Metode de supraviețuire în caz de cutremur

Metoda de supravietuire in caz de cutremur

Cititi si transmiteti mai departe, ar putea salva viata voua si celor dragi.
Extras din articolul lui Doug Copp despre „Triunghiul vietii”, editat de Larry Linn.

„Numele meu este Doug Copp. Sunt seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata echipa de salvare. Informatiile din acest articol vor salva vieti in caz de cutremur.
…………………………………………………………………………………….
M-am tarat in interiorul a 875 de cladiri prabusite, am lucrat cu echipe de salvare din 60 de tari, am fondat echipe de salvare in mai multe tari si sunt membru a mai multe echipe de salvare din diferite tari.
Am fost Expertul Natiunilor Unite in Micsorarea Dezastrelor (UNX051-UNIENET) timp de doi ani.
Am lucrat la fiecare dezastru major din lume din 1985, exceptand dezastrele simultane.
In 1996 am facut un film care a demonstrat metodologia mea de supravietuire ca fiind corecta.
Guvernul Federal Turc, orasul Istambul, „Universitatea din Istambul”, Case Productions si ARTI, au cooperat pentru a filma acest test stiintific.

Am prabusit o scoala si o casa cu 20 de manechini inauntru.
Zece manechini s-au „aplecat si acoperit” si 10 manechini i-am folosit in metoda de supravietuire numita „Triunghiul vietii”.
Dupa ce cutremurul simulat a avut loc, am intrat printre daramaturi si am intrat in cladire pentru a filma si a documenta rezultatele. Filmul, in care am practicat tehnicile mele de supravietuire sub conditii direct observabile si stiintifice, relevante pentru prabusirea de cladiri, au aratat ca ar fi fost 0% supravietuitori pentru metodele cu „aplecat si ascuns”.
Ar fi fost mai probabil 100% supravietuire pentru oamenii care ar fi folosit metoda mea, „Triunghiul vietii”. Acest film a fost vazut de milioane de telespectatori la televiziunea din Turcia si restul Europei si a fost vazut in USA , Canada si America Latina, pe programul TV RealTV.

Prima cladire in care am intrat, a fost o scoala in Mexico City, in timpul cutremurului din 1985. Toti copii erau sub bancile lor. Fiecare copil a fost zdrobit pana la grosimea oaselor lor. Ar fi putut supravietui daca s-ar fi intins jos, langa bancile lor, pe culoarele dintre banci. M-am intrebat de ce copiii nu erau pe culoarele dintre
banci. Nu am stiut atunci ca acelor copiii l-i s-a spus sa se ascunda sub ceva stabilit dinainte, cand cladirile s-au prabusit, greutatea tavanelor care au cazut pe obiectele de mobilier, le-au
zdrobit pe acestea din urma, lasand un spatiu sau vid langa ele. Acest spatiu este ceea ce eu numesc „triunghiul vietii”. Cu cat obiectul e mai mare, cu atat e mai puternic si se va compacta mai putin. Cu cat
obiectul se va compacta mai putin, cu atat va fi mai mare vidul (golul) si cu atat mai mare probabilitatea ca persoana care foloseste acest gol pentru siguranta nu va fi ranita.

Data viitoare cand priviti cladiri prabusite, numarati „triunghiurile” pe care le vedeti formate. Sunt peste tot. Este cea mai comuna forma pe care o vei vedea intr-o cladire prabusita. Sunt peste tot.
Am antrenat Departamentul de Pompieri din Trujillo (populatia de 750.000) cum sa supravietuiasca, sa aiba grija de familiile lor si sa-i salveze pe altii in caz de cutremur.

Seful salvarii din Dpartamentul de Popieri din Trujillo este profesor la Universitatea Trujillo. M-a insotit peste tot. Si-a dat declaratia personala: „Numele meu este Roberto Rosales. Sunt seful salvarii din Trujillo. Cand aveam 11 ani, am fost prins inauntrul unei cladiri prabusite. Aceasta situatie a aparut in timpul cutremurului din 1972, care a omorat 70.000 de oameni. Am supravietuit in „triunghiul vietii”, care a existat langa motocicleta fratelui meu. Prietenii mei, care au nimerit sub pat si sub mese, au fost zdrobiti si omorati. (da mai multe detalii, nume, adrese, etc.). Sunt exemplul viu al „tiunghiului vietii”. Prietenii mei sunt exemplul „aplecat si acoperit”.

DOUGG COPP sfatuieste:
1) Oricine care pur si simplu „se apleaca si se acopera” cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis.
De fiecare data, fara exceptie, oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.
2) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.
3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate prabusi.
Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decat lespezile din beton.
4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii fiecarei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.
5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.
6) Toti care se aseaza sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra.
Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.
7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc pe scari inainte sa se prabuseasca, sunt mutilati oribil de treptele scarii.
Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este avariat.
8) Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil – este mult mai bine sa fi langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.
9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele; ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se langa vehiculele lor, spune autorul. Toate masinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m langa ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.
10) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Incredibil dar se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie.”


User Blue

„Știi cam cum e cu metodele acestea? Ca şi cu 12 Decembrie 2012 … Mulţi au câştigat bani grei din publicarea a tot felul de soluţii de supravieţuire care au avut cu atât mai mult succes cu cât, plecând de la nişte adevăruri incontestabile, folosind o logică aproximativă ajungeai la nişte soluţii care mai de care mai fistichii.
Când e vorba de cutremure e ca atunci când o maşină e lovită de tren.
Dacă eşti în un tanc de 60 de tone scapi, dacă eşti în un Trabant, dumnezeu cu mila.
Triunghiul vieţii? În anumite condiţii e OK, dacă stai de la etajul 4-5 în sus… adio .. e adevărat, dacă e vorba de o construcţie care nu cade cum au căzut Gemenii (De la N.York) poate scapi…
ca fapt divers, Gemenii nu au căzut din loviturile avioanelor, structura de rezistenţă a ţinut. Practic aveau un schelet din oţel. Acesta trebuia să fie îmbrăcat în o spumă ignifugă şi termoizolantă. Se pare că cei care au construit nu au izolat bine scheletul şi după declanşarea incendiilor din cauza diltării, niturile au fost pur şi simplu tâiate. Apoi totul a căzut ca un castel de cărţi.
„Triunghiul vieţii” se bazează pe un principiul folosit în construcţii. Pe faptul că dacă vrei să rigidizezi ceva, formezi un triunghi între punctele de fixare.
Vezi la poduriile metalice.
Vei găsi o mulţime de triunghiuri. Principiul se foloseşte la acoperişurile caselor, dar şi la acoperişurile fără „ape”.
Poate ai văzut pe la unele construcţii mari. În rezistenţă se numeşte „grinda cu zăbrele”. Practic faci un zigzag între două bare mai mult sau mai puţin paralele… obţii astfel o „fermă” ca în această schiţă

cutremur
Aceasta se bazează pe faptul că, elementele care compun triunghiurile fermei sent rigidizate deoarece respectivii elemenţi nu se pot nici mări, nici micşora. Dacă ar fi vorba de o figură cu mai multe laturi punctele de sudură sau de nituire ar putea funcţiona ca nişte balamale şi s-ar plia…
Uite mai jos o poză unde se văr fermele clar

cutremur2
Revenind la siguranţă. Ziceam că dacă eşti de la etajul 4 în sus ai pus-o. Imaginează-ţi că eşti în un seif. Oţelul va rezista, dar nu cred că e o mare bucurie să fii în o cutie lăsată să cadă de la mai mult de zece metrii …

Soluţia normală trebuia să fie construirea clădirilor în funcţie de zona seismică.
În o zonă ca Bucureştiul cu posibilitatea de a fi lovit de un cutremr peste 6-7 sunt necesare grinzi şi stâlpi din beton puternic armat şi sub bloc, nişte fundaţii extrem de solide.
Acum, blocurile fiind deja făcute, trebuie expertizate şi dacă e cazul (de exemplu dacă se constată că timpul a slăbit structura iniţială) construirea unei structuri de rezistenţă paralele. Cea mai ieftină soluţie ar fi o structură din metal.

Am văzut că se dă ca soluţie rostogolirea lângă pat…
Să fim serioşi nu orice pat te poate proteja. Dacă e destul de înalt şi de solid, da, dacă nu, poate fi capcana perfectă.
Colţurile camerelor unde se întâlnesc pereţii de rezistenţă (pereţii groşi) reprezintă locuri relativ mai sigure, cadrul uşilor DIN PEREŢII DE REZISTENŢĂ, sub grinzile tavanului … acestea se sprijină pe stâlpi din beton …

Am văzut că la japonezi e la modă constrirea unei camere sigure. Din metal … merge dacă e jos .. dacă e la etajul 50 a unui bloc care cade… Dumnezeu cu mila …

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: