ne-a comunicat un punct de vedere, inregistrat de institutie sub numarul 10376/08.07.2014.
Conform documentului citat, Dan Voiculescu ar fi trebuit sa treaca in declaratia de interese contractul incheiat de EVN Windpower Development & Construction cu Academia Romana.

“Din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente opinăm că un demnitar avand o societate comerciala ce detine 50% intr-o alta societate comerciala care incheie contracte cu institutii ale statului are obligația legalã de a menționa în declarația de avere veniturile societății comerciale proprii avute în urma acțiunilor deținute într-o altă societate comercială, iar în declarația de interese se vor menționa la punctul 1 numărul de acțiuni deținute într-o alta societate comerciala, iar potrivit punctului 5 contractele incheiate de catre aceasta din urma cu institutii ale statului, în termenul și condițiile prevăzute de lege. Precizăm că opiniile exprimate mai sus reprezintă un punct de vedere şi nu o interpretare generală şi obligatorie a textelor de lege menționate”, se arata in documentul ANI.

Proiectul parcului eolian pe care Grivco si EVN voiau sa-l construiasca la Topalu nu s-a materializat niciodata, probabil pentru ca intentia initiala a fost ca investitia sa fie finantata prin POS CCE. Astazi, Primaria din Topalu nu a emis niciun certificat de urbanism pentru un astfel de proiect, iar in bazele de date cu autorizatii temporare de racordare la sistemul energetic national nu exista nicio mentiune privind parcul EVN de la Topalu.

Intre timp, Grivco a iesit din actionariatul EVN Windpower Development & Construction SRL, care astazi este detinuta aproape integral de PNE Romania Wind Energy Holding, detinuta la randul ei de PNE Wind Ausland GMBH, firma gemana ce controleaza 80 la suta din companie, restul apartinand Wind Energy Investment SRL, controlata de doua persoane fizice, Dinca-Carjan Maria Cristina si Dinescu Daniela.

Reactii

In conferinta de presa de duminica, 6 iulie, am incercat sa aflam de la Dan Voiculescu despre business-ul Grivco de la Topalu, insa regulile impuse de gazde au fost clare: Dan Voiculescu nu raspunde decat intrebarilor ce tin de politica si, eventual, “de strategie”, la intrebarile despre afacerile Grivco urmand sa raspunda “doamna Radulescu”, una dintre colaboratoarele sale.
Dupa ce Dan Voiculescu s-a retras, am intrebat-o pe colega sa despre parteneriatul dintre EVN Windpower Development & Construction SRL, firma pe care Grivco a detinut-o pe jumatate, si Academia Romana. Aceasta a raspuns ca, desi intrebarea nu face obiectul conferintei de presa, va da raspunsurile cerute la finalul acesteia. Dupa incheierea evenimentului, bodyguardul lui Dan Voiculescu a transmis mesajul doamnei Radulescu: discutia nu va mai avea loc, conferinta de presa a luat sfarsit.
Primarul din Topalu, Gheorghe Murat, este suparat pe reprezentantul Academiei Romane.
“Pe noi omul asta de la Academie, domnu’ Bogdan, ne-a incurcat rau de tot, domn’le! Am cerut in instanta anularea titlului de proprietate pentru cele 452 de hectare ale Academiei si emiterea unuia nou, pentru suprafata ramasa dupa inchiderea tuturor proceselor pe care le-au avut pe la Constanta. Am cerut anularea, acum asteptam sa decida instanta, iar in timpul asta noi nu putem sa facem nimic cu acel teren”, a declarat Murat.

Centrul de Investigatii Media i-a solicitat un interviu academicianului Alexandru Bogdan, cel care a reprezentat Academia Romana in toata aceasta saga, pentru a-i oferi prilejul sa explice toate tranzactiile incheiate in numele Academiei in legatura cu terenurile de la Constanta. Intr-o discutie lunga, profesorul Alaexandru Bogdan a tinut sa precizeze ca terenul “nu este nicidecum pierdut”.

Academician Bogdan

Intr-o prima faza, acesta a declarat ca titlul de proprietate pentru terenul de la Topalu a fost emis fara stirea sa, in calitate de autor al demersurilor de recuperare a patrimoniului Academiei de la Constanta, asa cum apare el in Monitorul Oficial din 1948.
“Am ridicat titlul abia in 2006, cand, evident nemultumiti ca am primit un teren cu potential economic aproape de zero, am dat in judecata autoritatile, cerandu-ne bunurile noastre”, a spus Alexandru Bogdan.
Acesta a explicat cele trei tranzactii prin care suprafata totala de 452 de hectare primita la Topalu este pierduta in proportie de peste jumatate.
“Acel teren nu s-a pierdut. Avem acolo promisiunea scrisa ca Primaria Constanta ne va reconstitui cu celeritate dreptul de proprietate asupra terenului nostru acolo unde se afla el de fapt. Promisiunea nu inseamna ca terenul s-a pierdut. Evident, obtinand acele promisiuni, am cerut ca respectivele suprafete sa fie scazute din titlul de la Topalu”, a explicat Alexandru Bogdan.
Intrebat ce a primit in schimbul stergerii acelor 245 de hectare din titlul de proprietate pe care l-a primit in 2004, academicianul Bogdan a afirmat ca acele tranzactii, ramase definitive prin hotarari judecatoresti, ‘consfintesc dreptul de proprietate al Academiei asupra acelor terenuri”.

“Academia poate sa ceara chirie de la toti care au construit ceva pe acele terenuri”, spune, la modul teoretic, profesorul Bogdan.
In realitate, acesta admite ca in schimbul celor 245 de hectare in Constanta, a primit de la Primaria lui Mazare doua terenuri in suprafata totala de circa 2.000 de metri patrati si alti 14.000 de metri patrati de la Ministerul Apararii, teren ramas dupa dezafectarea unei unitati militare. Asadar 16.000 de metri patrati in Constanta pentru 245 de hectare la Topalu.
In continuare, profesorul Bogdan a spus ca in 2009 a inceput sa realizeze potentialul eolian al terenului de la Topalu si astfel a intrat in parteneriat cu oamenii lui Voiculescu. Precizand totusi ca nu stia ca firma are legaturi cu Grivco.
Intrebat cum a stiut care din parcelele inscrise in titlu are potential eolian, academicianul nu a putut raspunde. Nu a putut sa explice, asadar, pe ce studii s-a bazat atunci cand a cerut Judecatoriei Constanta ca anumite parcele sa ramana in titlul de la Topalu, mai ales ca la acel moment nu fusese incheiat parteneriatul cu EVN/Grivco.
Intr-o prima faza, academicianul a precizat ca proiectul era unul experimental, nicidecum unul comercial, insa, contrazis cu elementele clare din contractul pe care el insusi l-a semnat, a cerut un ragaz pentru a se documenta. Reprezentantul Academiei nu a putut preciza nici daca institutia pe care o reprezinta a incasat sau nu vreun ban in urma contractului de parteneriat pentru parcul eolian.

(Material realizat in proiectul “Banii publici in Romania: licitatii trucate, management defectuos, furt“, derulat de Centrul de Investigatii Media in parteneriat cu Freedom House Romania si Expert Forum Romania in cadrul unui grant al Departamentul de stat al SUA, prin Ambasada SUA la Bucuresti. Continutul cade in responsabilitatea Centrului de Investigatii Media si nu reflectă în mod necesar opiniile Departamentului de Stat al SUA sau ale Guvernului American. Acest material nu angajeaza in niciun fel partenerii sau finantatorii acestui grant.)

Sursa:http://www.investigatiimedia.ro/academia-romana-ramane-fara-452-de-hectare-de-teren-in-judetul-constanta-o-parte-din-suprafata-a-fost-inchiriata-catre-grivco-pentru-un-proiect-care-nu-s-a-mai-realizat/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: