Despre Japonia şi japoneziDespre Japonia si japonezi

Sa trecem in revista mai jos zece lucruri interesante despre Tara Soarelui-Rasare, care ne ajuta sa intelegem mai bine o civilizatie impresionanta:

1. La intrarea in fiecare casa japoneza, podeaua este ridicata cu-aproximativ 15 centimetri, ceea ce indica faptul ca cei care intra trebuie-sa se descalte si sa-si puna papuci. La intrarea in camerele cu podea din-„tatami” (o podea traditionala facuta din paie de orez, cu margini din-brocart), pragul este inaltat cu 2-5 centimetri, ceea ce inseamna ca si-papucii trebuie lasati la usa.

2. Filmele de animatie japoneze reprezinta 60% din productia mondiala in-domeniu. Si pentru ca Japonia are atata succes cu desenele animate, in tara-exista aproape 130 de scoli pentru actorii care isi pun vocea pe aceste-filme.

3. Japonia are procentul cel mai mare de locuitori in varsta din lume,-respectiv 21%.

4. Arhipelagul japonez are in componenta 6.800 de insule. Peste 70% din-populatia Japoniei locuieste la munte. Tara are, totodata, si 200 de vulcani

5. Primii locuitori ai Japoniei au trait in Paleolitic, in urma cu 30.000-de ani I.H.

6. Speranta de viata a japonezilor este cu 4 ani mai mare decat a-americanilor, respectiv peste 82 de ani.

7. Japonia este a doua tara din lume cu cea mai mica rata a omuciderilor. Cu-toate acestea, tot in Japonia exista o padure recunoscuta in toata lumea-pentru faptul ca este preferata de sinucigasi, perimetrul fiind impanzit de-schelete umane.

8. Japonia a dat 18 laureati ai Premiului Nobel, in chimie, medicina-literatura si fizica.

9. Carnea de cal cruda, denumita „basashi”, este o delicatesa in Japonia.

10. Rata de scolarizare in Japonia este de 100%, in consecinta rata-somajului este mai mica de 4%.

10 lucruri pe care poate nu le stiai despre GHEISE

1. Un lucru care ar trebui sa fie stiut despre gheise este acela ca primele gheise au fost barbati. Nu este deloc o gluma! Barbatii „gheisa” erau cunoscuti sub numele de Honko si dansau pentru clientii lor in baruri si restaurante sau in camerele unde se servea ceaiul.
2. Termenul „gheisa” se traduce prin „persoana care iubeste arta”. Multi sunt de parere ca gheisele sunt de fapt prostituate. Nimic mai gresit. Daca tastati pe google cuvantul „geisha” prima definitie care apare
este „o femeie de nationalitate japoneza care obisnuieste sa distreze barbatii prin conversatie, cantec si dans.”
3. Aceste femei erau invatate sa aduca bucurie celorlalti si desi multe erau curtezane, nu erau cosniderate prostituate. De fapt, multe gheise erau obligate sa participe la ceremonia numita Mizuage prin care unei Maiko (o gheisa aflata in perioada invatarii) ii era cumparata viginitatea de catre cel care oferea cei mai multi bani. Era considerat un gest de onoare in acea perioada.
4. Unul dintre lucruile pe care gheisele le invatau la cursuri era acela de a-si pastra intotdeauna anonimatul. Se pare ca acest fapt adauga un tip de mister gheiselor, lucru adevarat.
5. Momentul in care gheisa serveste ceaiul, iar maneca Kimono-ului ei abia ii descopera incheietura mainii, este de o senzualitate inexplicabila. Se pare ca are rolul de a-l starni pe barbat, care vede doar
o mica parte din pielea ei alba, visand la mai mult.
6. Ceea ce le face pe gheise speciale este faptul ca ele te determina sa-ti lasi imaginatia sa zboare, fapt esential al acestei culturi. Din pacate, acest lucru este tot mai rar intalnit la femeile din ziua de azi care nu inteleg acest concept si unele continua sa-si arate in mod excesiv
pielea.
7. Kimono-urile sunt realizate manual pentru gheise, acesta fiind creat sub propriile lor indrumari. Aspectul kimonourilor este diferit in functie de anotimp dar sunt absolut toate kimonourile sunt realizate din matase. Gheisele petrec aprozimativ 2 ore pentru a se machia, a-si aranja
parul si a se imbraca in kimono.
8. Gheisele muncesc in Okyva, unde si locuiesc pana cand patrund in aceasta lume, alaturi de Okasan (matroana lor) si surorile (celelalte gheise). Desi sunt platite pentru treburile de menaj realizate in
diferite case, mare parte din banii adusi de ele ajung la Okyva. Banii sunt utilizati pentru a costurile intretinerii Okiva.
9.In afara naturii sexuale a stilului de viata al gheiselor nu numai ca ele nu pot fi considerate prostituate, dar nici nu au voie sa aiba relatii de lunga durata, atata timp cat decid sa devina gheise. Daca se casatoresc trebuie sa renunta la aceasta meserie.
10. Astazi numarul gheiselor este de aproximativ 1000-2000, pe cand in anul 1920 erau peste 80 000.

Tot din Japonia, 10 lucruri care au retinut atentia lumii dupÄ marele tsunami din 11 martie 2011

1. CALMUL
Nici o imagine cu lovituri in piept sau durere salbatica. Durerea in sine a fost elevata.

2. DEMNITATEA
Cozi disciplinate la apÄ si alimente. Nici un cuvint sau gest dur.

3. CAPACITATEA
Arhitecti incredibili ! Exemplu : cladirile s-au leganat, dar nu au cazut.

4. GRATIA
Oamenii au cumparat doar ceea ce aveau nevoie zilnic, incit toatÄ lumea sa obtina ceva.

5. ORDINEA

Fara jafuri in magazine. Fara claxoane si depasiri in trafic. Doar intelegere.

6. SACRIFICIU

Cincizeci de muncitori au rÄmas sa pompeze apa de mare in reactoarele N. Cum vor fi recompensati vreodatÄ?

7. TANDRETE

Restaurantele au redus preturile. Un ATM nepazit era nefolosit. Cei puternici aveau grija de cei slabi.

8. FORMARE
ToatÄ lumea stia exact ce sÄ facÄ ; batrani, copii … Åi au facut exact doar ce trebuia.

9. MEDIA

Au manifestat o magnifica retinere in buletinele de stiri. Nimic senzational. Doar reportaje calme.

10. CONSTIINTA

in cazul in care se intrerupe curentul intr-un magazin, oamenii pun lucrurile inapoi pe rafturi si pleaca in liniste.
Sa ne ajute Dumnezeu sa devenim si noi asa !


Zece lucruri mai puțin știute despre japonezi

Vă prezentăm câteva aspecte mai puţin ştiute, ale unui popor care se remarcă printr-o cultură foarte diferită de cea vestică.

1. Ştiaţi că în Japonia copiii fac curat în şcoli în fiecare zi, timp de un sfert de oră, alături de profesori, ceea ce a condus la apariţia unei generaţii caracterizată de modestie şi pasionată de curăţenie? Igiena şi dorinţa lor de a menţine curăţenia, reprezintă o parte a eticii japoneze.

2. Ştiaţi că un angajat japonez din domeniul igienei este numit „inginer de sănătate” şi poate avea un salariu cuprins între 5.000 şi 8.000 de dolari pe lună, iar un om de serviciu este supus unor teste scrise şi orale?

3. Ştiaţi că Japonia nu are resurse naturale şi este expusă la mii de cutremure pe an, dar toate acestea nu au împiedicat-o să devină una dintre cele mai dezvoltate ţări din lume?

4. Ştiaţi că, în doar 10 ani, oraşul Hiroshima a revenit la ceea ce a fost, din punct de vedere economic, înainte de căderea bombei atomice?

5. Ştiaţi că rata de alfabetizare a Japoniei se apropie de 100%?

6. Ştiaţi că în Japonia, elevii de la clasa întâi până la clasa a şasea trebuie să înveţe etica în relaţiile cu ceilalţi oameni?

7. Ştiaţi că japonezii, deşi sunt unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume, nu au servitori? Părinţii sunt responsabili pentru casă şi copii.

8. Ştiaţi că nu există nicio examinare de la clasa întâi până la clasa a treia, pentru că, în opinia japonezilor, scopul educaţiei este de a insufla concepte şi formarea caracterului, nu doar de examinare şi îndoctrinare.

9. Ştiaţi că, dacă te duci la un restaurant de tip bufet suedez în Japonia, veţi observa că oamenii mănâncă doar cât au nevoie, fără a lăsa resturi în urma? Ei nu risipesc mâncarea.

10. Ştiaţi că durata de întârziere a trenurilor din Japonia este de câteva secunde pe an? Ei apreciază valoarea timpului şi sunt foarte punctuali.

11. Ştiaţi că elevi au la dispoziţie o jumătate de oră pentru a servi masa, astfel încât să li se asigure o digestie corectă. Când cei responsabili au fost întrebaţi despre această problemă, au răspuns: aceşti elevi sunt viitorul Japoniei.

12. Ştiaţi că în Japonia sunt peste 50.000 de oameni care au peste 100 de ani?

13. Ştiaţi că în Japonia au loc aproximativ 2 crime comise cu arme de foc pe an?

14. Ştiaţi că în Japonia este acceptabil să adormi la serviciu pentru că se consideră că somnul este determinat de munca grea?

15. Ştiaţi că trenurile sunt atât de aglomerate încât a fost angajat personal care se ocupă cu împingerea pasagerilor în interiorul acestora?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: