UMF Târgu Mureş, şantaj UDMR

Autonomia universitara, prevazută de Constituţia Romaniei este pe cale sa fie incalcata la Tg-Mures! La UMF Tg-Mures admiterea se sustine in limba maghiara, cursurile se desfasoara in limba maghiara, examenele se sustin in limba maghiara, nefiind incalcat dreptul la invatamant in limba maghiara! Dorinta politicienilor de a ramane la putere cu orice pret determina incalcarea principiului constitutional de autonomie universitara! Senatul universitatii doreste respectarea legii educatiei, doreste invatamant in limba maghiara, dar nu vrea separare! Daca esti de acord cu respectarea principiului autonomiei universitare, daca esti un cetatean european impotriva separarilor etnice, semneaza petitia care va fi inaintata premierului Romaniei, Ministerului Educatiei, parlamentarilor si europarlamentarilor, prin care cerem:

– respectarea autonomiei universitare in general, si in special la UMF Tg-Mures;

– neimplicarea politicului in activitatea academica in general, si in special la UMF Tg-Mures;

– recunoasterea Cartei UMF Tg-Mures;

– recunoasterea alegerilor la UMF Tg-Mures;

– nesepararea invatamantului pe criterii etnice la UMF Tg-Mures;

– anularea Proiectului de Hotarare de Guvern privind separarea pe criterii etnice a invatamantului la UMF Tg-Mures.
http://www.petitieonline.com/respectati_autonomia_universitara_la_umf_tg-mures

1. Nu este vorba despre dreptul de a învăţa în limba maternă, el este respectat. Deşi mă întreb unde vor profesa aceşti medici, într-o ţară cu 20 de milioane de necunoscători ai limbii maghiare?!
Sau ne-am transformat în fabrica de făcut medici a Ungariei, că a UK, Franţei, eram deja.

2. Nu este vorba despre bani, banii merg per capitas după student, câţi studenţi sunt la secţia maghiară, atâţia bani primesc. Câţi studenţi sunt pe o LINIE, atâţia bani. Aceasta este politica paşilor mărunţi de care vorbeau capii UDMR, spre autonomie teritorială. Dacă ai acreditată o LINIE, poţi încerca să obţii o universitate, apoi rezidenţiat. Apoi ai dreptul să spui că nu ştii româneşte şi să înfiinţezi un spital în care se vorbeşte limba maghiară.

3. Şi Daniel Funeriu şi conducerea UMF Târgu Mureş au explicat clar că nu există condiţiile LEGALE pentru înfiinţarea unei LINII de învăţământ în limba maghiară, pentru că nu există destui profesori de limbă maghiară pentru a îndeplini criteriile de acreditare stabilite de Legea educaţiei.
Dar există secţie cu predare în limba maghiară de când există UMF Târgu Mureş!
Ceea ce vor să facă acum guvernanţii şantajaţi murdar de UDMR, şi la cererea UDMR, Hotărâri de guvern pe această problemă, este atacabil în justiţie, deci jenant din partea unora care fac legi.
UDMR a ajuns la cel mai înalt nivel cu şantajul, iar PDL, ca o curvă proastă,proastă, proastă, cedează la şantaj. Şi pierde electorat în Ardeal, cel puţin.

4.Nu premierul este atacat. Dar nici el nu iese bine din această problemă, în care nu trebuia să se amestece, pentru că a dat de înţeles iniţial că va rezista la presiuni, cu riscul unui guvern minoritar. Şi ce a făcut?! Fuguţa la coaliţie, să primească ordine!
Pe http://www.edu.ro, Informare publică, găsiţi Proiectul de hotărâre de guvern.
Dle MRU, încălcaţi şi autonomia universitară şi Constituţia, separând UMF Târgu Mureş pe criterii etnice!

Studenţii români de la UMF Târgu Mureş, discriminaţi în propria lor ţară!

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, Constantin Copotoiu susține că linia maghiară de la instituția pe care o conduce ar fi avantajată, ajungându-se ca aici finanțarea să fie dublă față de cea pentru linia română.
El a arătat că finațarea pentru un student român este de 8.000 de lei pe an, în timp ce pentru studenții maghiari este de 16.000 de lei pe an, ceea ce nu ar fi corect, având în vedere ca profesorii predau în limba lor maternă, iar studenții studiază în limba maternă, fapt care nu necesita un efort suplimentar.

6 Responses to UMF Târgu Mureş, şantaj UDMR

 1. Florin Buicu says:

  Multumim pentru sprijin!

 2. Blue Sorin says:

  Tot ce a obținut UDMR a obținut prin șantaj

  • Da, tot ce a obţinut UDMR a obţinut pentru nenorocitele de procente care sunt necesare unei guvernări.Dar a fost şi vina românilor. UDMR nu făcea miciodată acel 7% ca să intre în parlament dacă românii se prezentau la vot.

 3. Dumitrescu Georgeta says:

  rusine pentru toti politicienii care din interese propii isi bat joc din nou de poporul roman si tara.Prin ambitii de copii rasfatati si imaturi se lasa santajati de unguri si alti dusmani ai natiunii romane. S/a uitat raul ce l/au adus rusii prin infiintarea regiunii autonome maghiare dar nu s/a uitat dictonul dezbina si stapaneste, folosit cu perfidie de grupuri mafiote.Este surprinzatoare incapatanarea nejustificata a opozitiei de a mentine asa numita greva parlamentara care nu face altceva decat sa sustina santajul politic , asa cum l/au denumit , al unor grupuri mafiote potrivnice intereselor legitime ale poporului roman.

  • Interesul opoziţiei este să lase PDL să se compromită cât mai mult. USL nu poate guverna singur decât dacă trece de 50%. Altfel trebuie să ia UDMR la guvernare, ori tocmai UDMR-ul este o temă pe care USL poate aduna procente. Numai că, umblând NUMAI după interesul personal, sper că au şi ei votanţi care s-au scârbit de această politică nesimţită şi de loc în interesul naţiunii.
   UDMR cred că ştie că practic studenii maghiari dau examenele de admintere, cursurile şi licenţa în limba maghiară. Se încâlnesc cu estudenţii români doar la practică, laboratoare. Ce poate fi rău în asta, când vor sta la capul aceluiaş bolnav poate, de etnie română sau maghiară?!
   Dacă vor LINIE, o vor pentru că este primul pas pentru obţinerea unei Universităţi de medicină farmacie în limba maghiară. Deci separare. Şi nu ştiu dacă, cupă legea educaţiei, nu vor avea de la stat gratuit cazare, masă şi transport! Eu spun că da.
   Dacă nu universitatea este scopul, vor altceva în schimb. Aud că ceva legat de exportul de lemn neprelucrat….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: