Eliberarea definitiva de experientele negative din trecutul tau

eliminarea experienței negative.htm2

Experientele negative ale trecutului au tendinta de a ne influenta gandurile si comportamentul de zi cu zi o buna perioada de timp dupa ce acestea au avut loc in viata noastra. Viata noastra ar trebui sa fie o colectie de amintiri extraordinare si de experiente noi, dar, de prea multe ori ne concentram asupra experientelor negative ale trecutului nostru si astfel, prezentul nostru este creat in umbra acestor evenimente de mult apuse. Fiecare dintre aceste experiente s-au petrecut o singura data, dar avem obiceiul de a le retrai de cateva zeci, daca nu sute de ori in mintea noastra, oferindu-le astfel acestor experiente o mult mai mare putere asupra noastra. In cele din urma, aceste experiente negative pot fi transformate in lectii pozitive de viata si astfel pot deveni biletul nostru de succes in loc sa continuam sa caram povara bagajurul emotional care ne impiedica sa cunoastem o alta calitate a vietii.
Amagirea Perceptiei: Este necesar sa cunoastem ca tot ceea ce experimentam in viata, orice experienta in sine pe care o traim este una neutra. Perceptia noastra este cea care eticheteaza experientele noastre ca fiind bune sau rele, pozitive sau negative, pline de fericire sau pline de tristete, iar toate aceste experiente sunt catalogate astfel, in conformitate cu toate convingerile in care alegem sa credem. Prin urmare, perceptia noastra poate fi de cele mai multe ori inselatoare deoarece aceasta este cea care ne coloreaza experientele si cea care ne intareste aceste convingeri, indiferent daca aceasta interpretare ne ajuta sau nu.
Retraieste experienta: Nu poti sa experimentezi o alta realitate decat cea pe care o percepi prin intermediul propriilor tale credinte. Astfel, oamenii creaza un fel de cerc in care experientele sunt cele care ne valideaza credintele si credintele sunt cele care creaza experientele. Acest cerc poate fi unul vicios sau virtuos, in functie de natura convingerilor tale. De aceea majoritatea dintre noi avem tendinta de a trece prin aceasi experienta de cateva ori in decursul vietii noastre. Pune-ti intrebarea: de cate ori am trait o experienta negativa care s-a datorat unor credinte negative pe care le pastrez ca fiind adevarate? Aceste persoane sau mediul in care se afla se pot schimba, dar experienta fundamentala sau modul in care te simti in urma unei astfel de experiente este acelasi ca si inainte. Aceast fenomen nu se datoreaza vreunei coincidente sau “norocului”, asa cred foarte multe persoane. Tu esti intotdeauna numitorul comun, iar lumea ta interioara singura cauza.
Trei pasi pentru a neutraliza experientele negative: Cu siguranta poti sa gasesti cateva experiente din trecut care ti-au afectat intr-un mod negativ perspectivele generale despre viata sau incredere in tine. Exista posibilitatea sa fii uitat modul in care te simteai in legatura cu tine si in legatura cu viata inainte de acea experienta. Influenta unei experiente negative de viata poate sa para extrem de reala pentru tine dar acest lucru se datoreaza faptului ca ai continuat sa porti aceasta experienta in mintea ta foarte multa vreme dupa ce aceasta a avut loc fara sa-i inveti lectia. Cu cat continui sa porti o experienta negativa in mintea ta, cu atat mai dureroasa aceasta experienta devine.

Pentru a te elibera de sub tirania unei experiente negative este necesar sa urmezi urmatorii trei pasi:

1. Invata lectia pe care aceasta lectie ti-a oferit-o.

2. Schimba-ti perceptia legata de aceasta experienta.

3. Las-o sa existe in locul sau de drept, in imaginatia trecutului tau.

Fiecare dintre acesti pasi pot fi folositi in mod independent sau poate exista posibilitatea sa descoperi ca una dintre aceste etape ti se potriveste mai bine in cazul anumitor experiente. Cu toate acestea, folosirea tuturor are o mai mare eficienta si va produce rezultate permanente.

Pasul Numarul 1 – Invata lectia si descopera credinta limitativa
Ori de cate ori descoperi o experienta negativa care iti cauzeaza durere in prezent, aceasta se afla in continuarea in mintea ta pentru a-ti spune ca ceva este in continuare in “neregula”. Nu cu lume exterioara, ci cu lumea ta interioara. La fel ca si in cazul unei dureri fizice care ne atentioneaza ca avem nevoie de un consult medical, suferinta interioara ne atentioneaza ca exista in viata noastra interioara anumite probleme pe care ar trebui sa le acordam o mai mare atentie si sa le analizam. Sa ne gandim un pic! Atunci cand erai copil si ai atins o flacara fierbinte de la aragaz si te-ai ars, durerea pe care ai simtit-o te-a invatat sa nu mai faci niciodata acest lucru. In acelasi mod, durerea mentala incearca sa te previna sa mai suferi in viata. Invata sa privesti fiecare asa-zisa “experienta negativa” ca pe un prieten care vine si-ti spune ca ceva nu este in regula.

Ce nu este “in regula”?: Poti sa descoperi ce nu este in regula in lumea ta interioara de indata ce recunosti faptul ca tu esti cel care-si creaza propria realitate. Adevarul este ca ai atras experientele negative in viata ta datorita credintelor negative subconstiente pe care le ai. Experienta negativa nu face altceva decat sa-ti atraga atentia cu privire la aceste credinte negative astfel incat sa le poti schimba si sa nu mai repeti aceasi experienta negativa inca o data. Aceasta este adevarata dezvoltare personala. Aduna-ti toate experientele negative prin care ai trecut si cauta numitorul comun din toate acestea. Cu siguranta vei descoperi ca una sau mai multe credinte limitative apar in mod repetat, indiferent ca este vorba de credinte precum “nu sunt indeajuns de bun”, “nu sunt indeajuns de destept”, “nu sunt indeajuns de atractiv” sau probabil credinta potrivit careia “bogatia materiala este doar pentru persoanele care au noroc”. Enumerarea acestor credinte limitative poate ocupa cateva pagini, lista este nesfarsita.

Gaseste Vinovatul: In cazul in care credinta negativa nu este evidenta la prima vedere, aminteste-ti cum te-ai simtit sau cum ai reactionat in timpul acelei experiente si porneste de acolo. Intreaba-te de ce ai reactionat si de ce te-ai simtit in acest fel. De asemenea, poti sa-ti examinezi obiceiurile zilnice, propriile frici si acele rezultate pe care vrei sa le eviti cu orice pret sau faptul ca esti prea atasat intr-un mod disperat de manifestarea anumitor lucruri materiale in viata ta. Credintele subconstiente ne conduc viata.

Creaza-ti o lista de credinte: Alternativ, creaza-ti o lista ale ambelor convingeri, atat cu cele pozitive cat si cu cele negative, despre tine si despre viata ta. Examineaza-ti toata aspectele vietii tale si scrie tot ceea ce-ti trece prin minte. Poti incepe cu “Eu sunt…” si poti continua cu “Relatiile sunt…”, “Dragostea este…”, “Viata este…” si asa mai departe. Cuvintele care apar pentru prima oara sunt de obicei cele mai exacte. Fii sincer cu tine insuti!

Priveste-ti cu atentie credintele: Este necesar sa-ti examinezi cu atentie propriile credinte deoarece o simpla credinta de genul “eu sunt o persoana competitiva” care pare nevinovata in aparenta, te poate influenta negativ deoarece te poate face sa te compari cu cei din jurul tau si sa experimentezi viata ca fiind un “castigator” sau un “pierzator”, ambele etichete mentale avand capacitatea de a te lipsi de propria ta putere autentica. De indata ce ai creat aceasta lista, iti va fi destul de usor sa potrivesti credintele negative experientelor negative. Pastreaza aceasta lista intr-un loc privat si noteaza toate convingerile negative pe care le descoperi pe parcurs si incearca sa le elimini sau sa le inlocuiesti. Foloseste-te de aceasta lista pentru a-ti evalua orice experienta din viata ta.

Ocupa-te de credintele tale: Gasind o credinta din spatele unei experiente negative, vei intelege motivul pentru care o percepi ca fiind negativa. Astfel, experienta poate deveni una pozitiva pentru ca ai invatat ceva despre tine, ceva ce te poate ajuta sa te schimbi. Chiar daca vei trece printr-o experienta asemanatoare vei observa imediat lectia si vei lua masurile necesare pentru a schimba credinta respectiva. Cea mai puternica si eficienta metoda prin care iti poti schimba credintele este prin re-programarea subconstientului tau folosindu-te de vizualizarea creativa, afirmatii si rugaciune si nu in ultimul rand prin realizarea faptului ca esti unul cu tot ceea ce exista. De indata ce-ti vei schimba credinta respectiva, experienta negativa nu se va mai repeta niciodata in viata ta.

Pasul Numarul 2 – Schimba-ti perceptia si traieste experienta schimbarilor

Poti sa-ti schimbi cu usurinta perceptia pe care o ai prin simpla recunoastere a faptului ca aceasta a fost formata in functie de convingerile si experientele trecutului. Intr-o stare relaxata, cu ochii inchisi, creaza imaginea mentala a unei experiente negative pe care doresti sa o neutralizezi. Dintr-un punct de vedere obiectiv observa evenimentul respectiv, cum a inceput totul, cum te-ai simtit, cum s-a intamplat, de ce i-ai oferit o interpretare negativa si cum ai reactionat. In timp ce continui sa observi toata scena, observa modul in care credintele tale despre viata te-au facut sa etichetezi acea experienta ca fiind negativa.
Distreaza-te un pic cu imaginea mentala: Distreaza-te cu scenele din mintea ta in timp ce incerci sa-ti schimbi perceptia. Permite-ti sa experimentezi cat de diferita ar fi fost viata ta in cazul in care convingerile despre viata ar fi fost diferite. De exemplu, daca ai fi avut mai multa iubire de sine atunci cand o relatie s-a incheiat, daca ai fost mai putin atasat de banii si de firma ta atunci cand aceasta a intrat in faliment. Cat de diferita ar fi fost perceptia ta in legatura cu aceste evenimente? Atunci cand iti schimbi perceptia, iti poti schimba si experienta.
Oricare ar fi fost credinta ta la momentul respectiv, priveste-te intr-un mod obiectiv in acelasi scenariu, dar avand o credinta diferita. Simte cum se schimba perceptia de la una de pierdere a puterii, la una de responsabilitate si putere. Simte modul in care aceasta experienta nu este la fel de importanta pentru tine si cum te simti din ce in ce mai puternic. Din acest loc al puterii, respira adanc si in timp ce expiri elibereaza-te de aceasta experienta. Bucura-te de lejeritatea pe care aceasta eliberare ti-o ofera. Daca ai fi stiut atunci ce stii acum, ce ai face diferit?
Schimbarea perceptiei nu presupune ignorarea experientei: Pentru a-ti schimba perceptia in legatura cu o anumita experienta nu inseamna negarea producerii acesteia. Atunci cand iti schimbi perceptia, iti schimbi perspectiva, ceea ce inseamna ca privesti aceasi experienta dintr-un alt punct de vedere. Asta nu inseamna ca vei nega faptul ca aceasta experienta a avut loc, ci pur si simplu inseamna ca alegi sa-i atribui un alt sens, unui eveniment neutru de fapt. Tu esti cel care acorda o anumita semnificatie tuturor experientelor tale.
In cazul in care treci printr-o experienta negativa in acest moment al vietii: Cele doua etape ale acestui proces pot fi aplicate cu succes oricarei situatii prin care treci momentan. Atunci cand te eliberezi de emotie, cand iti schimbi perceptia si cand descoperi credinta negativa din spatele acesteia vei putea sa interactionezi cu aceasta situatie intr-un mod mult mai calm, mai eficient si dintr-un loc al puterii personale. Vei putea sa descoperi solutii care pana in acel moment pareau a fi invizibile pentru tine.

Pasul Numarul 3 – Las-o sa existe in locul sau de drept, in imaginatia trecutului tau

A treia si ultima etapa care are ca scop neutralizarea experientelor negative ale trecutului este aceea de a le lasa acolo unde le este locul, adica in trecut. Nu este nevoie sa calatoresti cu viteza luminii sau sa sfidezi cateva dintre legile fizicii pentru a putea calatori din nou in trecutul tau. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa pasesti intr-o lume in care timpul nu mai exista, iar fiecare dintre noi avem acces la o astfel de lume. Aceasta lume este mintea ta. Recunoaste faptul ca timpul este o iluzie si recunoastea ca in acelasi mod in care te poti lasa purtat de imaginatie oriunde vrei tu, poti de asemenea sa calatoresti in trecut sau in viitor fara sa intalnesti niciun obstacol.
Studiile stiintifice au demonstrat ca mintea noastra nu face diferenta dintre experientele pe care ni le imaginam si cele care au loc cu adevarat. Acest aspect sugereaza ca de fiecare data cand iti reamintesti o experienta negativa a trecutului tau adaugi un strop de negativitate acesteia, deoarece mintea ta crede ca traiesti aceasi experienta din nou.
Tu esti cel care iti creezi realitatea: experientele tale din trecut nu au nicio putere asupra ta, decat in cazul in care decizi sa le acorzi aceasta putere. Cu ajutorul acestor trei pasi te vei putea bucura de o transformare pozitiva in toate domeniile vietii tale.
O mentiune speciala legata de acest articol: Acest articol este destinat persoanelor care au trecut prin experiente negative pe care le-au atras si care le stau in calea lor catre succes. Acest articol nu are scupul de a te face sa treci peste experiente extraordinar de dificile, precum decesul unei persoane dragi, cu toate ca aceste principii pot fi aplicate in general.

Sursa:http://www.e-dimineata.ro/eliberarea-definitiva-de-experientele-negative-din-trecutul-tau/4/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: