Premieră! A operat un copil în burtica mamei

Medicul Hadi Rahimian, de la Maternitatea «Regina Maria», a salvat de la moarte un băieţel încă nenăscut
Luni 19 Martie 2012 – 22:49 1740 afişări

Operaţia a durat 20 de minute
Oana Neacşu
Nu ar fi avut nici o şansă să trăiască, dacă medicii nu ar fi intervenit chirurgical atunci când încă se mai afla în burtica mamei. Vlad s-a născut săptămâna trecută la Maternitatea «Regina Maria». Înainte de a veni, însă, pe lume, lui i s-a introdus un tub în plămâni, deoarece erau plini cu lichid.
Vlad a luptat să trăiască încă de când se afla în uterul mamei lui. Avea plămânii plini cu lichid (n.r. hidrotorax fetal) şi, dacă medicii nu ar fi intervenit, micuţul risca să nu mai poată respira.
Astfel, a devenit primul copil din România care a suferit o intervenţie chirurgicală în timp ce se afla în pântecele mamei. Săptămâna trecută, băieţelul a venit pe lume la Maternitatea „Regina Maria” din Bucureşti.
Era în cea de-a 29-a săptămână de sarcină, când mămica lui Vlad a aflat, la o ecografie de rutină, că bebeluşul ei este foarte bolnav.
A luat legătura cu dr. Hadi Rahimian, care i-a confirmat diagnosticul: în plămânii micuţului se acumulase lichid. Dacă acesta ar fi crescut în cantitate prea mare, ar fi dus la comprimarea plămânilor.
La naştere, copilul ar fi putut prezenta insuficienţă respiratorie severă, potenţial fatală. Singura salvare era intervenţia chirurgicală de care părinţii se temeau enorm.
În săptămâna următoare, dr. Rahimian a montat un şunt toraco-amniotic, prin care lichidul din plămâni a fost drenat în lichidul amniotic (n.r. mediul ambiant al fătului), ceea ce a permis dezvoltarea plămânilor în uter.
L-a prins de deget pe medicul care l-a salvat
Operaţia de la „Regina Maria” este o premieră pentru România, dar nu şi la nivel mondial. Nu demult, pe Internet a circulat o fotografie realizată de un jurnalist de la USA Today, care a lăsat planeta cu gura căscată. Mai mult, poza era însoţită de o poveste uluitoare.
Samuel Alexander Amas, un bebeluş de 21 de săptămâni, fusese diagnosticat cu spina bifida şi nu ar fi supravieţuit afară din pântecele mamei, deci trebuia operat intrauterin.
Băieţelul operat în America suferea de spina bifida

Doctorul a făcut o mică incizie în uter, prin care l-a operat pe micuţ. La finalul intervenţiei chirurgicale, Samuel Alexander a scos mânuţa prin acel orificiu şi i-a strâns degetul doctorului care tocmai îi dăduse o şansă la viaţă.
În ce constă interventia

http://www.click.ro/news/bucuresti/premiera-operat-copil-burtica-mamei_0_1361263943.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: