Atracția contrariilor în pat

contrariile în pat

„Nu stiu de ce crede toata lumea ca femeile trebuie sa fie la fel de dezinhibate si de agresive in viata lor erotica precum barbatii. Eu am 54 de ani si nu pot nega diferentele dintre mine si ei. Sunt altfel, de la dorinta la placere“, spune M.
La diferentele de ordin fizic se adauga cele de ordin fiziologic, mai complexe, sau de ordin cultural, emotional… Si unele si celelalte creeaza o prapastie intre cele doua sexe, intr-o miscare care aduce si atractia si separarea.
Dar exact aceste diferente sunt cele care fac intalnirea sexuala posibila. Sa recunoastem, aceste diferente inseamna sa ne intrebam asupra beneficiilor pe care le putem avea. Pentru psihologi si sexologi, acest beneficiu este dublu.
Prima data, ne pune in legatura cu identitatea noastra profunda, cu faptul ca celalalt va fi mereu radical diferit de ceea ce suntem noi. Apoi, ca dorinta este bazata pe aceasta diferenta si pe lipsa celuilalt.
Desi barbatul si femeia nu au nici aceeasi natura si nici aceeasi structura oedipiana, Natura i-a construit totusi intr-un raport de comunicare si complementaritate.
„Eu nu vreau sa stabilim o ierarhie a sexualitatii si erotismului“, spune A., 43 de ani. „Dar eu numai facand dragoste la modul clasic, cu tot trupul, ma simt cu adevarat femeie. Atunci simt ceea ce nu sunt, si reciproc. Fuziunea corpurilor aboleste tot ceea ce, in mod normal, ne separa.“
Biologic si morfologic, diferentele noastre sunt facute pentru a ne face sa ajungem la aceasta fuziune. Barbatul penetreaza, femeia se lasa penetrata. Dar sa nu uitam ca sexualitatea noastra a fost programata pentru procreatie, nu pentru erotism. Si ca arta iubirii cere sa depasim asimetriile naturale.

5 diferente fundamentale

Diferente in manifestarea dorintei, disimetrie in accesul la placere, opozitie in elaborarea fantasmelor, intalnirea sexuala reusita cere numeroase abilitati…

UN TIMING DIFERIT

Majoritatea psihologilor si sexologilor pune accent pe aceasta disimetrie fundamentala, timing-ul, atunci cand vine vorba de orgasm. Daca numai cateva secunde ii ajung unui barbat sa ajunga la orgasm, femeile au nevoie de mai multe minute pentru a ajunge acolo, spune Gérard Leleu, medic generalist si terapeut de cuplu. Mare parte din problemele sexuale vin din diferentele naturale pe care nu stim adesea sa le negociem.

POSIBILITATI ORGASMICE INEGALE

O alta diferenta dintre sexe este cea a posibilitatilor orgasmice. Din cauza fazei refractare de dupa fiecare ejaculare, barbatul nu poate avea atatea orgasme cate poate avea o femeie. „Femeia poate sa aiba cate orgasme vrea“, spune Gérard Leleu. Este fascinant pentru barbat, dar il si infricoseaza in acelasi timp…

SEXUALITATEA MASCULINA ESTE MAI PRONUNTAT GENITALA

Raportul mai mecanic pe care un barbat il are cu sexul sau explica si de ce barbatii investesc narcisic propriul sex si de ce sunt preocupati, in primul rand, de buna lui functionare. Iata de ce ei sunt inclinati, spre deosebire de femei, sa reduca sexualitatea la genitalitate.

In marea parte a timpului, ei isi descriu dorinta ca pe un impuls care pleaca din abdomenul inferior, declansat de stimuli vizuali. Dorinta feminina isi are originea mai degraba intr-un climat emotional cald si calm. L. spune ca are probleme cu dorinta fata de partenerul ei distant si care nu o mai vede, din cauza problemelor la munca. Ea se mira ca el nu vede lucrurile la fel…

contrariile în pat2

UNIVERSURI FANTASMATICE DIFERITE

Pentru ca disociaza mai simplu relatia sexuala de cea afectiva, barbatul este mai aplecat spre poligamie. Contrar femeilor, ale caror fantasme pun in scena seductia, daruirea de sine, receptivitatea fata de barbat, de a se lasa cucerita in ceea ce are ea mai intim.

IN CAUTAREA ARMONIEI

Este important ca barbatii si femeile sa-si cunoasca specificitatile masculinitatii si feminitatii lor. Femeile nu stiu adesea ca au o mai mare putere sexuala decat cred, iar barbatii nu stiu ca ele pot avea nevoie si de cate o ora pentru a se excita…
Majoritatea neintelegilor vine din necunoastere. De sine si de celalalt. C. are 23 de ani si regreta lipsa de experienta a partenerilor sai de pana acum: „Ei nu stiu cum sa-mi mangaie clitorisul, iar eu nu stiu cum sa-i ghidez“.
Ignorarea specificitatilor fizice si psihice ale celuilalt conduce, in caz de neintelegere, la respingere si la repros. „Foarte adesea, mare parte din probleme vine din lipsa de control a barbatului“, spune Gérard Leleu.
„O solutie ar fi sa-si retina suficient de mult ejacularea astfel incat sa aiba si partenera timp sa se excite si sa nu se instaleze faza lui refractara. In clinica aud des barbati care ma intreaba cum sa faca sa reconcilieze ritmuri sexuale atat de diferite cum sunt cele masculine si feminine.
De cateva decenii, psihologii si sexologii nu mai prididesc sa repete necesitatea unui climat emotional calm pentru ca femeile sa se poata relaxa si abandona placerii. Dar vremurile se schimba si e vremea ca barbatii sa aprecieze o intalnire care se desfasoara pe alt plan decat cel al fizicului pur si simplu.
Este bine ca suntem pe cale sa iesim din stereotipiile sexuale conform carora barbatii nu se gandesc decat la sex, si femeile –la familie, mai spune sexologul francez. Barbatii ar face bine sa invete sa-si accepte fragilitatile si sa-si ofere dreptul la emotie. S-ar simti mai bine cu ei insisi.
Atunci cand barbatul isi accepta partea feminina, si femeia – pe cea masculina (Animus-ul si Anima din psihanaliza jungiana), sexualitatea are de castigat. „Intalnirea mea cu E. a fost o revelatie“, spune M., un barbat de 40 de ani. „Nu doar ca e foarte inventiva, ci si foarte activa. In fata acestei femei care nu accepta niciun stereotip, m-am putut relaxa. Am invatat sa primesc mangaieri, sa ofer mangaieri pe care inainte nu stiam sa le dau, sa eliberez din mine fantasme vechi si sa am altele. Mi-am permis sa fiu si activ si pasiv, sa fiu si tandru si dominator si sa am impresia de fiecare data ca ma descopar pe mine si pe ea de o suta de ori…“
Pentru a ajunge la diferentele pe care Natura le-a pus in noi, dar cultura ne face sa nu le prea putem depasi, nu e nimic mai bun decat sa ne cunoastem pe noi insine si pe cel sau cea cu care impartim asternutul.

Suntem toti bisexuali?

Daca Natura ne-a facut de sexe diferite, pentru inconstient aceasta diferenta nu exista. Freud este cel care vorbeste prima data despre bisexualitatea inerenta psihicului uman.
Ea isi are originea in jurul varstei de trei-patru ani, varsta lui Oedip, cand copilul vede drept obiect erotic pe parintele de sex opus si drept obiect de respingere pe cel de acelasi sex.
Astfel ca orice fiinta umana, dincolo de identitatea sa biologica, are o bisexualitate psihologica. Nu exista homosexualitate sau bisexualitate 100%.
Jung spunea ca „fiecare sex poarta in sine trasaturile celuilalt gen. Animus si Anima. Animus este partea masculina din femeie, si Anima e cea feminina din barbat. Animus este adesea mai putin acceptat la femei, si Anima la barbati, insa aceasta este o eroare, fiindca cele doua subzista in noi“.

Sursa:http://www.psychologies.ro/anchete-si-dosar/cuplu-sexualitate-anchete-si-dosar/atractia-contrariilor-in-pat-1748886/2

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: