Achiziţii publice vs Bani la Buget

Achiziţii publice vs Bani la Buget


În urmă cu 1,5-2 luni citeam un raport al Curţii de Conturi în care se arăta că:
• CC a constatat pierderi de 4 miliarde EUR la achiziţii publice ca urmare a unor preţuri „umflate”
• Cca 60% din achiziţii se efectuează înafara SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice), deci sunt necontrolabile
Nu am salvat respectiva ştire (cum fac deobicei) mergând pe ideea că un guvern tânăr şi energic, care impulsionează obţinerea de venituri din reducerea evaziunii fiscale, va lua măsuri şi pentru economisirea de bani la achiziţiile publice. O economisire de 4 miliarde EUR (probabil 10 miliarde) ar permite guvernului să îşi îndeplinească obligaţiile constituţionale prevăzute la art. 135:
d) exploatarea resurselor naturale, in concordanta cu interesul national;
e) refacerea si ocrotirea mediului inconjurator, precum si mentinerea echilibrului ecologic;
şi atunci s-ar risipi şi îngrijorarea dlui Băsescu, dar şi determinarea dlui Ungureanu de a fi create câteva sute de locuri de muncă, o mare parte temporare, la Roşia Montană.

În lipsa oricărei reacţii publice a guvernului la acest raport, am vrut să demarez o postare pe acest subiect. Surpriză, nu am mai găsit nici-o referinţă la acest subiect, nici măcar pe site-ul Curţii de Conturi, un site de o simplitate uluitoare. Probabil că am visat!
Desigur că nu mă încălzeşte ştirea că (http://www.ziare.com/articole/achizitii+curtea+conturi) „Un raport al Curtii de Conturi arata ca autoritatile publice din Romania au cheltuit aproape 10 de miliarde de euro „nelegal” in anul 2009.”. Mă interesează câte miliarde EUR se pierd anual prin umflarea preţurilor.
Am căutat un text integral al L279/2011 şi nu l-am găsit. Ca urmare voi face nişte propuneri oneste şi care nu se bazează pe nici-o prevedere legală. În principiu cred că Legea achiziţiilor publice ar trebui completată cu următoarele prevederi:

• Toate achiziţiile publice se vor desfăşura exclusiv prin sistemul electronic de achiziţii publice, inclusiv licitaţiile, dacă valoarea acestora depăşeşte 1.000 EUR (nu râdeţi, miciile hoţii sunt sub 15.000 EUR, marile hoţii nu le vom găsi în SEAP)
• Se constituie un organism de control şi verificare a preţurilor de achiziţii, organism care va fi abilitat să solicite anularea unor contracte încheiate, dacă constată nereguli privind preţurile
• În toate contractele de achiziţii se vor insera următoarele clauze:
Contractele de achiziţie vor putea fi anulate de drept dacă nu respectă legea achiziţiilor publice
Bunurile achiziţionate fără respectarea legii achiziţiilor publice şi neconsumate vor fi restituite furnizorului cu plata unei despăgubiri acordate furnizorului de semnatarii contractului în valoare de 25% din valoarea respectivelor bunuri. Furnizorul poate cere în instanţă despăgubiri suplimentare.
Pentru bunurile achiziţionate fără respectarea legii achiziţiilor publice şi consumate semnatarii contractului vor plăti statului o amenda de 125% din valoarea respectivelor bunuri
Achizitorii (semnatarii contractelor) care încheie contracte care nu respectă prevederile acestei legi vor plati o amendă de 100% din valoarea totală a bunurilor achiziţionate.

În opinia mea hoţia publică poate fi stopată doar prin măsuri dure.

Până acum guvernul a tăcut mâlc. Sun dezamăgit. De fapt nu văd nici-un interes al premierului legat de acest subiect.
user Cucuveaua

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: