Alimente nespălate

A limentele nespălate ne pot contamina cu diverşi paraziţi intestinali, precum giardia, limbrici sau oxiuri (vierme care trăieşte în intestinul oamenilor, în special al copiilor, depunându-şi ouăle în jurul orificiului anal). În organismul omului se pot adăposti 73 de tipuri de paraziţi. Expuşi sunt, într-o mare măsură, copiii aflaţi în colectivitate, precum cei care îşi petrec vacanţele în tabere şcolare. Pediatrii apreciază că 60 % dintre copiii care au oxiuri şi limbrici trăiesc în mediul rural, în timp de giardia afectează mai mult copiii din oraşe. În acest caz, sursele de contaminare sunt câinii comunitari şi apele care băltesc pe străzi după ploi torenţiale. Dacă ajung în stomac, paraziţii creează numeroase neplăceri: diaree care persistă între şapte şi zece zile, dureri abdominale, balonare, greţuri şi vărsături.
Viermii intestinali pot fi ţinuţi departe cu ajutorul unor remedii aflate la îndemâna oricui, căci fac parte din „farmacia” naturii şi au efecte secundare minore.
Usturoiul este unul dintre leacurile recunoscute împotriva oxiurilor. Preparaţi o băutură din 20 ml de suc de usturoi şi 200 ml de lapte, pentru a proteja mucoasa stomacului de efectele arsenicului din usturoi. Licoarea trebuie con-sumată călduţă, dimineaţa, pe stomacul gol.
Seminţele de dovleac au, de asemenea, un efect benefic în distrugerea viermilor intestinali. La prepararea unui doze pentru adulţi sunt necesare 300 g de seminţe decojite şi pisate, două linguriţe de miere şi 50 ml de apă plată. Pasta obţinută se administrează bol-navului, fracţionat, timp de o oră, înaintea micului dejun. Pentru copii, doza de seminţe variază în funcţie de vârstă: pentru cei cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani este recomandată o cantitate de 150 g de seminţe decojite de dovleac; pentru copiii cu vârste mai mici, de cinci – şapte ani, doza folosită în amestec este de 80 – 100 g, iar pentru cei de doi – trei ani se folosesc cel mult 50 g de seminţe de dovleac.
Un decoct benefic pentru combaterea oricărui tip de paraziţi intestinali se prepară dintr-un amestec de violete, pătrunjel şi ţelină (în cantităţi egale). O lingură din acest amestec se fierbe, timp de 5 minute, în 500 ml de apă. O astfel de băutură se adminis-trează, pe stomacul gol, în fiecare dimineaţă, timp de şapte zile.
Un alt tratament ale cărui efecte apar într-o săptămână este cel cu pelin. Pulberea de pelin, respectiv trei grame, în amestec cu o lingură de miere, se ia dimineaţa, înaintea micului dejun. Tratamentul este folosit cel mai adesea pentru a scăpa de limbrici. Pe de altă parte, ceaiul de cimbrul este un leac sigur contra giardiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: