Comisia Specială și verdictul ei pe Roșia Montană

În sfârșit, Comisia Specială și-a spus părerea despre Proiectul Roșia Montană. Cu tobe și trâmbițe, fiecare încercând să arate la câte presiuni și amenințări a fost supus, ce analiză amănunțită au făcut ei.
Dacă așa stau lucrurile, avem cei mai tâmpiți parlamentari de pe planetă. Nici țările africane, cu politicieni fără facultăți și doctorate, abia coborâți de prin copaci, nu se mai gândesc să laude o redevență de 6% sau o participațiune a statului de 19% și nu acceptă o vânzare a minereului auro-argintifer, pentru că zăcămintele auro-argintifere conțin de fapt metale rare, mult mai scumpe decât aurul și argintul la un loc.
Nici o țară africană nu acceptă vânzarea minereului fără a pretinde investiții interne în ramuri industriale care să prelucreze într-un procent cât mai mare, aceste minereuri. Legea noastră, făcută de proștii planetei dă și metalele pe apa sâmbetei și nici nu cere nici o prelucrare a lor în țară.
Așa cum facem, datorită politicienilor tâmpiți și cu pădurile.
Ce câștigăm noi de fapt din această manieră de exploatare a resurselor neregenerabile ale României?
Pentru că dacă la Roșia Montană problema s-a tranșat DEOCAMDATĂ, avem licențe de eplorare, exploatare la Certez, BUcium și în alte locații.
De locuri de muncă nu poate fi vorba, industria extractivă creează locuri de muncă foarte puține. De fapt, exploatarea resurselor în această manieră, ne transformă în producători de materie primă pentru prelucrătorii din străinătate, noi rămânând cu lacurile cu cianuri și metale grele, foarte toxice, cudigurile de pământ (cu durată garantată de 50 de ani, după care Dumnezeu cu mila) și cu un câștig rușinos de mic.

Am spus-o și mă repet: am studiat tot ce a declarat Aurel Sântimbreanu, geologi români și străini, în zăcămintele auro-argintifere conțin cantități importante de metale rare, foarte scumpe, cu valoare materială și strategic: scandiu, ceriu, samariu, europiu, holmiu, tuliu. .
China deține în acest moment 97% din producția de minerale critice.
Și China a condiționat exportul de construcția de către importatorii importanți a unor unități industriale locale, care să utilizeze o parte din aceste minerale. Fabrici de telefoane mobile, tv, informatică, componente ale industriei aeronautice, panouri fotovoltaice.
În acest timp guvernul român, cel mai tâmpit din galaxie, acceptă fără contraexpertiză concluziile RMGC privind zăcământul de la Roșia Montană, și probabil și din alte locații. Bineînțeles că în mult trâmbițatul contract cu redevența de 6% nu a existat nici o clauză de utilizare a metalelor rare în unități de producție locale. Se aude,dnă Capriela Vrânceanu Firea?! Vă lăudați cu tâmpenii.

Nu era nevoie de tot circul pe care l-ați făcut în media, era suficient să intrați pe site-uri ale unor mine din Norvegia, Finlanda, ca să vedeți că aurul nu este singur în zăcământ și să vedeți exploatări fără cianură.
Dar nu e nimic nou sub soarele României în ultimii 23 de ani.
Politicienii noștri nu știu sau nu vor să urmărească interesul național.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: